Τα ζώα που ζουν σε ημιάγρια κατάσταση καταστρέφουν καλλιέργειες, και βοσκοτόπους στα όρια Μαρμάρων και

Κόντσικας μέχρι και τα όρια Κοσμηράς και Ασβεστοχωρίου

Αντιμέτωποι με μία κατάσταση που είναι αδύνατο να τη διαχειριστούν μόνοι τους, βρίσκονται οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι στην περιοχή που εκτείνεται από τα όρια των Μαρμάρων και της Κόντσικας μέχρι τα όρια της Κοσμηράς και του Ασβεστοχωρίου.

Αιτία και αφορμή, η παρουσία ενός μεγάλου αριθμού αλόγων, που υπολογίζονται σήμερα περίπου σε 200(!), τα οποία ζουν σε ημιάγρια κατάσταση, κινούμενα ελεύθερα και ανεξέλεγκτα στις περιοχές, καταστρέφοντας καλλιέργειες, βοσκοτόπους και προκαλώντας προβλήματα στα κοπάδια αιγοπροβάτων και βοοειδών, που εκτρέφονται στην περιοχή.

Η ιστορία της παρουσίας των αλόγων αυτών στην περιοχή ξεκινά στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, όταν προφανώς κάποια άλογα, αφέθηκαν ελεύθερα από τους ιδιοκτήτες τους, κοντά στον Προφήτη Ηλία στην Κοσμηρά, όπου αρκετοί τα είχαν εντοπίσει. Ο αριθμός αυτός δεν ήταν μεγαλύτερος από 15-20 άλογα, που δεν έκαναν κιόλας μεγάλες μετακινήσεις, αφού έβρισκαν τροφή στην περιοχή. Όμως, η φωτιά του 2017 στην Κοσμηρά, τα ανάγκασε να κατέβουν χαμηλότερα και έκτοτε άρχισαν να επεκτείνουν την χωροεπικράτειά τους, ενώ χρόνο με το χρόνο αυξήθηκε κατά πολύ και ο αριθμός τους, που προσεγγίζει πλέον τα 200 άλογα.

Προκαλούν μόνο ζημιές, λένε οι κτηνοτρόφοι

Ένας από τους κτηνοτρόφους στην περιοχή των Μαρμάρων, ο Θωμάς Τσώλης, μίλησε στο ITV για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την παρουσία και την αλματώδη αύξηση του αριθμού των αλόγων, κάνοντας λόγο για έναν εφιάλτη, που δεν τους αφήνει να ησυχάσουν.

Όπως σημείωσε με τη βοήθεια του προέδρου της Τ.Κ Μαρμάρων απευθύνθηκαν και εγγράφως προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ παλαιότερα και προς τον δήμο Ιωαννιτών και την περιφέρεια Ηπείρου πρόσφατα, χωρίς όμως να λάβουν μέχρι στιγμής κάποια συγκεκριμένη απάντηση πέρα από το ότι τα άλογα δεν εμπίπτουν στις διατάξεις των ζώων της άγριας πανίδας, επομένως, υπάρχει ένα θεσμικό κενό, ως προς τη διαχείρισή τους.

«Περιμένουμε από το Δασαρχείο να μας υποδείξει κάποιους τρόπους αντιμετώπισης, όμως μέχρι να πάρουμε μία απάντηση και μέχρι να γίνει κάτι συγκεκριμένο, είμαστε βέβαιοι, ότι τα προβλήματά μας θα γίνουν ακόμη περισσότερα. Δεν έχουν αφήσει λιβάδι που πηγαίνουμε για να βοσκήσουμε τα ζώα μας, καταστρέφουν ό,τι χωράφι είναι σπαρμένο, αφού μπαίνουν με ευκολία παντού και καλούμαστε καθημερινά να είμαστε και φύλακες στα κοπάδια μας από τα άλογα, γιατί όπου υπάρχουν οι αγέλες δε μένουν τα πρόβατα, αλλά φεύγουν», ανέφερε αγανακτισμένος ο κ. Τσώλης.

Πρόταση μεταφοράς στην παλιά χωματερή

Ερωτηθείς σχετικά με το τι θα μπορούσε να γίνει, ο κ. Τσώλης τόνισε, ότι έχει προταθεί ήδη και προς τον δήμο Ιωαννιτών και προς το Δασαρχείο, να οδηγηθούν εντός της παλιάς χωματερής Δουρούτης, που είναι μία περιφραγμένη έκταση, όπου μπορούν εύκολα να ελεγχθούν, να ταΐζονται και να έχουν νερό, και σε επόμενη χρονική στιγμή, να αναζητηθεί αγορά για την πώλησή τους σε διάφορους ενδιαφερόμενους.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

πηγη.Εφημ.ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ


 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

  Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου