Banner Πανω
 
 
 

Το «11ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο με θέμα τα Φυτοφάρμακα και τους συναφείς οργανικούς μικρορύπους στο περιβάλλον» πραγματοποιείται από

23 έως 26 Ιουνίου 2022 στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων «Κάρολος Παπούλιας»

και διοργανώνεται από το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (Ι.Π.Α.Α.) του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου Ιωαννίνων, την Ιnternational Association of Environmental Analytical Chemistry (IAEAC), την European-Mediterranean Association for Environmental Education Assessment and Protection (ENEAP), την Gruppo di Ricerca Italiano Fitofarmaci e Ambiente (GRIFA) και την Εθνική Ερευνητική Υποδομή για τον Ενδελεχή Χαρακτηρισμό των Τροφίμων (Foodomics-GR).

Στο πλαίσιο του 11ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου θα φιλοξενηθούν σημαντικοί προσκεκλημένοι ομιλητές που θα ταξιδέψουν στα Ιωάννινα προκειμένου να παρευρεθούν και να παρουσιάσουν τα θέματα που περιλαμβάνει η ατζέντα του επιστημονικού προγράμματος με σκοπό την πλήρη ενημέρωση και την ανταλλαγή απόψεων σε καίρια ζητήματα που αφορούν στα Φυτοφάρμακα και στους συναφείς οργανικούς μικρορύπους στο περιβάλλον. Μεταξύ των προσκεκλημένων θα παρευρεθούν οι Damia Barcelo, Director ICRA-CERCA and Prof. IDAEA-CSIC, Spain, Amadeo R. Fernandez – Alba, Prof., University of Almeria, Spain, Davide Vione, Prof., Department of Chemistry, University of Turin, Italy, Georgios Theodoridis, Prof., Department of Chemistry, Aristotle University of Thessaloniki, Thessaloniki, Greece, Nikolaos Thomaidis, Prof., Department of Chemistry, National and Kapodistrian University of Athens, Athens, Greece, Dimitrios Vlastos, Assoc. Professor, Department of Biology, University of Patras, Patra, Greece. Nicholas E. Korres, Assoc. Professor, Department of Agriculture, School of Agriculture, University of Ioannina, Greece.

Το Συνέδριο επιστρέφει μετά την αναβολή του 2020 λόγω της πανδημίας COVID-19 και θα γίνει δια ζώσης με μεγάλη συμμετοχή αλλά και με διαδικτυακή κάλυψη.Οι περιβαλλοντικοί μικρορύποι όπως φυτοφάρμακα, φαρμακευτικές ενώσεις, πλαστικοποιητές κ.α. καταλήγουν στα διαφορετικά περιβαλλοντικά υποστρώματα (έδαφος, νερό, ιζήματα, αέρας, οργανισμοί) και στα τρόφιμα μετά την εφαρμογή ή την χρήση προϊόντων σε γεωργικές, αστικές και βιομηχανικές δραστηριότητες. Υφίστανται μια σειρά φυσικοχημικών και βιολογικών διεργασιών που καθορίζουν την τύχη και τη μεταφορά των υπολειμμάτων τους και των ενδιάμεσων προϊόντων διάσπασής τους (μεταβολίτες). Η μελέτη των παραπάνω διεργασιών, η παρακολούθηση των επίπεδων ρύπανσης και ο σχεδιασμός νέων τεχνολογιών για την απομάκρυνση τους αποτελούν πεδία αιχμής για την προστασία και την αειφορική διαχείριση του περιβάλλοντος καθώς και την διασφάλιση της υγείας του ανθρώπου.

Οι τεχνικές και μεθοδολογίες προσδιορισμού των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων και άλλων συναφών οργανικών τοξικών ενώσεων, που αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια, επιτρέπουν την ανίχνευση συνεχώς μεγαλύτερου αριθμού ενώσεων/προϊόντων μετασχηματισμού, τον προσδιορισμό τους σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα συγκεντρώσεων και την αξιολόγηση τοξικών επιδράσεων. Η ανάπτυξη νέων υλικών για την εκχύλιση των ενώσεων σε συνδυασμό με προηγμένες οργανολογίες όπως υγρή και αέρια χρωματογραφία σε συνδυασμό με φασματομετρία μαζών προσφέρουν νέες δυνατότητες για την μελέτη των παραπάνω διεργασιών απομάκρυνσης, αποδόμησης και μεταφοράς.

Σημαντικές είναι επίσης οι εξελίξεις στον τομέα των τεχνολογιών επεξεργασίας αποβλήτων και αποκατάστασης του περιβάλλοντος για την απομάκρυνση και καταστροφή των παραπάνω μικρορύπων. Νέες δυνατότητες προκύπτουν με τη χρήση προηγμένων οξειδωτικών και άλλων τεχνικών όπως η εφαρμογή καταλυτών σε συνδυασμό με ακτινοβολία UV ή ηλιακό φως. Ήδη έχουν αναπτυχτεί και λειτουργούν πιλοτικά συστήματα καθαρισμού του νερού ή υγρών αποβλήτων από φωτοκαταλυτικούς αντιδραστήρες για την πλήρη διάσπαση των οργανικών τοξικών ουσιών.

Όλα αυτά τα θέματα και οι πιο πρόσφατες εξελίξεις στην επιστήμη και την τεχνολογία ελέγχου και προστασίας του περιβάλλοντος στην Ευρώπη και το διεθνή χώρο θα παρουσιασθούν στις εργασίες του 11ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου, του οποίου η θεματολογία περιλαμβάνει:

Νέες αναλυτικές τεχνικές, επίπεδα υπολειμμάτων στο περιβάλλον, τα φυτά και τα ζώα, ασφάλεια τροφίμων, μελέτη διεργασιών αποδόμησης και μεταφοράς, μέθοδοι και μοντέλα εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον και την υγεία, νέες τεχνικές αποκατάστασης και προστασίας του περιβάλλοντος, αξιολόγηση τοξικότητας και περιβαλλοντικού κινδύνου, ρυθμιστικό πλαίσιο εφαρμογής φυτοφαρμάκων, στρατηγικές για την προστασία του περιβάλλοντος και την ασφάλεια των τροφίμων/ζωοτροφών, φυσικά βιοενεργά συστατικά με βιοκτόνο δράση.

Η επίσημη Τελετή Έναρξης του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 23 Ιουνίου και ώρα 09:30 π.μ. Το Eπιστημονικό Πρόγραμμα του συνεδρίου θα ξεκινήσει την ίδια ημέρα, και θα ολοκληρωθεί το μεσημέρι της Κυριακής, 26 Ιουνίου με την απονομή βραβείων σε επιλεγμένες ερευνητικές εργασίες.

πηγη.Εφημ.ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ


 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...