Κλοπές, σκουπίδια και συνθήματα κοστίζουν
Κλοπές, σκουπίδια και συνθήματα κοστίζουν
|
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Εγνατίας οδού, το συνολικό κόστος για να σβηστούν συνθήματα σε πινακίδες σήμανσης, να αντικατασταθούν καλώδια που κλάπηκαν και να μαζευτούν τα σκουπίδια, πλησίασε τα 2 εκατ. ευρώ για τη διετία 2010-2012, σε όλο το μήκος του δρόμου. Συγκεκριμένα, η Εγνατία ανακοίνωσε ότι καθαρίστηκαν πάνω από 75.000 τ.μ. τοίχων και πάνω από 2.000 τ.μ. συνθημάτων σε πινακίδες σήμανσης με ετήσιο κόστους πάνω από 250.000 ευρώ. Επίσης, κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, κλάπηκαν πάνω από 150.000μ. καλωδίων ηλεκτροφωτισμού, με αποτέλεσμα σημαντικά τμήματα της ανοικτής οδοποιίας, μεγάλες γέφυρες και ανισόπεδοι κόμβοι να βυθιστούν στο σκοτάδι και το κόστος της αποκατάστασης να ξεπερνά τις 650.000 ευρώ. Τέλος, οι οδηγοί δεν ήταν ιδιαίτερα… περιβαλλοντικά ευαίσθητοι. Τα τελευταία δύο χρόνια μαζεύτηκαν πάνω από 120 τόνοι απορριμμάτων από τα ερείσματα και τα πρανή των αυτοκινητοδρόμων, καθώς και από τους Χώρους Στάθμευσης και Αναψυχής, με κόστος που ξεπερνά ετησίως τα 550.000 ευρώ.
Η Εγνατία σημειώνει ότι «καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, μέσω των αναδόχων συντήρησης και λειτουργίας, για τον προγραμματισμό και την εκτέλεση των απαραίτητων εργασιών αποκατάστασης των προβλημάτων». Η εταιρία έχει ήδη κάνει μηνύσεις, αναφορές και καταγγελίες για τον εντοπισμό των υπαιτίων και την αποτροπή αντίστοιχων φαινομένων. Λέει ωστόσο ότι «αποτελεί καθήκον όλων των πολιτών, να σέβονται και να εκτιμούν τα σημαντικά αυτά έργα, να αντιλαμβάνονται συνεχώς ότι η σήμανση, ο ηλεκτροφωτισμός και η καθαριότητα των οδών είναι στοιχεία απολύτως απαραίτητα για την ασφάλεια των χρηστών και ότι, τελικά, η άσχημη εικόνα των δρόμων αποτελεί προσβολή της χώρας, ιδιαίτερα προς τους ξένους οδηγούς και επισκέπτες». Ζητάει τέλος, με την έλευση της νέας χρονιάς, να αλλάξουν συμπεριφορά και οι οδηγοί που χρησιμοποιούν την Εγνατία και τους κάθετους άξονες. «Τους υπενθυμίζουμε την ανάγκη για ακόμη καλύτερη οδηγική συμπεριφορά, σε ένα δίκτυο που μπορεί και αξίζει να είναι πιο καθαρό, πιο ασφαλές και πιο αξιόπιστο» αναφέρει η Εγνατία.
Σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση
Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων για την επανεκκίνηση των οδικών έργων. Στόχος αυτή τη φορά είναι να ολοκληρωθούν οι συμφωνίες με τις τράπεζες μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου και μέχρι το Πάσχα να ξεκινήσουν ξανά τα έργα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Euro2day, μπορεί η καταρχήν συμφωνία με τους εργολάβους και το «κούρεμα» των έργων στον Ε65 και την Ολυμπία οδό να λειτούργησε θετικά για τις διαπραγματεύσεις, ωστόσο με τις τράπεζες τα πράγματα είναι δύσκολα. Από τις 43 συνολικά τράπεζες που χρηματοδοτούν τα έργα, οι 32 είναι ξένες και κάποιες εξ αυτών εδρεύουν σε χώρες με σημαντικά οικονομικά προβλήματα, αντίστοιχα με αυτά της Ελλάδας. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ένα κομμάτι των διαπραγματεύσεων θα έχει να κάνει με την αποχώρηση κάποιων τραπεζών που αδυνατούν πλέον να χρηματοδοτήσουν τα έργα (άγνωστο παραμένει εάν υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες στις αρχικές συμφωνίες), πράγμα που θα αφήσει ένα χρηματοδοτικό κενό το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί. Και αν στον Ε65 και στην Ολυμπία οδό αντίστοιχα έχει «κουρευτεί» προς το παρόν και το φυσικό αντικείμενο (με την κυβέρνηση να διαβεβαιώνει ότι θα ολοκληρωθούν κανονικά τα έργα, αλλά στο μέλλον), το ερώτημα είναι που θα βρεθούν χρήματα σε έργα που θα γίνουν κανονικά. Εκεί, η κυβέρνηση αναμένεται να στραφεί ξανά στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το μοναδικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα εκτός ΔΝΤ που δανείζει την Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Ήδη, ένα πρώτο δάνειο ύψους 650 εκατ. ευρώ χρησιμοποιήθηκε για να αποπληρωθούν κρατικές οφειλές και κυρίως, θεωρείται ένδειξη ότι από την ΕΤΕπ θα αντληθούν και άλλα κονδύλια υπό τη μορφή δανείων. Το τρίτο και τελευταίο κομμάτι της διαπραγμάτευσης περιλαμβάνει την έγκριση της Κομισιόν, η οποία δεν επιθυμεί σημαντικές διαφοροποιήσεις από τους αρχικούς όρους του 2008.
Πηγή: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ