Banner Πανω
 
 
 

Ιωάννινα: «Σπάει» η σιωπή για τη σχολική βία

 

«Σπάει» η σιωπή για τη σχολική βία

Η σχολική κοινότητα άρχισε να «σπάει» και δημόσια τη σιωπή της για ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματά της: τη σχολική βία. Απόδειξη αποτελεί η ημερίδα με θέμα: «Σχολική διαμεσολάβηση για την αντιμετώπιση της σχολικής βίας» που πραγματοποιήθηκε χτες το βράδυ στον πολιτιστικό πολυχώρο στα Παλιά Σφαγεία από το 5ο «Βαλάνειο» Δημοτικό Σχολείο, τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων και τους Συλλόγους Φοιτητών Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας και Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών.

Η προσέλευση δασκάλων, γονέων, μαθητών και φοιτητών ήταν πολύ μεγάλη, με αποτέλεσμα να μη γίνει εφικτή η «φιλοξενία» όλων εντός της αίθουσας, προκαλώντας την αμηχανία των διοργανωτών. Από τους επισήμους, το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Καψάλης, η νέα περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Δώρα Χουλιάρα και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Παντελής Κολόκας. Όλοι τους στους χαιρετισμούς μετέφεραν την πλήρη επίγνωσή τους για τις διαστάσεις που παίρνει η σχολική βία, με τον κ. Καψάλη να εκφράζει την άποψη ότι επιβάλλεται η λήψη μέτρων, κυρίως εκπαιδευτικών, που θα οδηγήσουν στον περιορισμό του φαινομένου το οποίο, όπως είπε, πλήττει και παρεμποδίζει την εκπαιδευτική διαδικασία.
Μεγάλο μέρος της ημερίδας αφιερώθηκε στην εξήγηση του φαινομένου της σχολικής βίας, αλλά και στις μορφές της. Σχετικές τοποθετήσεις έκαναν ο καθηγητής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Παναγιωτόπουλος, η καθηγήτρια Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ελένη Σιάνου-Κύργιου και ο αναπληρωτής καθηγητής Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Νικολάου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της ημερίδας, βασικός ομιλητής επί του θέματος θα ήταν και ο καθηγητής Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Πανούσης, ο οποίος όμως δεν παραβρέθηκε λόγω έκτακτων βουλευτικών του υποχρεώσεων.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος στην ομιλία του άσκησε σκληρή κριτική στον τρόπο με τον οποίο έχει πορευτεί μέχρι σήμερα το εκπαιδευτικό σύστημα. «Ενώ ιδεατά το σχολείο είναι χώρος ενσωμάτωσης, στην πράξη γίνεται ένας χώρος διαφοροποίησης. Το σχολείο, μεταχειριζόμενο άνισα άτομα με τον ίδιο τρόπο, επιτρέπει την παραγωγή και την έξοδο από αυτών άνισων ατόμων» τόνισε. Ανέφερε δε ότι εντός του σχολείου υπάρχουν μηχανισμοί ενδυνάμωσης των ανισοτήτων –απαραίτητου υπόβαθρου για τη σχολική βία. «Πρόσφατες έρευνες στην Αμερική έδειξαν ότι οι δάσκαλοι και κυρίως οι δασκάλες απευθύνονται στα παιδιά των οποίων το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον αντιστοιχεί στο δικό τους. Είναι αυτό που αποκαλούμε στη σχολική κοινότητα ‘συμπάθεια» υπογράμμισε. Όσο για το αν το σχολείο διπλασιάζει τις όποιες ανισότητες, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε με σιγουριά ότι «σε κάθε περίπτωση τις καθιερώνει, τις επικυρώνει και βάζει τη σχολική σφραγίδα πάνω στις διαφορές». Συμπλήρωσε δε ότι «τα εκπαιδευτικά συστήματα έχουν μετατραπεί στη βάση για τη χρόνια κατηγοριοποίηση των ατόμων». Για τον καθηγητή, η όποια παρέμβαση για τη διαχείριση του όλου ζητήματος εκ μέρους της πολιτείας πρέπει να είναι σοβαρή: «Η πραγματική ενασχόληση προϋποθέτει πολιτικές των οποίων τα αποτελέσματα θα δούμε μετά από δεκαετίες».
Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Σιάνου αναφέρθηκε στους φόβους για αύξηση της σχολικής βίας λόγω της οικονομικής κρίσης. «Η οικονομική κρίση προκαλεί απρόβλεπτους μετασχηματισμούς και συγκρούσεις στην κοινωνία και συνοδεύεται από κοινωνική κρίση. Η Ελλάδα ζει τη μετάβαση από την κοινωνία της προόδου στην κοινωνία της παρακμής» τόνισε προσθέτοντας ότι η εκπαίδευση δεν εξαιρείται από αυτή τη μετάβαση. «Η επίδραση της κοινωνικής κρίσης εκδηλώνεται παντού, όπως στην αύξηση των φαινομένων σχολικής βίας η οποία ασκείται στους μαθητές-θύματα και μερικές φορές και στους εκπαιδευτικούς» ανέφερε. Πρόσθεσε δε ότι πέρα από τις ψυχολογικές συνέπειες, υπάρχουν οι κοινωνικές συνέπειες: «Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των ερευνών, πολλοί μαθητές, θύματα της σχολικής βίας, δείχνουν αδιαφορία για τη μάθηση ή εγκαταλείπουν το σχολείο».
Η ημερίδα συνεχίστηκε με τις υπόλοιπες εισηγήσεις, μέρος των οποίων έδωσε έμφαση στη σχολική διαμεσολάβηση ως προσέγγιση μιας διαδικασίας εναλλακτικού ειρηνικού τρόπου επίλυσης της σχολικής βίας και των διαφορών μεταξύ των μαθητών. Η σχολική διαμεσολάβηση είναι μια δομημένη διαδικασία κατά την οποία δύο ή περισσότερα άτομα τα οποία έχουν τσακωθεί και βρίσκονται σε σύγκρουση με τη βοήθεια ενός τρίτου ατόμου, του διαμεσολαβητή, συζητούν το πρόβλημά τους και προτείνουν λύσεις.

Πηγή: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ


 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...