Η μεγάλη έξοδος των γιατρών από τον ΕΟΠΥΥ

 Η μεγάλη έξοδος των γιατρών από τον ΕΟΠΥΥ


Μείον 1.500 γιατροί πανελλαδικά - Μαζικό κύμα φυγής και στα Γιάννενα – Χωρίς παιδίατρο Πρέβεζα και Άρτα

Έντονη αντιπαράθεση, μεταξύ της διοίκησης και των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, βρίσκεται σε εξέλιξη, με αφορμή τις καταγγελλόμενες ελλείψεις πολλών ιατρικών ειδικοτήτων σε ολόκληρη τη χώρα.

Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ) κάνει λόγο για δραματικές ελλείψεις, τις οποίες αποδίδει κυρίως στις χαμηλές αμοιβές και τις καθυστερήσεις εξόφλησης.

Από την πλευρά της, η διοίκηση του Οργανισμού απαντά ότι δεν έχει μειωθεί ο αριθμός των γιατρών, παραθέτοντας μία σειρά στοιχείων, ωστόσο έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με όσα παραδέχθηκε την Πέμπτη ο ίδιος ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς!

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Μάριος Σαλμάς παραδέχθηκε ανοιχτά τη μαζική διαρροή συμβεβλημένων γιατρών από τον ΕΟΠΥΥ, ενώ ανέφερε επίσης ότι οι γιατροί του Οργανισμού οι οποίοι προέρχονται από τον ΟΠΑΔ και τον ΟΑΕΕ είχαν ενταχθεί υποχρεωτικά στον νεοσύστατο τότε ΕΟΠΥΥ και, τώρα που λήγουν οι συμβάσεις τους, δεν υπάρχει κανένας τρόπος για τον Οργανισμό να τους εμποδίσει να εγκαταλείψουν τον ΕΟΠΥΥ.

Η τοποθέτηση του Μάριου Σαλμά δείχνει με τον πιο καθαρό τρόπο ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας παρακολουθεί με ψηλά τα χέρια την απογύμνωση του Οργανισμού από τους συμβεβλημένους γιατρούς του, παρά τις εκκλήσεις της Ένωσης Ιατρών να αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε να μην μένουν δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι χωρίς ιατρική φροντίδα.

Όπως αναφέρει η Ένωση Ιατρών του ΕΟΠΥΥ, η οποία έδωσε στη δημοσιότητα αναλυτικά στοιχεία για τις ελλείψεις σε ιατρικές υπηρεσίες «καθημερινά ο αριθμός των ιατρών που δέχονται ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ μειώνεται» με αποτέλεσμα ολόκληροι Νομοί της χώρας να στερούνται ιατρικών υπηρεσιών.

Όσον αφορά στα χρέη του ΕΟΠΥΥ, η Ένωση αναφέρει ότι μόνο για το 2012 ο Οργανισμός οφείλει 300 εκ. ευρώ, ενώ για τα έτη 2010 και 2011 οι οφειλές ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης, σε 21 Νομούς, οι ασφαλισμένοι δεν μπορούν να βρουν συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ παιδίατρο. Επίσης, η ίδια κατάσταση επικρατεί και σε άλλες ειδικότητες όπως είναι η ψυχιατρική, η νευρολογία, η χειρουργική, η ενδοκρινολογία, η αγγειοχειρουργική, η γαστρεντερολογία, η δερματολογία κ.ά.

Η Ένωση σημειώνει ότι ακόμα και στους Νομούς που υπάρχουν αυτές οι ειδικότητες, ο αριθμός των ιατρών είναι τόσο μικρός που είναι αδύνατον να εξυπηρετηθεί ο πληθυσμός.

Όπως επισημαίνει η Ένωση, αν λάβει κανείς υπόψη ότι υπάρχει και το όριο των 200 επισκέψεων ανά ιατρό και ανά μήνα, είναι προφανές ότι μεγάλα στρώματα του πληθυσμού είναι πλέον ακάλυπτα από ιατρικές υπηρεσίες.

Όσον αφορά στους εργαστηριακούς ιατρούς, σε έξι Νομούς και πολλές άλλες περιοχές της χώρας, οι εργαστηριακοί ιατροί τελούν σε καθεστώς αναστολής πίστωσης προς τον ΕΟΠΥΥ.

Η Ένωση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα του Οργανισμού, υποστηρίζοντας ότι τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μαζικό κύμα φυγής ιατρών. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους αρχικά 5.500 συμβεβλημένους ιατρούς, τον μήνα Νοέμβριο καταθέσανε δικαιολογητικά ιατρικών επισκέψεων προκειμένου να αμειφτούν μόλις 4.041 ιατροί.

«Αν το υπουργείο υγείας συνεχίσει να κωφεύει, τότε σύντομα ο ΕΟΠΥΥ θα αποτελέσει τον μοναδικό οργανισμό παροχή υπηρεσιών υγείας του κόσμου χωρίς γιατρούς» προειδοποιεί.

Από τα στοιχεία σχετικής έρευνας, τα οποία παραθέτει η Ένωση, προκύπτει ότι από τον Ιούνιο του 2012 (4.766 ιατροί) μέχρι τον Νοέμβριο του 2012 (4.041 ιατροί) το δυναμικό του Οργανισμού μειώθηκε κατά 725 ιατρούς.

Η Ένωση καταγγέλλει, επίσης, ότι παρά το γεγονός ότι συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την έναρξη λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, ακόμα δεν έχουν αποσταλεί στους ιατρούς οι υπογεγραμμένες συμβάσεις τους, «γεγονός που θέτει ερωτήματα σχετικά με την νομιμότητα όσων πληρωμών έχουν ήδη γίνει».

«Η κατάσταση είναι οριακή και απαιτείται άμεση λήψη μέτρων. Καλούμε τους αρμοδίους να αναλάβουν τις ευθύνες τους, προκειμένου να σταματήσει το απαράδεκτο γεγονός να μένουν δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι χωρίς ιατρική φροντίδα» διαμηνύει η Ένωση.

Στην Ήπειρο

Μεταξύ των Νομών που στερούνται παιδιάτρου, είναι οι Νομοί Πρέβεζας και Άρτας, όπου ο αριθμός των συμβεβλημένων γιατρών ήταν και παραμένει μικρός, με ελάχιστες διαφοροποιήσεις και με ειδικότητες που λείπουν όπως οι δερματολόγοι, ορθοπεδικοί, γαστρεντερολόγοι, ενδοκρινολόγοι και ουρολόγοι.

Την ίδια στιγμή και στο Νομό Ιωαννίνων, παρατηρείται κύμα φυγής των γιατρών από το ΕΟΠΥΥ, όπως μας διαβεβαίωσε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων Σταυρούλα Τσιάρα, ωστόσο η κατάσταση είναι καλύτερη σε σχέση με τους υπόλοιπους τρεις Νομούς της Ηπείρου, αφού στα Γιάννενα οι συμβεβλημένοι γιατροί είναι σαφώς περισσότεροι, φθάνοντας τους 250 περίπου.

Βέβαια, παραμένει άγνωστο αν οι υπάρχοντες γιατροί θα παραμείνουν στον Οργανισμό, οι αν θα αποχωρήσουν όπως δεκάδες άλλοι συνάδελφοί τους στα Γιάννενα, οι οποίοι είπαν οριστικό αντίο, καθώς δεν άντεχαν να μην εισπράττουν όταν εργάζονται κανονικά και εξετάζουν ασθενείς.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι μία ιατρική επίσκεψη κοστολογείται σήμερα από τον ΕΟΠΥΥ με 10 ευρώ αλλά και αυτά δεν καταβάλλονται στην ώρα τους αλλά με καθυστέρηση ετών και στην καλύτερη περίπτωση μηνών.

Η άποψη του ΕΟΠΥΥ

Η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ «ακυρώνει» την Ένωση Ιατρών, διαψεύδοντας τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για μαζική αποχώρηση γιατρών από τον Οργανισμό, αντιπαραθέτοντας εκατοντάδες αιτήσεις συνεργασίας που εκκρεμούν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού, ο συνολικός αριθμός των γιατρών του ΕΟΠΥΥ ανέρχεται σήμερα περίπου σε 12.000, ενώ οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί ανέρχονται σε περίπου 5.500. Επίσης, αναφέρεται ότι σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα της Ε.Ε., ο αριθμός των γιατρών που υπηρετούν στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας του ΕΟΠΥΥ είναι υψηλότερος από το μέσο όρο της Ευρώπης.

Η διοίκηση παραδέχεται ότι υπάρχουν ελλείψεις σε ειδικότητες, γεγονός που λαμβάνεται υπόψη στον επανασχεδιασμό των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι έχουν ήδη αποζημιωθεί οι ιατρικές επισκέψεις των συμβεβλημένων γιατρών έως και τον Αύγουστο 2012 και οι ιατρικές πράξεις έως και τον Ιούνιο 2012, ενώ δρομολογείται άμεσα η εξόφληση των αποζημιώσεων για τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο 2012.

Με τη συμμετοχή και του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων

Πανιατρική απεργία στις 17 Ιανουαρίου

Πανελλαδική απεργία για την 17 του μήνα, εξήγγειλε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, που διαμαρτύρεται εντόνως για τις περικοπές των δαπανών υγείας και για τη συνεχή υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών. Έτσι, εκείνη τη μέρα οι ιδιώτες γιατροί δεν θα πάνε στα ιατρεία τους ή τουλάχιστον όσοι αποφασίσουν να συμμετάσχουν.

Στην απεργία θα συμμετέχει και ο Ιατρικός Σύλλογος Ιωαννίνων, όπως μας ενημέρωσε η πρόεδρος του Σταυρούλα Τσιάρα.

Το προεδρείο του Συλλόγου ανακοίνωσε ότι το δημόσιο σύστημα Υγείας δοκιμάζεται και αντιμετωπίζει τον κίνδυνο κατάρρευσης.

Οι συνεχείς περικοπές των δαπανών - σημειώνει - η ελλιπής χρηματοδότηση, η ύφεση και η ανεργία (που προκαλούν μείωση εισφορών), οδηγούν σε υποβάθμιση όλων των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας, τους γιατρούς σε οικονομική καχεξία και τους ασφαλισμένους σε εξασθένιση των παροχών τους και αδυναμία πρόσβασης και λήψης στοιχειώδους περίθαλψης.

Τα χρέη του ΕΟΠΥΥ αυξάνονται συνεχώς, γιατροί, εργαστήρια, κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, νοσοκομεία παραμένουν απλήρωτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να απειλείται η βιωσιμότητα του συστήματος, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή, τα Νοσοκομεία αποδιοργανώνονται με την κατάργηση - συγχώνευση νοσοκομείων, τμημάτων και μονάδων και τη μείωση θέσεων του προσωπικού και οι νέοι οργανισμοί που δημοσιεύονται στα ΦΕΚ δείχνουν που οδηγείται το δημόσιο νοσοκομειακό σύστημα υγείας.

Αποδυνάμωση

Οι μονάδες του ΕΟΠΥΥ έχουν αποδυναμωθεί, με τους εργαζόμενους ιατρούς και λοιπό προσωπικό να προσπαθούν χωρίς οργάνωση και προοπτική να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις της περίθαλψης.

Σύμφωνα με το προεδρείο του ΠΙΣ, οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την ασκούμενη πολιτική και το μικρό και μεσαίο ιδιωτικό ιατρείο κλείνει.

Συστηματικά ο ιατρικός κόσμος βάλλεται μέσα από την πολιτική επιβολής του μνημονίου και της τρόικας, σε όλα τα επίπεδα με κάθε τρόπο: Η άναρχη απελευθέρωση του ιατρικού επαγγέλματος, η συνταγογράφηση με δραστική ουσία, η ένταξη του τομέα περίθαλψης του ΤΣΑΥ στον ΕΟΠΥΥ, οι περικοπές μισθών και αποζημιώσεων ιατρικών επισκέψεων, πράξεων και εργαστηριακών εξετάσεων, η πολύμηνη στάση πληρωμών, τα εξαντλητικά φορολογικά μέτρα.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καλεί τις Ομοσπονδίες Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και γιατρών του ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ), τους Ιατρικούς Συλλόγους και τις Ιατρικές Ενώσεις να εκφράσουν μαζικά τη διαμαρτυρία του κλάδου.

«Να δώσουν την απάντηση ότι η υποβάθμιση της υγείας μέσα από αυτή την πολιτική οδηγεί στην εξαθλίωση του ελληνικού λαού και σε ενδυνάμωση της ανθρωπιστικής κρίσης» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Πηγή: ΠΡΩΙΝΑ ΝΕΑ


 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

  Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου