Banner Πανω
 
 
 

Ιωάννινα: Αφήστε τις… ναυμαχίες και φροντίστε να σωθεί η Λίμνη!

 

Με συστράτευση θα λυθούν τα προβλήματα

Αφήστε τις… ναυμαχίες και φροντίστε να σωθεί η Λίμνη!

Για την κοπή καλαμιών απάντησε χθες ο Φ. Φίλιος

• Με… γόρδιο δεσμό μοιάζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Παμβώτιδα. Προβλήματα που κατά καιρούς έγιναν προσπάθειες από τους εκάστοτε πολιτικούς, αυτοδιοικητικούς και περιβαλλοντικούς φορείς να επιλυθούν, χωρίς όμως αυτό να καταστεί τελικά απολύτως εφικτό.
Τι φταίει λοιπόν; Το γεγονός ότι ποτέ δεν υπήρξε μια συντονισμένη στρατηγική από πλευράς όλων των εμπλεκόμενων φορέων, μια συνεννόηση κι ένα σχέδιο για την λίμνη. Έτσι, ούτε τα όριά της καθορίστηκαν όπως θα έπρεπε και σήμερα η οριοθέτηση της Παμβώτιδας συναντά ποικίλες αντιδράσεις και δημιουργεί νέα ζητήματα, ούτε το Προεδρικό Διάταγμα που βρίσκεται υπό διαβούλευση φαίνεται να επιτυγχάνει τους στόχους του και δέχεται έντονη κριτική.
Βέβαια, καλές και ωφέλιμες πρωτοβουλίες έχουν κατά καιρούς αναληφθεί για τη λίμνη, όπως παλιότερα από την πρώην Νομαρχία Ιωαννίνων, με τον εμπλουτισμό των νερών της από πηγές του Μιτσικελίου. Όμως αν δεν υπάρξει ένα κοινό σχέδιο και ένας καλός συντονισμός δράσης, προβλήματα όπως η ρύπανση που εξακολουθεί να ταλανίζει την Παμβώτιδα, αλλά και το καθεστώς που θα διέπει τη χρήση παραλίμνιων εκτάσεων γης δεν πρόκειται να επιλυθούν ποτέ ουσιαστικά!

Ο στίβος του ΣΚΙ
Τις τελευταίες ημέρες με αφορμή το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Θαλασσίου Σκι που πρόκειται να διεξαχθεί στην Παμβώτιδα, έχει ξεσπάσει μία δημόσια διαμάχη ανάμεσα στη Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων και εκπροσώπους περιβαλλοντικών φορέων και πολιτικών κομμάτων, η οποία μάλλον βρίσκεται εκτός… τροχιάς.
Ο Δήμος προχώρησε σε κοπές καλαμιών πίσω από το ανάχωμα της Αμφιθέας, όπου θα διαμορφωθεί ο στίβος για τους αγώνες και αρκετοί τοπικοί φορείς αντέδρασαν έντονα, τονίζοντας ότι καταστρέφεται υγρότοπος αναπαραγωγής πουλιών που ζουν στα νερά της λίμνης!

Τι είπε ο Δήμαρχος
Χθες ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος, αφού παρουσίασε όσα έχει κάνει ο Δήμος τα τελευταία… είκοσι χρόνια για την προστασία της λίμνης, σημείωσε ότι οι κοπές καλαμιών έγιναν στα πλαίσια εκπαίδευσης χειριστών ειδικού μηχα­νήματος που είχε προμηθευτεί ο Δήμος εδώ και 16 χρόνια, όμως μέχρι σήμερα δεν είχε λειτουργήσει πλήρως!
«Από όλες τις μελέτες που έχουν γίνει, από τα επιστημονικά δεδομένα που υπάρχουν και από τα διαχειριστικά σχέδια, γίνεται σαφές ότι μέρος των καλαμιώνων θα πρέπει να καθαρίζεται», τόνισε ο κ. Φίλιος, ενώ αναφερόμενος στην δημιουργία πίστας Θαλασσίου Σκι, πίσω από το ανάχωμα, είπε ότι προβλέπεται η απομάκρυνση καλαμιών σε έκταση 64 στρεμμάτων από το σύνολο των τριών χιλιάδων.
Μάλιστα, ότι η Περιβαλλοντική έκθεση που προβλέπεται έχει ολοκληρωθεί από τις υπηρεσίες του Δήμου και θα υποβληθεί σε όλους τους αρμόδιους, όπως τόνισε. «Άποψή μου είναι ότι καλάμια θα πρέπει να απομακρύνονται συνεχώς. Αν αυτό δεν γίνει σε κάποια χρόνια δεν θα έχουμε λίμνη», κατέληξε ο Δήμαρχος.

Ο Βασίλης Χήτος
Δήλωση για το ίδιο θέμα έκανε και ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Βασίλης Χήτος, ο οποίος σημείωσε ότι «προσπαθούμε να αναδείξουμε την πόλη των Ιωαννίνων και τα πλεονεκτήματά της. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι η λίμνη. Το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα Θαλασσίου Σκι δημιουργεί μια μεγάλη δυναμική για την πόλη. Αποδεικνύει ότι είναι φιλική προς τον αθλητισμό και δημιουργεί τις συνθήκες για την φιλοξενία κι άλλων αγώνων. Πρέπει να καταλάβουν ότι αυτό που θέλουμε να δημιουργήσουμε είναι έναν αθλητικό πυρήνα. Τίποτα παραπάνω».

Επίθεση από το ΚΚΕ
Διαφορετική γνώμη πάντως για το ζήτημα έχει η παράταξη του ΚΚΕ Λαϊκή Συσπείρωση, η οποία με χθεσινή της ανακοίνωση επιτίθεται στη Δημοτική Αρχή, υπογραμμίζοντας ότι «η δημιουργία πίστας Θαλασσίου Σκι στην περιοχή της Αμφιθέας δεν έχει καμία σχέση με υποδομές μαζικού αθλητισμού, παρά μόνο με τη διοργάνωση του συγκεκριμένου Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος».
Και η Λαϊκή Συσπείρωση, όπως έγινε και με άλλους φορείς, κατηγορεί τη Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων ότι δεν υπολογίζει τις περιβαλλοντικές συνέπειες του έργου και χωρίς μελέτες ξεριζώνει τον καλαμώνα όπου αναπαράγονται τα πουλιά της λίμνης με ταχύτατες διαδικασίες

Πηγή: ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ


 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...