Banner Πανω
 
 
 

Ιωάννινα: «Δεν κάναμε εργασίες, εκπαιδεύαμε»

 

«Δεν κάναμε εργασίες, εκπαιδεύαμε»

Φανερά ενοχλημένος εμφανίστηκε ο δήμαρχος Ιωαννιτών Φίλιππας Φίλιος για τις καταγγελίες που υπάρχουν κατά του Δήμου για αυθαίρετες παρεμβάσεις στον καλαμιώνα πίσω από το ανάχωμα της Αμφιθέας με απώτερο στόχο τη δημιουργία πίστας θαλάσσιου σκι, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της πόλης για τη φιλοξενία των πανευρωπαϊκών αγώνων σκι στη λίμνη, τον Σεπτέμβριο.

Για την όλη ιστορία που δημιουργήθηκε, ο κ. Φίλιος επικαλέστηκε την εκπαίδευση τεσσάρων χειριστών του μηχανήματος κοπής καλάμων, που έγινε την περίοδο των γιορτών, και για μια εβδομάδα, από εξειδικευμένο επιστήμονα της προμηθεύτριας εταιρίας από τη Φινλανδία. Απέδωσε δε την παρουσία του μηχανήματος και την εκπαίδευση των χειριστών στη συγκεκριμένη περιοχή, που είναι πιο απάνεμη, στις καιρικές συνθήκες της εποχής. «Δεν έχει γίνει καμία παράνομη πράξη» υπογράμμισε ουκ ολίγες φορές, αν και ο Φορέας Διαχείρισης της Λίμνης έχει μιλήσει ξεκάθαρα για «παρέμβαση άνευ αδείας», ανεξαρτήτως, προφανώς, αν πρόκειται για εκπαιδευτικούς ή όχι λόγους. Όπως είχε γράψει ο «Η.Α.» στο φύλλο της 11ης Ιανουαρίου, ο Φορέας έχει κάνει σχετική καταγγελία στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, στον γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης και στο υπουργείο Περιβάλλοντος.
Σημειωτέον ότι εν λόγω έκταση, πίσω από το ανάχωμα, μετά την οριοθέτηση της λίμνης, πρόκειται για παρόχθια ζώνη και ανήκει στο Δημόσιο. Η καθ’ ύλην αρμόδια υπηρεσία για τη χορήγηση άδειας οποιασδήποτε παρέμβασης, μικρής ή μεγάλης κλίμακας, είναι η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, κι αφού έχει προηγηθεί γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης. Ο κ. Φίλιος, αναφερόμενος στον Φορέα, ανέφερε ότι γνώριζε για τις προθέσεις του Δήμου να φτιάξει πίστα θαλάσσιου σκι στην περιοχή, ενώ επέλεξε τον δρόμο της επίθεσης για την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου: «Δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι για τη χωματερή που υπάρχει πίσω από το ανάχωμα» δήλωσε με νόημα. Ανακοίνωσε δε ότι για τη δημιουργία πίστας θαλασσίου σκι έχει ολοκληρωθεί η περιβαλλοντική έκθεση από τον Δήμο η οποία θα κατατεθεί στους αρμόδιους φορείς. Η έκθεση, όπως είπε, προβλέπει την απομάκρυνση καλαμιών σε έκταση 64 στρεμμάτων από το σύνολο των 3000 στρεμμάτων. Εξήγησε δε ότι η πίστα αυτή είναι αναγκαία καθώς θα λειτουργήσει ως εναλλακτικός υγρός στίβος.

«Αναγκαία η κοπή καλάμων»
Γενικότερα, ο κ. Φίλιος απέφυγε να ασχοληθεί ιδιαίτερα με το «διά ταύτα» και έδωσε σημασία στην ανάγκη κοπής των καλάμων για να προστατευτεί η λίμνη όπως και στη σημασία των πανευρωπαϊκών αγώνων θαλάσσιου σκι για την πόλη. Για να υποστηρίξει τα λεγόμενά του, ο κ. Φίλιος παρέθεσε απόψεις γνωστών επιστημόνων (Τρ. Αλμπάνης, Απ. Κατσίκης, Γ. Πάσχος) για την ανάγκη κοπής των καλάμων. Μίλησε ακόμα και για την έκθεση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας για το οικολογικό πάρκο στον Κατσικά, όπου, όπως ανέφερε, προβλέπεται η κοπή καλάμων σε έκταση από 25% μέχρι και 50% επί της συνολικής. «Άποψή μου είναι ότι καλάμια θα πρέπει να απομακρύνονται συνεχώς. Αν αυτό δεν γίνει σε κάποια χρόνια δεν θα έχουμε λίμνη. Δεν έχει γίνει καμία παράνομη πράξη. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η οικολογία δεν είναι αποκλειστικότητα κανενός, ούτε οι κραυγές μπορούν να συμβάλλουν στη λύση προβλημάτων. Χρειαζόμαστε τη συνεργασία των επιστημόνων, όχι τις τακτικές του εκφοβισμού», υπογράμμισε ο κ. Φίλιος και κάλεσε όλους τους φορείς σε μια συζήτηση. Υπεραμύνθηκε δε των δράσεων του Δήμου υπέρ της προστασίας της λίμνης (δίκτυα αποχέτευσης, πάταξη λαθραλιείας κλπ), σε μια προσπάθεια να δείξει το σημαντικό, όντως, έργο της δημοτικής αρχής σε αυτόν τον τομέα.
Ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Βασίλης Χήτος (που βρισκόταν στη συνέντευξη Τύπου ως μέλος της επιτροπής τουρισμού) ανέλαβε να αναδείξει τη σημασία της διοργάνωσης των πανευρωπαϊκών αγώνων θαλάσσιου σκι. «Πρέπει να καταλάβουν ότι αυτό που θέλουμε να δημιουργήσουμε είναι έναν αθλητικό πυρήνα. Τίποτα παραπάνω» τόνισε.
Βέβαια, εξαρχής το ζήτημα ήταν η νομιμότητα ή μη των ενεργειών του Δήμου, και όχι αν, από επιστημονική άποψη, πρέπει να κοπούν ή όχι τα καλάμια, ή να αμφισβητηθεί η σημασία των αγώνων.

Πηγή: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ


 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...