Banner Πανω
 
 
 

«Σωσίβιο» το ΕΣΠΑ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

 

Σωσίβιο» το ΕΣΠΑ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις


22,5 εκ. ευρώ για επιδοτήσεις σε νέες και υφιστάμενες επιχειρήσεις της Ηπείρου μέσω προγράμματος ενίσχυσης από κονδύλια του ΕΣΠΑ - Σε αναμονή για την προκήρυξη νέου προγράμματος που θα αφορά και το λιανικό εμπόριο

Με κονδύλια ύψους 22,5 εκ. ευρώ θα επιδοτηθούν νέες και υφιστάμενες επιχειρήσεις της Ηπείρου στους τομείς της μεταποίησης, του τουρισμού, του εμπορίου και των υπηρεσιών, ενώ αναμένεται η προκήρυξη νέου προγράμματος που θα αφορά το λιανικό εμπόριο, μετά από απαίτηση ορισμένων εκ των Περιφερειαρχών, μεταξύ των οποίων και του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη.
Οι Περιφερειάρχες είχαν διατυπώσει τις ενστάσεις τους για την απουσία του λιανικού εμπορίου από τις επιλέξιμες δράσεις και μάλιστα είχαν προειδοποιήσει ότι δεν θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα αν δεν ληφθούν υπόψη οι προτάσεις τους, με δεδομένο πως στην Ήπειρο για παράδειγμα οι περισσότερες επιχειρήσεις απασχολούνται στο λιανικό εμπόριο.
Μάλιστα, σε επικοινωνία που είχε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου με τον Υπουργό Κωστή Χατζηδάκη στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, υπήρξε η υπόσχεση ότι θα προκηρυχθεί νέα δράση σύντομα που θα αφορά στο λιανικό εμπόριο.
Ο Περιφερειάρχης σε σημερινές του δηλώσεις, ανέφερε ότι μετά από την εξέλιξη αυτή, η Περιφέρεια Ηπείρου, καθώς και όσες είχαν εκφράσει αντιρρήσεις για την προκήρυξη της δράσης χωρίς να περιλαμβάνονται σε αυτή το λιανεμπόριο και ορισμένοι άλλοι κλάδοι, θα συμμετάσχουν στην υλοποίηση της. «Είχαμε ζητήσει οι αιρετές Περιφέρειες μέσω των υπηρεσιών τους να έχουν πρωτεύοντα ρόλο και όχι τυπικό επικυρώνοντας αποφάσεις άλλων. Αφού έγιναν δεκτές οι παρατηρήσεις μας από το Υπουργείο, εμείς ως Περιφέρεια Ηπείρου συμμετέχουμε στο πρόγραμμα», σημείωσε ο Περιφερειάρχης, προσθέτοντας ότι για την ενημέρωση των ενδιαφερομένων θα λειτουργήσει ειδικό γραφείο στην Περιφέρεια (Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού), ενώ οι αιτήσεις θα γίνονται ηλεκτρονικά και στη συνέχεια θα εξετάζονται από τη Γνωμοδοτική Επιτροπή, η οποία και θα αποφασίζει τελικά ποιοι θα δικαιούνται του προγράμματος.
Σύμφωνα με όσα μετέφερε ο Υπουργός στον κ. Καχριμάνη θα χρηματοδοτηθεί από πόρους που θα περισσέψουν από το πρόγραμμα της «Ψηφιακής Σύγκλισης», που δεν έχει την απαιτούμενη απορρόφηση.
Το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα ύψους 456 εκ. ευρώ παρουσίασαν οι γενικοί γραμματείς Επενδύσεων, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γ. Γιαννούσης, Σπ. Ευσταθόπουλος και Γ. Πυργιώτης, τόνισαν ότι στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση υφιστάμενων και η ίδρυση νέων 10.000 επιχειρήσεων, καθώς και η δημιουργία 4.000 θέσεων εργασίας.
Τα ποσοστά ενίσχυσης κυμαίνονται από 40% έως 60% επί του ύψους των επενδυτικών σχεδίων, ανάλογα με την περιφέρεια.
Ο οδηγός του προγράμματος θα βρίσκεται από χθες 14 Ιανουαρίου στο Διαδίκτυο και το εύρος των επενδυτικών σχεδίων ανά κλάδο κυμαίνεται για τη μεταποίηση από 30.000 έως 300.000 ευρώ, για τον τουρισμό από 20.000 έως 200.000 ευρώ και για το εμπόριο - υπηρεσίες από 20.000 έως 100.000 ευρώ.
Οι προθεσμίες υποβολής προτάσεων είναι από τις 25 Φεβρουαρίου μέχρι και τις 25 Απριλίου και τα σχέδια θα στέλνονται μόνο ηλεκτρονικά μέσα από την ιστοσελίδα www.ependyseis.gr.
Οι δαπάνες που μπορούν να χρηματοδοτηθούν είναι ο εξοπλισμός, οι κτιριακές εγκαταστάσεις, εξοπλισμός για την προστασία του περιβάλλοντος και οι άυλες δαπάνες.
Οι ενδιαφερόμενοι για το υπόλοιπο ποσοστό συμμετοχής μπορούν να ζητήσουν κάλυψη είτε με δάνειο από τράπεζες είτε με εγγυήσεις από προγράμματα του ΕΤΕΑΝ.
Από το πρόγραμμα εξαιρούνται οι κλάδοι του λιανικού εμπορίου, για τον οποίο ετοιμάζεται ειδικό πρόγραμμα, η πρώτη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων και η εστίαση, η οποία θα συμπεριληφθεί στο ειδικό πρόγραμμα του λιανικού εμπορίου.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν τον οδηγό του προγράμματος στις ιστοσελίδες www.espa.gr, www.antagonistikotita.gr, www.efepae.gr.
Σύντομα η αξιολόγηση
Τις επόμενες ημέρες αναμένονται τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για το πρόγραμμα τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Ηπείρου, μετά την τελευταία αναβολή λήψης απόφασης από την Οικονομική Επιτροπή.
Η έγκριση της αξιολόγησης των οικονομικών προσφορών που έχουν κατατεθεί από τρεις εταιρίες θα γίνει σύντομα, όπως ανέφερε ο κ. Καχριμάνης.

Πηγή: ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ


 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...