Banner Πανω
 
 
 

Ιωάννινα: Το δημόσιο πληρώνει τα ληξιπρόθεσμα των Περιφερειών

 Το δημόσιο πληρώνει τα ληξιπρόθεσμα των Περιφερειών


Αλ. Καχριμάνης: «Εμείς δεν ήμασταν μπαταχτσήδες»

kaxrimanisΑπαλλάσσονται οι Περιφέρειες της χώρας, φυσικά και η Ήπειρος, από το «βραχνά» των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αφού το κράτος αναγνωρίζει ότι είναι δικές του και ανέλαβε να τις εξοφλήσει καταβάλλοντας σταδιακά τα χρήματα με τη σειρά που κατατέθηκαν τα αιτήματα. Η εξέλιξη αυτή προέκυψε την περασμένη Τετάρτη μετά από συνάντηση των Περιφερειαρχών με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταïκούρα και στη συνέχεια στο υπουργείο Εσωτερικών.

Το κέρδος για την οικονομία της Ηπείρου είναι διπλό, αφού η Περιφέρεια δεν θα έχει το βάρος των οφειλών αυτών και θα πληρωθούν εργολήπτες και προμηθευτές, καθώς και οι μεταφορείς μαθητών, δηλαδή θα πέσει χρήμα στην αγορά.

Σχετικές ανακοινώσεις έκανε χθες ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, ενημερώνοντας ότι είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την καταβολή από το Υπουργείο Εσωτερικών των πιστώσεων και ήδη ο ίδιος υπέγραψε το προβλεπόμενο Σύμφωνο Αποδοχής Όρων .

Όπως ανέφερε ο κ. Καχριμάνης, οι καταληκτικές συζητήσεις της Ένωσης Περιφερειών με τα Υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών, έγιναν την περασμένη Τετάρτη στην Αθήνα.

«Το Υπουργείο Εσωτερικών μας ανακοίνωσε ότι και οι δεκατρείς Περιφέρειες θα υπογράψουν ειδικό συμφωνητικό, καθώς διαπιστώθηκε από τον έλεγχο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ότι πράγματι οι οφειλές είναι του Δημοσίου και όχι των ιδίων», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης. Για την Περιφέρεια Ηπείρου ο έλεγχος ανέδειξε ότι πρόκειται για οφειλές που καθαρά αφορούν το δημόσιο και το ύψος τους δεν είναι σταθερό λόγω πληρωμών που γίνονται, πάντως τον περασμένο Σεπτέμβριο ήταν περίπου 16 εκ. ευρώ. Τα 10 εκ. ευρώ και πλέον αφορούσαν την Ενότητα Ιωαννίνων.

Το υπογεγραμμένο σύμφωνο θα διαβιβαστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών στο Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να καταθέσει στο λογαριασμό της Περιφέρειας τα χρήματα. Ο όρος για να μην σταματήσει η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων, είναι να μην δημιουργούνται νέα και να μην ...ξεφεύγουν οι λογαριασμοί που ελέγχονται ανά μήνα.

«Μου φεύγει ένα άγχος. Γιατί εμείς δεν ήμασταν μπαταχτσήδες, αλλά αυτοί που δουλέψανε, αυτοί τους οποίους σταμάτησε να πληρώνει κάποια στιγμή το Κράτος. Δεν τα χρωστάμε εμείς τα χρήματα, αλλά το Ελληνικό Δημόσιο. Τώρα, μετά τον έλεγχο που έγινε και στις δεκατρείς Περιφέρειες, έρχεται να μας καταβάλλει τα χρήματα», τόνισε, μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης, προσθέτοντας ότι η εξέλιξη με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές αποτελεί «για μας θέμα ηθικής δικαίωσης».

Ερωτηθείς από τους «Ν.Α» για ποιες οφειλές πρόκειται, εξήγησε ότι αφορούν ακόμη από το 2007 (ως νομαρχιακή αυτοδιοίκηση) πιστώσεις, για μεταφορά μαθητών που δεν αποδόθηκαν, του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, της ΓΓΑ για αθλητικά έργα, του Πράσινου Ταμείου (πρώην ΕΤΕΡΠΣ), του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας και υπουργείων, όπως του Αγροτικής Ανάπτυξης ακόμη και για το καταφύγιο αδέσποτων που χρηματοδότησε και δεν πλήρωσε...

«Όταν το ίδιο το κράτος λέει ότι έλεγξαν τις 13 περιφέρειες και δεν έχουν καμιά σχέση με τους δήμους, αυτό λέει κάτι», είπε με νόημα ο κ. Καχριμάνης και δεν παρέλειψε να στηλιτεύσει τη στάση της μείζονος μειοψηφίας στο νομαρχιακό συμβούλιο και τώρα στο Περιφερειακό, «φωτογραφίζοντας» τις παρατάξεις του Μ. Χατζηεφραιμίδη και Β. Αργύρη, αντίστοιχα, ότι δεν βοήθησαν στη διεκδίκηση των πιστώσεων από το κράτος.

Λεζφωτό: Η εξέλιξη με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές αποτελεί «για μας θέμα ηθικής δικαίωσης», τόνισε χθες ο Περιφερειάρχης.

Φωτό γέφυρα Δέσπως

Το δημοπρατημένο έργο στο ΕΣΠΑ με 2,6 εκ. ευρώ

Ριζική λύση στο χρονίζον πρόβλημα στη γέφυρα Δέσπως

Η Περιφέρεια ζητά από το αρμόδιο υπουργείο να καλέσει τον ανάδοχο του δρόμου Καρτέρι-Πάργα να το αναλάβει

Το .. πολυθρύλητο έργο-έχει χαρακτηριστεί δικαίως και ...γεφύρι της Άρτας- αποκατάστασης της κατολίσθησης κοντά στη γέφυρα Δέσπως, στην εθνική οδό Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας μπαίνει σε φάση υλοποίησης, μια δεκαετία μετά την εμφάνιση του προβλήματος, εφόσον το αρμόδιο υπουργείο εγκρίνει και η ανάδοχος εταιρεία της εργολαβίας «Κατασκευή οδού Καρτέρι-Πάργα» αποδεχθεί να το αναλάβει.

Η Περιφέρεια Ηπείρου, με απόφαση που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, μετά την ολοκλήρωση των αδειοδοτήσεων, ενέταξε το έργο στο ΕΣΠΑ (ΠΕΠ Ηπείρου). Αφορά την Χ.Θ. 28+800 της Εθνικής Οδού Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας, και έχει προϋπολογισμό 2.581.512,27 ευρώ. Πρόκειται για ήδη δημοπρατημένο (έργο προαίρεσης) μαζί με το Καρτέρι-Πάργα που επίσης χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Ηπείρου και έχει σημειώσει πρόοδο η κατασκευή του. Αποτελεί το μεγαλύτερο οδικό έργο σε εξέλιξη στην Ήπειρο.

Ο κ. Καχριμάνης, σε χθεσινές του δηλώσεις, ανέφερε ότι τώρα απομένει στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων να καλέσει την ανάδοχο εταιρεία προκειμένου να υπογράψει τη σύμβαση και να ξεκινήσει την κατασκευή του. Το υποέργο αυτό ήταν στη δημοπράτηση για το Καρτέρι-Πάργα, αλλά λόγω μη έγκαιρης ολοκλήρωσης της ΜΠΕ δεν ανατέθηκε μαζί με το πρώτο. «Θεωρώ ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα για την παραλιακή ζώνη Πρέβεζας- Ηγουμενίτσας», τόνισε ο Περιφερειάρχης.

Το φυσικό αντικείμενο της πράξης, αφορά την αποκατάσταση σε τμήμα μήκους 500 περίπου μέτρων. Περιλαμβάνει την κατασκευή οπλισμένου επιχώματος, μετά των απαιτούμενων εργασιών για την ολοκλήρωση του έργου (χωματουργικά, τεχνικά, οδοστρωσία, ασφαλτικά, σήμανση – ασφάλιση και αποχέτευση- αποστράγγιση). Επίσης περιλαμβάνει και τις απαιτούμενες εργασίες για την παράκαμψη της κυκλοφορίας μέσω της Λυγιάς. Στο παρελθόν ξοδεύτηκαν σημαντικά ποσά για πρόσκαιρες παρεμβάσεις, ενώ δεν έλλειψε και η ταλαιπωρία με την αναγκαστική διέλευση μέσω Λυγιάς, όταν έκλεινε η εθνική οδός. Οι επιπτώσεις και στον τουρισμό ήταν πολλές.

Το έργο που προωθεί τώρα η Περιφέρεια είχε μείνει εκτός της πρώτης δημοπράτησης που έγινε από το ΥΠΕΧΩΔΕ το 2009, (πριν τις εκλογές η ΝΔ δημοσίευσε την προκήρυξη) παρόλο που υπήρχε μεγάλη ανάγκη για να αντιμετωπιστεί ριζικά το πρόβλημα στην γέφυρα Δέσπως. Τελικά, με την αλλαγή της κυβέρνησης, ακυρώθηκε στο τέλος του 2009 ο διαγωνισμός που αφορούσε μόνο το τμήμα Καρτέρι-Πάργα και το 2010 δημοπρατήθηκε μαζί με το τμήμα που τώρα ζητείται να αναλάβει ο ίδιος ανάδοχος.

Ανάδοχος είναι η εταιρεία ΤΕΡΝΑ και για το Καρτέρι-Πάργα είχε δώσει έκπτωση 41% επί του προϋπολογισμού των 48,8 εκ. ευρώ. Πάντως, συνολικά το έργο και με τη γέφυρα Δέσπως επρόκειτο να χρηματοδοτηθεί από το τομεακό της προσπελασιμόιητας του υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών, αλλά κατέληξε στο ΠΕΠ Ηπείρου.

Βρήκε χρήματα η Περιφέρεια

Προς ολοκλήρωση η αίθουσα

βαρέων αθλημάτων

-Θα διατεθεί ποσό από τα 13 εκ. που της αποδόθηκαν πρόσφατα, έναντι των ΚΑΠ.

Η αίθουσα βαρέων αθλημάτων, έργο που ξεκίνησε μετά την μεγάλη ανάπτυξη που γνώρισε η άρση βαρών με πολλές διακρίσεις αθλητών από την περιοχή μας και τη Βόρειο Ήπειρο, ήρθε η ώρα να ολοκληρωθεί, όπως προκύπτει από χθεσινές ανακοινώσεις του Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη. Πρόκειται για έργο που για πολλά χρόνια «καρκινοβατεί», αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή στην εκτέλεση δημόσιου αθλητικού έργου και συχνά ήταν η αφορμή για πολιτική αντιπαράθεση σε επίπεδο νομαρχιακής αυτοδιοίκησης και τώρα στην Περιφέρεια.

Η δραματική περικοπή, λόγω κρίσης και μνημονίων, των πόρων προς την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και μοιραία προς την αυτοδιοίκηση, δεν επέτρεψε να ολοκληρωθεί το έργο που κατασκευάζεται στο χώρο του Πανηπειρωτικού Αθλητικού Κέντρου στην Ανατολή.

Οι πιστώσεις για να τελειώσει το έργο που βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, προέρχονται από τα 13 εκ. ευρώ που αποδόθηκαν στην Περιφέρεια Ηπείρου. Πρόκειται για πόρους μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, έναντι των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων που αναλογούσαν για το 2012 στην Περιφέρεια και παρακρατήθηκαν. Με τα 13 εκ. ευρώ πληρώθηκαν έργα και θα περισσέψουν πόροι για να γίνει η ολοκλήρωση αθλητικών έργων στην Π.Ε. Ιωαννίνων που είχαν μείνει ημιτελή εξαιτίας της διακοπής των χρηματοδοτήσεων από τη Γ.Γ.Α. το 2008 και εντεύθεν.

«Είμαστε σε θέση να ολοκληρώσουμε την κατασκευή της Αίθουσας Βαρέων Αθλημάτων και το Κλειστό Γυμναστήριο Μεταμόρφωσης (Δ.Ε. Εκάλης)», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης.

Με 1,1 εκ. ευρώ προϋπολογισμό

Στο ΕΣΠΑ η ανάπλαση κοινόχρηστων

χώρων στις Καρυές Αν. Ζαγορίου

Την απόφαση ένταξης στο ΕΣΠΑ (Αγροτική Αναγέννηση) της πράξης «Ανάπλαση – Ανάδειξη κοινόχρηστων οικισμού Καρυών Δήμου Ζαγορίου» υπέγραψε χθες ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, με τη σύμφωνη γνώμη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.100.000 ευρώ, ενώ φορέας υλοποίησης είναι η «Αναπτυξιακή Ηπείρου Α.Ε.».

Οι παρεμβάσεις ανάπλασης περιλαμβάνουν την κατασκευή παραδοσιακών καλντεριμιών, συνολικού μήκους 495 μ. και τη διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων, συνολικής επιφάνειας 1.650 μ2 περίπου. Οι εργασίες κατασκευής καλντεριμιών και διαμόρφωσης κοινόχρηστων χώρων είναι συμβατές με τον χαρακτήρα της περιοχής

Πηγή: ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ


 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...