Banner Πανω
 
 
 

Ιωάννινα: Το νοικοκύρεμα έφερε εξοικονόμηση χρημάτων

 

ο νοικοκύρεμα έφερε εξοικονόμηση χρημάτων

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ
- Χιλιάδες ευρώ γλίτωσε η Δημοτική Αρχή με τον αυστηρό έλεγχο στις καταναλώσεις καυσίμων - 22% η μείωση για τον ενιαίο Καλλικρατικό δήμο το 2011

Μία πολύ μεγάλη προσπάθεια καταβάλει η παρούσα δημοτική αρχή, από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τα ηνία του δήμου με στόχο την εξοικονόμηση όσο το δυνατόν περισσότερων χρημάτων από την λειτουργία του εργοταξίου και κυρίως από τα κονδύλια που απαιτούνται για καύσιμα όλων των αυτοκινήτων, αλλά και για την θέρμανση των δημοτικών κτιρίων και των σχολείων.
Η προσπάθεια αυτή αποδεικνύεται πλέον στην πράξη με το πέρας της πρώτης διετίας του έργου της δημοτικής αρχής Φίλιου, πως έχει αποτελέσματα, καθώς η διαχείριση που γίνεται στα καύσιμα των οχημάτων, στη θέρμανση των δημοτικών κτιρίων και στη θέρμανση των σχολείων δείχνει σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του δήμου, ότι έχουν εξοικονομηθεί σημαντικά χρηματικά ποσά.
Μάλιστα, με βάση τα στοιχεία που σήμερα παρουσιάζουμε αν και τουλάχιστον για το 2012 φαίνεται στα απόλυτα νούμερα μία οριακή αύξηση, στην ουσία υπάρχει μείωση και τη χρονιά που μας πέρασε, αν αναλογιστεί κανείς πως οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων ήταν τεράστιες.
Η προσπάθεια αυτή καταβλήθηκε υπό τις σαφείς οδηγίες του πολιτικού προϊσταμένου του εργοταξίου, δημοτικού συμβούλου Λευτέρη Δοβανά, ο οποίος μιλώντας αποκλειστικά στον «Α» μας ανέφερε πως πλέον ελέγχεται πλήρως η ογκομέτρηση καυσίμου στα αυτοκίνητα, κάτι που οδήγησε στην εξοικονόμηση χρημάτων, παρά το γεγονός, ότι εδώ και αρκετούς μήνες τα χιλιόμετρα που διανύουν τα απορριμματοφόρα έχουν αυξηθεί κατά 22%, λόγω της απόστασης που βρίσκεται ο ΧΥΤΑ του Ελληνικού.
Παράλληλα ο κ. Δοβανάς και οι συνεργάτες του ελέγχους καθημερινά τα χιλιόμετρα που διανύουν τα οχήματα, την ποσότητα καυσίμου, αλλά ακόμη και τα όρια ταχύτητας των απορριμματοφόρων.
Με βάση λοιπόν όλα τα παραπάνω παραθέτουμε σήμερα τα επίσημα στοιχεία για τις δαπάνες για καύσιμα, αλλά ακόμη και τα στοιχεία για τα λίτρα καυσίμου που ξοδεύονται είτε στα οχήματα, είτε για την θέρμανση των δημοτικών κτιρίων, είτε για τη θέρμανση στα σχολεία.
Το 2010 λοιπόν και πριν αναλάβει τα ηνία του δήμου η δημοτική αρχή Φίλιου, ο καποδιστριακός τότε δήμος που δεν περιελάμβανε τις σημερινές δημοτικές ενότητες Ανατολής, Παμβώτιδας, Περάματος, Μπιζανίου και Νήσου είχε δαπανήσει 404.898 ευρώ για την κίνηση όλων των οχημάτων του Δήμου, ποσό στο οποίο θα πρέπει να προσθέσει κανείς και άλλες 247.000 που είχαν δαπανηθεί από τις άλλες Δημοτικές Ενότητες. Επίσης για τη θέρμανση στα σχολεία είχαν ξοδευτεί 249.044 ευρώ και άλλες 75.991 ευρώ για τη θέρμανση των δημοτικών κτιρίων. Συνολικά λοιπόν το 2010 από όλους τους τότε δήμους του Λεκανοπεδίου που σήμερα αποτελούν τον ενιαίο δήμο Ιωαννιτών δαπανήθηκαν περίπου 976.000 ευρώ.
Την επόμενη χρονιά, το 2011 όταν και στο «τιμόνι» του Δήμου βρισκόταν η παρούσα Δημοτική Αρχή, έχοντας πλέον στις τάξεις της και όλες τις προαναφερόμενες δημοτικές ενότητες, ο δήμος κατάφερε να εξοικονομήσει περίπου 140.000 ευρώ παρά το γεγονός πως τα οχήματα του δήμου ήταν περισσότερα, όπως επίσης και το ότι το πετρέλαιο είχε αυξηθεί, μαζί με τα χιλιόμετρα που έπρεπε να διανύσουν τα οχήματα για την αποκομιδή των απορριμμάτων.
Έτσι το 2011 ο δήμος ξόδεψε 566.217 ευρώ για τα οχήματα, 153.580 ευρώ για τη θέρμανση των δημοτικών κτιρίων και άλλες 119.150 ευρώ για τα σχολεία, δηλαδή συνολικά 838.948 ευρώ, δηλαδή πέτυχε μια μείωση της τάξης του 26%.
Ακόμη το 2012 παρά το ότι οι τιμές των καυσίμων εκτοξεύθηκαν στα ύψη ο δήμος Ιωαννιτών δαπάνησε 603.530 ευρώ για την κίνηση των οχημάτων και 115.436 ευρώ για τη θέρμανση των δημοτικών κτιρίων. Αν σε αυτά τα ποσά προσθέσει κανείς και τα χρήματα για τη θέρμανση, διαπιστώνει πως πέρυσι υπήρξε μια οριακή αύξηση στα αντίστοιχα κονδύλια, η οποία όμως ήταν απόρροια της δραματικής αύξησης στις τιμές των καυσίμων.
Μειώσεις στα λίτρα
Η σωστή διαχείριση που γίνεται την τελευταία διετία αποτυπώνεται και στους επίσημους πίνακες του Δήμου Ιωαννιτών που αφορούν την κατανάλωση σε λίτρα που υπήρξε στα αυτοκίνητα του δήμου, αλλά και στα λίτρα που καταναλώθηκαν για τη θέρμανση κτιρίων και σχολείων.
Το 2010 είχαν καταναλωθεί 307.699 λίτρα για πετρέλαιο και βενζίνη, 113.598 λίτρα για θέρμανση κτιρίων και 403.684 λίτρα για τα σχολεία. Συνολικά λοιπόν δαπανήθηκαν 824.981 λίτρα καυσίμων χωρίς σε αυτή την ποσότητα να προσμετρά η κατανάλωση λίτρων που υπήρξε στα οχήματα και τα κτίρια των υπολοίπων, πρώην Δήμων του Λεκανοπεδίου.
Με τους τότε δήμους να είναι από την 1η Ιανουαρίου του 2011 Δημοτικές Ενότητες, ο ενιαίος Καλλικρατικός Δήμος Ιωαννιτών κατανάλωσε αυτή την χρονιά, 373.274 λίτρα σε καύσιμα οχημάτων, 172.490 λίτρα σε πετρέλαιο για τη θέρμανση κτιρίων και 139.395 λίτρα για τα σχολεία, δηλαδή συνολικά κατανάλωσε 685.159 λίτρα, περίπου 150.000 λίτρα λιγότερα από ότι το 2010.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως μόνο το 2012 και σε σχέση με το 2010 τα λίτρα που καταναλώθηκαν για τα οχήματα του δήμου ήταν 15.000 λιγότερα, με τη διαφορά πως στα 292.222 λίτρα που ξοδεύτηκαν το 2012 πρέπει να υπολογίσει κανείς πως αυτά καταναλώθηκαν και από περίπου 140 οχήματα περισσότερα που προστέθηκαν στο Δήμο με τις αυτοδιοικητικές συνενώσεις.
Παράλληλα την τελευταία διετία, σύμφωνα με τον κ. Δοβανά, μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων υπήρξε και στα ποσά που ξοδεύτηκαν για εργασίες και ανταλλακτικά οχημάτων, κάτι το οποίο, με βάση και όσα προαναφέρθηκαν, δείχνει πως ο Δήμος Ιωαννιτών το 2011 και το 2012 κινήθηκε με γνώμονα το… νοικοκύρεμα στα οικονομικά και τα χρήματα που ξοδεύονταν.
Στόχος τόσο του κ. Φίλιου, όσο και του κ. Δοβανά, είναι φυσικά η συνέχιση της πολιτικής αυτής και η εντατικοποίηση της προσπάθειας για εξοικονόμηση χρημάτων.

Πηγή: ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ


 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα στην Μονή Σέλτσου
 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...