Banner Πανω
 
 
 

Τέσσερις μνηστήρες για το Καλπάκι

 

Τέσσερις μνηστήρες για το Καλπάκι

ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Ποιες εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τα αποθέματα
πετρελαίου ύψους 50 έως 80 εκ. βαρέλια σύμφωνα με τις εκτιμήσεις

Εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η sort list των εταιριών που θα συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την απόκτηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο Κατάκολο, τον Δυτικό Πατραϊκό και μία χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων.
Όπως είναι γνωστό στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, που είχε λήξει τον Ιούλιο, είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον οκτώ κοινοπραξίες ελληνικών και ξένων εταιριών και συγκεκριμένα:
Για τα Ιωάννινα, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον οι εξής:
• ΕΛΠΕ - Εdison (Ιταλία) - Melrose Resources, βρετανική εταιρία που εξαγοράστηκε το καλοκαίρι από την  ιρλανδική Petroceltic.
• Energean Oil (ελληνική εταιρία που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα του Πρίνου) - Petra Petroleum (Kαναδάς) και Shlumberger, μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες παροχής τεχνικών υπηρεσιών για έρευνες υδρογονανθράκων, με έδρα τις ΗΠΑ.
• Αrctic Hunter Energy (Kαναδάς) - KO Enterprises (Τέξας, ΗΠΑ)
• Chariot Oil & Gas, εδρεύει στα βρετανικά νησιά της Μάγχης και ειδικεύεται στην έρευνα πετρελαίου στη Ναμίμπια και τη Μαυριτανία.
Για το  Κατάκολο, προσφορές έχουν καταθέσει οι:
• Energean Oil-Trajan Oil (Βρετανία) - Shlumberger και
• Grekoil Energy Ventures (Κύπρος).
Για τον Πατραϊκό Κόλπο, εκδήλωσαν ενδιαφέρον οι εξής:
• ΕΛΠΕ – Εdison - Melrose
• Energean Oil - Trajan Oil - Schlumberger.
Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο έχει ήδη ολοκληρώσει την αξιολόγηση των ενδιαφερομένων και φαίνεται ότι οι περισσότεροι από αυτούς περνούν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού που εκτιμάται ότι θα διαρκέσει έως τον Ιούνιο.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι μέχρι σήμερα σεισμικές έρευνες στον Πατραϊκό Κόλπο έχουν εντοπίσει ενδιαφέροντα στοιχεία και εκτιμάται ότι υπάρχουν απολήψιμα αποθέματα πετρελαίου της τάξης των 200 εκατ. βαρελιών. Προηγούμενη γεώτρηση που είχε αναλάβει η αμερικανική Triton δεν ολοκληρώθηκε για λόγους που σχετίζονται με την πολιτική της εταιρίας.
Βόρεια των Ιωαννίνων, η ορεινή περιοχή θεωρείται ενδιαφέρουσα αλλά δύσκολη και θα απαιτήσει υψηλού κόστους έρευνα σε βάθη άνω των 4.000 μ. Οι πρώτες εκτιμήσεις για απολήψιμα αποθέματα ανέρχονται σε 50-80 εκατ. βαρέλια πετρελαίου.
Στη θαλάσσια περιοχή δυτικά του Κατάκολου, το 1982, η τότε ΔΕΠ ΕΚΥ είχε ανακαλύψει κοίτασμα με εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα πετρελαίου 3 εκατ. βαρέλια σε βάθος 2..400-2.600 μέτρων. Τότε το κοίτασμα θεωρήθηκε ασύμφορο λόγω του μεγάλου βάθους της θάλασσας, των τιμών του πετρελαίου αλλά και της ποιότητας του. Έκτοτε τα δεδομένα έχουν αλλάξει ως προς την τεχνολογία, γεγονός που καθιστά εκμεταλλεύσιμα και δύσκολα κοιτάσματα, ενώ σε αυτή την κατεύθυνση συμβάλλει και η άνοδος των διεθνών τιμών.
Στο 70% η μείωση
της κατανάλωσης του πετρελαίου
Εν τω μεταξύ, αμφισβητεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) τους ισχυρισμούς τής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τους οποίους η εξίσωση των ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης αύξησε τα έσοδα του Δημοσίου.
Επισημαίνει ότι υπήρξε μείωση της κατανάλωσης κατά 70% και ότι το επίδομα θέρμανσης έμεινε στα «αζήτητα», διότι δικαιούχοι είναι πολίτες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης.
Σύμφωνα με την ΠΟΠΕΚ, τα επίσημα στοιχεία του ίδιου του υπουργείου Οικονομικών, όπως δημοσιεύθηκαν προ εβδομάδος σε κυριακάτικη εφημερίδα, σε άρθρο του αναπληρωτή υπουργού Χ. Σταϊκούρα, διαψεύδουν την εικόνα που επιχειρείται να παρουσιαστεί στην κοινή γνώμη.
Ειδικότερα:
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το τρίμηνο Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου 2011 πουλήθηκαν 1.215.356 m3 πετρελαίου θέρμανσης και εισπράχθηκαν:
- 1.215.356 m3 Χ 60 ευρώ/m3 Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης= 72.900.000 ευρώ.
- 1.215.356 m3 Χ 187 ευρώ/ m3 ΦΠΑ (με μέση τιμή πώλησης πετρελαίου θέρμανσης το 1 ευρώ /L)= 227.270.000 ευρώ.
Δηλαδή σύνολο Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και ΦΠΑ το 2011, 300.170.000 ευρώ.
Το τρίμηνο Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου 2012 μετά την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πουλήθηκαν 364.325 m3 πετρελαίου θέρμανσης και εισπράχθηκαν:
- 364.325 m3 Χ 330 ευρώ /m3 Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης= 120.556.000 ευρώ.
- 364.325 m3 Χ 240 ευρώ/ m3 ΦΠΑ (με μέση τιμή πώλησης πετρελαίου θέρμανσης το 1,28 ευρώ /L)= 87.438.000 ευρώ.
Δηλαδή σύνολο Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και ΦΠΑ το 2012, 207.994.000 ευρώ.
«Προκύπτει δηλαδή από τους αριθμούς που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης ότι τα συνολικά φορολογικά έσοδα από ΕΦΚ και ΦΠΑ του κράτους όχι μόνο δεν αυξήθηκαν, αλλά μειώθηκαν σημαντικά, λόγω της πρωτοφανούς και δραματικής μείωσης της κατανάλωσης κατά 70% που επίσης προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου. Και μάλιστα χωρίς σε όλα αυτά να υπολογίζονται τα πρόσθετα έσοδα που έχασε το Δημόσιο από τη φορολογία των επιχειρήσεων (διϋλιστηρίων, εταιριών εμπορίας, πρατηριούχων και μεταπωλητών θέρμανσης)» όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΠΟΠΕΚ.
Η ΠΟΠΕΚ σημειώνει ότι «αντί η κυβέρνηση να προετοιμάζει τις απαιτούμενες αλλαγές ή έστω να προσπαθήσει να πείσει την τρόικα γι αυτές, εμφανίζεται να υποστηρίζει μια αποτυχημένη πολιτική» και για το επίδομα θέρμανσης, συμπληρώνει: «εκείνοι που το σχεδίασαν αντί να χρησιμοποιούν ως επιχείρημα και να διαφημίζουν το γεγονός ότι έχει μείνει στα αζήτητα, θα έπρεπε να προβληματιστούν. Γιατί αποδεικνύεται ότι το επίδομα σχεδιάστηκε έτσι ώστε να είναι δικαιούχοι πολίτες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης».

Πηγή: ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ


 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα στην Μονή Σέλτσου
 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...