Banner Πανω
 
 
 

Με τις ελπίδες να λιγοστεύουν

 

Με τις ελπίδες να λιγοστεύουν

Ένα εικοσιτετράωρο έχει περάσει ήδη από τότε που ο νεαρός ορειβάτης Σταύρος Λισγάρας γλίστρησε και έπεσε σε χαράδρα βάθους 400 μέτρων στην κορυφή «Λάπατος», στο όρος Τύμφη, στην περιοχή του Παπίγκου, από τότε που η εκδρομή τριών φίλων κατέληξε σε έναν εφιάλτη. Σήμερα το πρωί, με το πρώτο φως της ημέρας, αναμενόταν να ξεκινήσουν εκ νέου οι έρευνες για τον εντοπισμό του 32χρονου, με τις ελπίδες όμως να είναι λίγες.

Ο 32χρονος επέστρεφε μαζί με δύο φίλους τους, χτες νωρίς το πρωί, από το καταφύγιο της Τύμφης, όπου είχαν διανυκτερεύσει, όταν πάτησε σε «κορνίζα», σε σημείο δηλαδή όπου το χιόνι είναι συμπαγές και δεν φαίνεται ότι δεν υπάρχει στέρεο έδαφος από κάτω, και έπεσε στο κενό. Το σημείο όπου οι τρεις φίλοι επιχείρησαν να περάσουν, είναι από τα πλέον δύσκολα και για έμπειρους ορειβάτες. Πόσο μάλλον όταν η διέλευση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη λόγω του χιονιού και των χαμηλών θερμοκρασιών. Οι φίλοι του 32χρονου ειδοποίησαν τις αρχές, οι οποίες ξεκίνησαν την αναζήτηση.
Μια αναζήτηση όμως που λόγω των καιρικών συνθηκών δεν είχε αποφέρει κάποιο αποτέλεσμα μέχρι αργά χτες το απόγευμα. Στην επιχείρηση συμμετείχαν από σωστικά συνεργεία, τόσο επίγεια όσο και εναέρια. Η εναέρια έρευνα έγινε από ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο κατέφτασε στην περιοχή στις 12 το μεσημέρι μετά από αίτημα της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου. Επί τέσσερις ώρες αναζητούσε τον νεαρό ορειβάτη. Γύρω στις 4 το απόγευμα, εγκατέλειψε την προσπάθεια λόγω της πυκνής ομίχλης που κάλυπτε τον ορεινό όγκο του Παπίγκου. Το ελικόπτερο αναμένεται να επιστρέψει και σήμερα για τη συνέχιση των ερευνών, ενώ στο καταφύγιο επρόκειτο να διανυκτερεύσει ομάδα της ΕΜΑΚ, η οποία επρόκειτο να ξεκινήσει εκ νέου τις έρευνες σήμερα νωρίς το πρωί.


ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
Υπηρεσίες επί ακριβή πληρωμή
Η έλευση του ελικοπτέρου Super Puma δεν ήταν εύκολη υπόθεση, καθώς χρειάστηκε μια γραφειοκρατική διαδικασία να έρθει, παρόλο που επρόκειτο για θέμα ζωής και θανάτου. Κι αυτό επειδή η Πολεμική Αεροπορία ζητούσε πέραν του γραπτού αιτήματος και οικονομικό αντάλλαγμα για τις υπηρεσίες της. Και μάλιστα ουκ ολίγες. Για κάθε ώρα πτήσης του ελικοπτέρου, ζητήθηκαν από την Περιφέρεια Ηπείρου 3.142,43 ευρώ! Για τη χτεσινή πτήση μόνο δηλαδή, η Πολεμική Αεροπορία ζητά 25.000 ευρώ (4 ώρες πηγαινέλα και 4 ώρες αναζήτηση). Η Περιφέρεια Ηπείρου, χωρίς δεύτερη σκέψη, δεδομένης της ανάγκης που υπήρχε για εναέριο μέσο, είπε «ναι». Το ίδιο «ναι» είπε και για τη σημερινή έλευση του ελικοπτέρου, την οποία αιτήθηκε εκ νέου. Για την Πολεμική Αεροπορία όμως, όπως φαίνεται, υπήρχαν δεύτερες σκέψεις.
Για την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου η επί πληρωμή υπηρεσίες της Πολεμικής Αεροπορίας ήταν ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο, καθώς δεν είχε γίνει κάτι παρόμοιο στο παρελθόν. Όλα άλλαξαν πέρσι όταν μπήκε τιμολόγιο στην παροχή υπηρεσιών από τις Ένοπλες Δυνάμεις προς τρίτους με την υπουργική απόφαση 169/2012.

Πηγή: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ


 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα στην Μονή Σέλτσου

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...