Banner Πανω
 
 
 

Αυξημένες αιτήσεις βοήθειας λόγω κρίσης

 Αυξημένες αιτήσεις βοήθειας λόγω κρίσης


Ολοένα και περισσότεροι απευθύνονται στον Συμπαραστάτη του Πολίτη

perifereiahpeirounea2Με 389 υποθέσεις ασχολήθηκε το 2012 ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης του πολίτη και της Επιχείρησης, σύμφωνα με τον απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα, ο Απόστολος Οικονόμου. Όπως σημειώνει στην ετήσια έκθεσή του η επιδείνωση των οικονομικών δεδομένων είχε δυσμενείς επιπτώσεις σε όλο το φάσμα των σχέσεων μεταξύ διοίκησης και πολιτών.

Ταυτόχρονα προσθέτει ότι την περασμένη χρονιά, οι προσδοκίες των πολιτών της περιοχής Ηπείρου προς το θεσμό του Συμπαραστάτη, αυξήθηκαν, αλλά το χειρότερο όλων είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των αιτημάτων τους, που έχουν σχέση με τη δυσμενή οικονομική κατάσταση που αυτοί πολλαπλά βιώνουν.

Μειωμένες υπηρεσίες πρόνοιας, καθυστερήσεις πληρωμών, καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων, χειροτέρευση εργασιακών σχέσεων, υπερφορολόγηση, επιθετικότητα των Τραπεζών, είναι μια σειρά θεμάτων που κυριάρχησαν στα αιτήματα των πολιτών.

«Το υποκειμενικό στοιχείο, δικαιολογημένο ως ένα βαθμό, βάρυνε από την πλευρά των οργάνων της διοίκησης έναντι των πολιτών και επιχειρηματιών. Ο φόβος των απολύσεων, των μετατάξεων, της εφεδρείας, καθώς και η μείωση των αποδοχών, έφερε το διοικητικό προσωπικό σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση αυτή την περίοδο. Αλλά και η περιστολή των δημόσιων δαπανών επηρέασε προς το χειρότερο τη λειτουργία της διοίκησης ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί με επάρκεια στις ανάγκες που διαμορφώθηκαν στην παρούσα συγκυρία» τονίζεται από τον Συμπαραστάτη στα συμπεράσματά του.

Τι λένε οι αριθμοί

Κατά τη διάρκεια του έτους 2012, προσέφυγαν στο Συμπαραστάτη με αιτήματά τους 296 πολίτες, 61 επιχειρηματίες και 32 ομάδες πολιτών από όλη την Ήπειρο, ήτοι συνολικά είχαμε 389 υποθέσεις που έπρεπε να αντιμετωπιστούν. Κατά περιοχές, από την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων είχαμε 309 προσφυγές, από Περιφερειακή Ενότητα Άρτας 19, από Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας 24, από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας 24, είχαμε δε και 13 προσφυγές αλλοδαπών.

Τα θέματα που απασχόλησαν το γραφείο του Συμπαραστάτη κατά αρμοδιότητα και κατηγορία είχαν ως εξής:

Ογδόντα δύο υποθέσεις αφορούσαν διαφορές πολιτών και επιχειρηματιών με Τράπεζες σχετικά με δάνεια και κάρτες.

Εβδομήντα επτά ήταν αρμοδιότητας της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Ηπείρου.

Σε πενήντα πέντε υποθέσεις εμπλέκονταν Υπουργεία, Οργανισμοί του Δημοσίου και Ν.Π.Δ.Δ.

Τριάντα οκτώ ήταν με υπηρεσίες διάφορων Δήμων της Ηπείρου.

Τριάντα δύο περιπτώσεις αφορούσαν προβλήματα με ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Τριάντα μία υποθέσεις αφορούσαν εργασιακά δικαιώματα ή ήταν εργατικές διαφορές.

Είκοσι τέσσερις υποθέσεις αφορούσαν το τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Δέκα πέντε υποθέσεις αφορούσαν πολεοδομικές διαφορές και εκκρεμότητες.

Τριάντα πέντε δε περιπτώσεις ήταν διάφορες και ποικίλου περιεχομένου.

Από τις 77 υποθέσεις της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Ηπείρου, 62

ήταν νόμιμες και βάσιμες, 11 ήταν αβάσιμες και 4 εκκρεμούσαν στα Δικαστήρια. Εκ των 62 βάσιμων αναφορών πολιτών και επιχειρηματιών επιλύθηκαν ή βρίσκονται στο στάδιο της επίλυσης 48 υποθέσεις, δεν επιλύθηκαν δε 14 από αυτές. Παράλληλα το γραφείο του Συμπαραστάτη απάντησε σε 71 περιπτώσεις με γραπτά του κείμενα σε αιτήματα πολιτών.

Το πρόβλημα με τις Τράπεζες

Σύμφωνα με την έκθεση του Συμπαραστάτη ένας σημαντικός αριθμός υποθέσεων που αφορούσαν κυρίως εργατικές διαφορές ή διαφορές με Τράπεζες δεν είναι καταγραμμένος, λόγω άρνησης των ενδιαφερομένων να δώσουν τα στοιχεία τους, είτε από φόβο για τυχόν συνέπειες στην πρώτη περίπτωση, είτε από αυξημένη αίσθηση αξιοπρέπειας στη δεύτερη.

Ο κ. Οικονόμου τονίζει πάντως στον απολογισμό του ότι με τις Τράπεζες υπήρξε δυσκολία συνεργασίας λόγω της ακαμψίας τους έναντι των δανειοληπτών, για υποχρεώσεις τους έναντι των δευτέρων που δημιουργήθηκαν προς αυτές σε διαφορετική χρονική περίοδο και σε άλλες οικονομικές συνθήκες.

Εκτίμηση του είναι πως μια πιο ευέλικτη πολιτική εκ μέρους των Τραπεζών έναντι των πολιτών και των επιχειρήσεων και μια κατά περίπτωση αναπροσαρμογή και ρύθμιση των αξιώσεών τους θα βοηθούσε στη λύση ενός μεγάλου προβλήματος που τείνει να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις.

Αναγκαιότητα η εκλογή και των δημοτικών Συμπαραστατών

Καταλήγοντας ο κ. Οικονόμου, επισημαίνει ότι στη συγκυρία αυτή πολίτες και επιχειρηματίες προστρέχουν στο γραφείο του Συμπαραστάτη, αναζητώντας στήριξη και βοήθεια, ακόμη και σε περιπτώσεις που γνωρίζουν πως δεν έχει την αντίστοιχη θεσμική αρμοδιότητα.

Έτσι και προκειμένου να ανταποκριθεί στις μεγάλες αυτές προσδοκίες το γραφείο επέλεξε την πολιτική της εξωστρέφειας, με τη διεύρυνση του κύκλου των προς αντιμετώπιση προβλημάτων, εφόσον αυτή δεν έρχονταν σε αντίθεση με τις αρχές του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας.

Προς τούτο ασχολήθηκε με όλα σχεδόν τα προβλήματα των πολιτών είτε άμεσα, είτε έμμεσα δια του Συνηγόρου του Πολίτη με τον οποίο είχε άριστη συνεργασία.

Ενώ τέλος υποστηρίζει ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα βοηθούσε τα μέγιστα, αφενός μεν η νομοθετική διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του, αφετέρου δε η εκλογή των αντίστοιχων Συμπαραστατών στους τέσσερις μεγάλους Δήμους της Ηπείρου, γεγονός που δεν επιτεύχθηκε μέχρι σήμερα.

Μια πρόταση που έρχεται σε αντίθεση με τις προθέσεις της ΚΕΔΕ που ζητά την κατάργηση του θεσμού αυτού μιας και δεν προχώρησε στους περισσότερους δήμους της χώρας.

Πηγή: ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ


 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα στην Μονή Σέλτσου
 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...