Banner Πανω
 
 
 

Στα λόγια μένει η προστασία του Αμβρακικού

 Στα λόγια μένει η προστασία του Αμβρακικού

Εκτός λειτουργίας εδώ και τρία χρόνια οι τηλεμετρικοί σταθμοί

STATHMOS AMBRAKIKOYΣε αχρηστία φαίνεται ότι βρίσκονται για περισσότερα από τρία χρόνια οι αυτόματοι τηλεμετρικοί σταθμοί στο Αμβρακικό, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν οι «Ενεργοί Πολίτες Αμβρακικού».

Οι οχτώ σταθμοί που κόστισαν περίπου 1,5 εκ. ευρώ και αγοράστηκαν προκειμένου να καταγραφούν σε πραγματικό χρόνο τι συμβαίνει στον κόλπο δούλεψαν για λίγες μόνο ώρες ενώ, σύμφωνα με την καταγγελία οι λόγοι για τη μη λειτουργία τους δείχνουν ότι κάποιοι δεν την επιθυμούν και ορθώνουν συνεχώς εμπόδια ώστε να μην υπάρχουν επακριβή στοιχεία για τις πηγές ρύπανσης και να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα τρίτων ή ακόμα και δικά τους.

Στην καταγγελία των Ενεργών Πολιτών αναφέρονται τα εξής:

«Εδώ και 3 χρόνια δαπανήθηκαν 1,5 εκατομμύρια ευρώ για την εγκατάσταση και λειτουργία 8 αυτόματων τηλεμετρικών σταθμών παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων τάφρων, ποταμών και του Αμβρακικού γενικότερα. Το έργο αυτό, Χρηματοδοτικού Μέσου Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΧΜ-ΕΟΧ) 1999-2003, «Αμβρακικός, Διαχείριση-αποκατάσταση και αναβάθμιση του διεθνές σημασίας υδροβιότοπου του Αμβρακικού Κόλπου» συνολικού προϋπολογισμού 3.489.424,00 ευρώ, αφορούσε τους νομούς Άρτας και Πρέβεζας και 1.507.200,00 ευρώ δαπανήθηκαν για τους 8 σταθμούς μέτρησης, οι οποίοι τέθηκαν σε λειτουργία μόνο για 11 ώρες στις 22/09/2010 και έκτοτε «ούτε φωνή ούτε ακρόαση». Η λειτουργία των σταθμών αυτών ανατέθηκε από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Άρτας στην ΕΤΑΝΑΜ, ενώ υπήρχε ήδη και προσφέρθηκε να τους λειτουργήσει ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού.

Η Περιφέρεια Ηπείρου το Δεκέμβριο του 2011 υπέγραψε σύμβαση με την ΕΤΑΝΑΜ για την λειτουργία των σταθμών και ενέκρινε και κονδύλι περίπου 35.000,00 ευρώ. Βρισκόμαστε στο Φλεβάρη του 2013 και ακόμη δεν έχουν τεθεί σε λειτουργία, με τον Αμβρακικό να πνέει τα λοίσθια λόγω έλλειψης οξυγόνου από τα πολλά οργανικά φορτία που δέχεται καθημερινά τόσο από τις θαλάσσιες μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών όσο και απο σφαγεία, τυροκομεία και λοιπές μεταποιητικές επιχειρήσεις των τριών νομών που τον περιβάλλουν και τους ψαράδες να βρίσκονται σε απόγνωση λόγω έλλειψης ιχθυοαποθεμάτων με το φάντασμα της ανεργίας να πλανάται πάνω από τα κεφάλια τους και να μην ιδρώνει το αυτί κανενός! Ειπώθηκε σε κάποια ημερίδα ότι έχει προϋπολογισθεί άλλο ένα κονδύλι των 90.000,00 ευρώ από τους δύο αντιπεριφερειάρχες Άρτας και Πρέβεζας για την λειτουργία των σταθμών αλλά αν κάποιος εισέλθει στην ηλεκτρονική σελίδα υδροβιότοπος Αμβρακικού, δίκτυο τηλεμετρικών σταθμών (www.xmeox.gr/monitoring) οι δείκτες είναι κολλημένοι στην 22α/09/2010.

Ποιος ή ποιοι δεν επιθυμούν να τεθούν σε λειτουργία οι σταθμοί, που στοίχισαν τόσα χρήματα για να ελέγχεται σε πραγματικό χρόνο η ποιότητα των υδάτων του Αμβρακικού; Ποια συμφέροντα πιέζουν και δεν τίθενται σε λειτουργία οι σταθμοί αυτοί; Γιατί διατυμπανίζουν σε όλους τους τόνους οι τοπικοί και περιφερειακοί κυβερνώντες ότι ενδιαφέρονται για την προστασία του οικοσυστήματος και στο διαταύτα σφυρίζουν αδιάφορα; Γιατί ρίχνουν στάχτη στα μάτια του κόσμου κυνηγώντας τους λίγους ασυνείδητους λαθροκυνηγούς ενώ κλείνουν τα μάτια στο ποινικό έγκλημα της καθημερινής ρύπανσης και υποβάθμισης του Αμβρακικού;

Από το ίδιο έργο δαπανήθηκαν από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πρέβεζας 390.000,00 ευρώ για την εκπόνηση του "master plan" του Αμβρακικού, το οποίο ουδέποτε παρουσιάσθηκε στο κοινό παρά την υπάρχουσα συμβατική υποχρέωση του παραπάνω έργου. Που πήγαν τα χρήματα αυτά; Τόσοι έλεγχοι γίνονται παντού ας ρίξει μια ματιά κάποιος εισαγγελέας τι συμβαίνει στο έργο αυτό».

Πηγή: ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ


 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...