Banner Πανω
 
 
 

Πρόσω ολοταχώς για το εργοστάσιο απορριμμάτων

 

Πρόσω ολοταχώς για το εργοστάσιο απορριμμάτων


Κατά πλειοψηφία η Επιτροπή Περιβάλλοντος αποφάσισε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με τους ΦΟΔΣΑ των τεσσάρων διαχειριστικών ενοτήτων - Πυρά από Αλ. Καχριμάνη και Τ. Καλογιάννη για την απόφαση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης να αποχωρήσουν

Σε μία χρονική στιγμή όπου το κράτος επιχειρεί να βάλει τέλος στο μείζον ζήτημα της ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων και με δεδομένο την πρόθεση της περιφερειακής αρχής Ηπείρου να προχωρήσει το ζήτημα της κατασκευής και λειτουργίας της Μονάδας Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια αποφάσισαν να ακολουθήσουν έναν δικό τους διαφορετικό δρόμο ζητώντας... διάλογο σε μία φάση όπου όλα πρέπει να τελειώσουν γρήγορα υπό την απειλή των τεράστιων προστίμων.
Η χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος που αφορούσε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης της Περιφέρειας Ηπείρου με τους Αναγκαστικούς Συνδέσμους Διαχείρισης Αποβλήτων για τη μονάδα επεξεργασίας απέδειξε περίτρανα τους λόγους εκείνους για τους οποίους σε αυτή τη χώρα δεν προχωρούν ούτε τα αυτονόητα.
Είναι γνωστό πως η Ελλάδα έχει καταδικαστεί στο να καταβάλει υπέρογκα χρηματικά πρόστιμα για τις καθυστερήσεις στη διαχείριση των απορριμμάτων, όπως επίσης είναι γνωστό πως το ζήτημα της Μονάδας Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων, όχι μόνο στην Ήπειρο, αλλά σε ολόκληρη τη χώρα πρέπει να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό.
Παρ’ όλα αυτά κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης δεν συμμετείχαν ζητώντας να συζητηθεί το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε και η στάση της παράταξης «Ήπειρος. Τόπος να Ζεις», η οποία έγινε γνωστή μέσω του αντιπροέδρου της Επιτροπής κ. Παπανδρέου, αλλά και του μέλους της κας Ζηκίδου.
Συγκεκριμένα, η περιφερειακή σύμβουλος κα Ζηκίδου ζήτησε, όπως και οι άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, να γίνει η συζήτηση του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όμως λίγη ώρα μετά, όταν και η πρόταση απορρίφθηκε από την Επιτροπή, ανέφερε πως η παράταξή της στηρίζει την προοπτική κατασκευής του εργοστασίου με όλες της τις δυνάμεις.
Ωστόσο, λίγο αργότερα, τόσο η κα Ζηκίδου, όσο και ο κ. Παπανδρέου αποχώρησαν όπως το ίδιο έπραξαν και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Γιάννης Παπαδημητρίου και Νίκος Ζήκος.
Κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής, η Πρόεδρος και Αντιπεριφερειάρχης Τατ. Καλογιάννη υπογράμμισε πως η διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους αρμόδιους φορείς για το συγκεκριμένο θέμα ήταν ευρεία, πολύμηνη και συνεχόμενη, ώστε να μην υπάρχει άλλο χρονικό περιθώριο καθυστέρησης. «Η αντιπολίτευση είναι συνηθισμένη να λιγοψυχεί. Είστε υπεύθυνοι και υπόλογοι για τις πράξεις σας», σημείωσε.
Επίσης οι περιφερειακοί σύμβουλοι Ν. Καττής και Π. Κολόκας επέκριναν τη στάση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.
Στην αποχώρηση των συμβούλων της αντιπολίτευσης από τη συνεδρίαση, αναφέρθηκε και ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, λέγοντας μεταξύ άλλων τα εξής:
«Ενώ έχουν τελειώσει όλα, ενώ οι, καθ΄ ύλην αρμόδιοι,  δήμοι μέσω των ΦΟΣΔΑ έχουν δώσει εντολή να προχωρήσουμε τις διαδικασίες, δυστυχώς οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης φρόντισαν να φύγουν για να μη πάρουν θέση σε αυτό το θέμα, βρίσκοντας την εύκολη δικαιολογία ότι θέλουν αυτό να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με τους ΦΟΣΔΑ, έχουν δώσει το δικαίωμα στην Περιφέρεια και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι, για την ανάπτυξη του τόπου, να προχωρήσουμε το θέμα. Θα προχωρήσουμε και χωρίς την παρουσία τους».
Απόφαση κατά
πλειοψηφία
Μετά από τα παραπάνω η Επιτροπή αποφάσισε κατά πλειοψηφία τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με τους ΦΟΔΣΑ των τεσσάρων διαχειριστικών ενοτήτων της Περιφέρειας με την κα Καλογιάννη στην εισήγησή της να τονίζει πως η ολοκληρωμένη διαχείριση θα επιτευχθεί με την κατασκευή και λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων.
«Η κατασκευή και λειτουργία της Μονάδας είναι εφικτή και επιβεβλημένη σήμερα διότι:
Η Περιφέρειά μας, έχει κατορθώσει να οργανώσει και να διαθέτει κάθε προκαταρκτική μελέτη και περιβαλλοντική αδειοδότηση, ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα η κατασκευή του έργου.
Η αναβολή για μελλοντικό χρόνο θα επιβαρύνει οικονομικά, αποκλειστικά και μόνο τους Δήμους.
Καλύπτονται όλες οι προϋποθέσεις που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις χρηματοδότησης έργων μέσω Σύμπραξης Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα», σημείωσε αρχικά, για να αναφερθεί στη συνέχεια στο συνολικό κόστος ταφής των μη επεξεργασμένων απορριμμάτων, σε περίπτωση που δεν προχωρήσει η κατασκευή του εργοστασίου.
Η παράταση του σημερινού καθεστώτος ταφής των απορριμμάτων χωρίς επεξεργασία προκαλεί για τον πολίτη κόστος που εκτιμάται ως ακολούθως:
από 01.01.14: 55 ευρώ ο τόνος
από 01.01.19: 80 ευρώ ο τόνος.
Ακόμη η κα Καλογιάννη εξέφρασε αιχμές για την καθυστέρηση λήψης απόφασης των Δ.Σ των ΦΟΔΣΑ, αλλά και για τη στάση των δημοτικών αρχών.
«Η Περιφέρειά μας, παρ’ όλο που έχει πλήρως ώριμο τεχνικά το έργο της Μονάδας επιδεικνύει ολιγωρία ως προς την ολοκλήρωση και κατάθεση του φακέλου διεκδίκησης της χρηματοδότησης και προώθησης της κατασκευής και λειτουργίας του έργου, λόγω της καθυστέρησης λήψης απόφασης των Δ.Σ. των ΦΟΔΣΑ.
Τα διατιθέμενα κονδύλια είναι περιορισμένα και «Οι καιροί ου μενετοί». Πρέπει να αδράξουμε τις ευκαιρίες, ώστε να μη χάνεται χρόνος.
Τέλος, είμαστε αναγκασμένοι να τονίσουμε τα παρακάτω:
Οι Δημοτικές αρχές πρέπει επιτέλους να αντιληφθούν ότι αποτελούν μέρος του προβλήματος, σαν παραγωγοί απορριμμάτων, και δεν δικαιούνται να μη συμμετέχουν με θετική αντίληψη στη λύση του.
Η κατασκευή και λειτουργία της Μονάδας αποτελεί μία σωστή, τίμια και συμφέρουσα προς την κοινωνία εξέλιξη.
Οι απλοί πολίτες πρέπει και γι’ αυτό το θέμα να αποκλείσουν την κινδυνολογία και την κάθε άμετρη ψευδολογία. Η Περιφερειακή Αρχή παρέχει συνεχώς ορθή και επιστημονική ενημέρωση για κάθε θέμα που αφορά το κοινό καλό.
Το έργο της Μονάδας Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων είναι ένας αναγκαίος σταθμός», κατέληξε.
Στη συνεδρίαση παρέστησαν και εκπρόσωποι των μελετητών, που απάντησαν σε ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής.
Οι παρατάξεις
της αντιπολίτευσης
Σε ανακοίνωσή της η παράταξη «Ήπειρος. Τόπος να ζεις» κατηγορεί την περιφερειακή αρχή για προχειρότητα και κακούς χειρισμούς, κάνοντας λόγο για έμμεση παραχώρηση της επεξεργασίας των αποβλήτων σε ιδιώτες, που θα έχει σαν αποτέλεσμα την μετακύλιση υπέρογκου οικονομικού κόστους στους πολίτες.
«Για τους λόγους αυτούς ζητήσαμε με κοινό έγγραφο με τις παρατάξεις «ΑΥΡΙΟ», «Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο» το θέμα αυτό να μην συζητηθεί στην επιτροπή Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, αλλά στην ολομέλεια του Περιφερειακού Συμβουλίου, με σκοπό, μέσα από εξαντλητικό διάλογο , να αποφευχθεί αυτή η δυσάρεστη εξέλιξη.
Δυστυχώς η Περιφερειακή Αρχή, για μια ακόμη φορά , δεν δέχθηκε να μπει στην διαδικασία διαλόγου, έχοντας προαποφασίσει από μόνη της αυτές τις εξελίξεις εις βάρος των πολιτών της Ηπείρου. Πρέπει να χρεωθεί την ευθύνη της επιδεικτικής απόρριψης των αιτημάτων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης μη σεβόμενη την δημοκρατική και συλλογική λειτουργία των οργάνων».
Σε κοινή τους ανακοίνωση οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Γ. Παπαδημητρίου και Ν. Ζήκος τονίζουν: «Θεωρούμε, όπως και όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ότι το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι μείζον για την Ήπειρο και τους πολίτες της και όλη η σχετική συζήτηση πρέπει να γίνει στα πλαίσια του Περιφερειακού Συμβουλίου, του οποίου έχουμε ζητήσει τη σύγκληση. Θεωρούμε επίσης ότι η σχεδιαζόμενη εφαρμογή της μεθόδου ΣΔΙΤ (σύμπραξη ιδιωτικού – δημοσίου), η οποία παραδίδει τη διαχείριση των απορριμμάτων στο ιδιωτικό κεφάλαιο και εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για το περιβάλλον, την οικονομική επιβάρυνση των πολιτών και τις εργασιακές σχέσεις, πρέπει να συζητηθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια και ανάπτυξη των αντίθετων απόψεων.
Η παραπομπή του θέματος στην Επιτροπή Περιβάλλοντος και η διανομή της εισήγησης μόλις χθες το απόγευμα επιτείνουν την εικόνα της αδιαφάνειας και της αναξιοπιστίας. Λυπούμαστε όμως, που η κ. Καλογιάννη χρειάστηκε να πει και δημόσια ψέμα προκειμένου να δικαιολογήσει το κατεπείγον της σημερινής συζήτησης, επικαλούμενη ότι έχει στα χέρια της τις υπογραφές των τεσσάρων Αναγκαστικών Συνδέσμων, τη στιγμή που πληροφορηθήκαμε ότι το Δ.Σ. του Συνδέσμου της 3ης Διαχειριστικής Ενότητας συνεδριάζει μεθαύριο. Για μια ακόμα φορά η Περιφερειακή Αρχή χρεώνεται με ακέραια την ευθύνη της υποβάθμισης των συλλογικών οργάνων της Περιφέρειας».

Πηγή: ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ


 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...