Banner Πανω
 
 
 

Ιταλοί και Γιαννιώτες σε ένα αντάμωμα

 

Ιταλοί και Γιαννιώτες σε ένα αντάμωμα

Στο μαγαζί του Αρνάλντο στη στοά της Αραβαντινού ήταν η συνάντησή τους την Κυριακή το μεσημέρι. Και δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά, παρά να βρεθούν φίλοι Έλληνες και Ιταλοί σε ένα Ιταλικό στέκι με τις γνωστές… πάστες.

Αλλά δεν ήταν μόνο οι πάστες που έφεραν για μια ακόμη φορά κοντά τα μέλη του Ελληνοϊταλικού συλλόγου Ιωαννίνων. Ήταν και οι αναφορές από χρόνια παλιά σε αυτή τη φιλία των δύο χωρών, των δύο λαών τους.Ήταν η καθιερωμένη εκδήλωση για την κοπή της πίτας την Κυριακή το μεσημέρι και με την ευκαιρία αυτή, καιρός και για τις αρχαιρεσίες για ανανέωση του διοικητικού συμβουλίου. Που γίνεται με έναν ιδιαίτερο τρόπο σ’ αυτό το σύλλογο.

Χάρη στο δραστήριο πρόεδρό τους το Γουλιέλμο Μπιάνκο, αλλά και στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου που το αποτελούν γνωστοί Γιαννιώτες και Ιταλοί που ζουν μόνιμα στα Γιάννενα, ο σύλλογος κρατά γερά για χρόνια τώρα.Ο Αλέκος Φαρμάκης ήταν ο κύριος ομιλητής της εκδήλωσης που αναφέρθηκε στη σφυρηλάτηση των ελληνοϊταλικών σχέσεων και στην πραγματική φιλία που αναπτύχθηκε μεταξύ τους.Αναφέρθηκε στο Σανταρόσα, στους Γαριβαλδινούς, στα κέντρα φιλελληνισμού στη Φλωρεντία, όπου σύχναζαν διανοούμενοι της εποχής, στους μύθους και θρύλους στην Αμερική, στον Κωστή Παλάμα, που μιλά σε ποίημά του για τον ήρωα Γαριβάλδι. Πληροφορήθηκαν όσοι δεν γνώριζαν ότι εκτός από το Τζουζέπε, ήρωας του Δρίσκου ήταν και ο αδελφός του Ριτζότι. Ολόκληρη η οικογένειά του αποτελούμενη από πέντε άτομα αγωνίστηκαν μαζί του στο Δρίσκο. Ήταν οι τρεις γιοι του και η γυναίκα του που δούλευε για το νοσοκομείο που είχε στηθεί εκεί. Ο κ. Φαρμάκης πληροφόρησε το κοινό για την πρότασή του στο δήμο να στηθεί προτομή στα Γιάννενα για το Ριτζότι, η οποία έτυχε θετικής ανταπόκρισης.Ο καθηγητής της ιστορίας στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Απόστολος Παπαϊωάννου πρόσθεσε και άλλα στοιχεία για τις σχέσεις των δύο λαών. Αναφέρθηκε στις ρίζες των σχέσεων που χρονολογούνται από το 1821 και στο κίνημα της Σύρου το 1849, εκεί όπου δημιουργήθηκε ο πυρήνας.  

Με συμβολισμούς άρχισε την ομιλία του ο πρόεδρος Γουλιέλμο Μπιάνκο. Θουκυδίδης και επιτάφιος του Περικλή στα χείλη του με το «Ανδρών επιφανών πάσα γη τάφος». Αναφέρθηκε στη συνέχεια στις εκδηλώσεις που έχουν οργανώσει για το 2013 και σ’ αυτές που πρόκειται να γίνουν αυτό το χρόνο. Με πρώτη καλεσμένη τη συγγραφέα Ζιράνα Ζατέλι. Δεν παρέλειψε να αναφέρει το Ιταλικό σινεμά στα Σφαγεία με τη συνεργασία του Πνευματικού Κέντρου. Εμπνευστής, είπε, αυτής της πρωτοβουλίας την οποία συμμερίστηκαν και άλλοι σύλλογοι, είναι ο σκηνοθέτης Χρήστος Παπαδόπουλος.Δεν θα μπορούσε να μην αναφέρει την κορυφαία εκδήλωση του συλλόγου για τα 100 χρόνια παλιγγενεσίας και το τηλεγράφημα που πήραν από το πρόεδρο της Ιταλικής δημοκρατίας. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μίλησε για τις εκδηλώσεις τους στο Παλλάδιο και στην προσφορά των Φίλων της Γκρέτσια Σαλεντίνα.Αναφέρθηκε στο τέλος ο κ. Μπιάνκο σε μια οικογένεια Γιαννιωτοεβραίων που οδηγήθηκε στο Άουσβιτς και έτυχε καλής αποδοχής, ως και μεγάλης φιλίας από τους Ιταλούς. Ο πρόγονός της ήταν ο Αβραάμ Γκανής (δεν έχει σχέση με τον Ιωσήφ Γκανή). Στο Μιλάνο μάλιστα υπάρχει βιβλιοθήκη με το όνομα της απογόνου του Ρετζίνα Γκανή.Ο Νίκος Σουρέλης ο μεγάλος φίλος του Ελληνοϊταλικού συλλόγου ήταν ο κερδισμένος με το φλουρί της πίτας

Πηγή: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ


 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...