Banner Πανω
 
 
 

Εκτός φυσικού αερίου και επίσημα η Ήπειρος

 Εκτός φυσικού αερίου και επίσημα η Ήπειρος

Yπογράφτηκε η συμφωνία για τον ΤΑΡ

fysiko aerioΜε κάθε επισημότητα και με υπογραφές της ελληνικής κυβέρνησης η Ήπειρος μένει εκτός παιχνιδιού σε ότι αφορά το φυσικό αέριο μιας και χθες το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς υπέγραψε την συμφωνία για την προώθηση του αγωγού ΤΑΡ ο οποίος διασχίζει όλη τη Βόρεια Ελλάδα αλλά μόλις φτάνει στα όρια της Ηπείρου περνά από την Αλβανία για να καταλήξει στην Ιταλία.

Η υπογραφή του ΤΑΡ έβαλε οριστικά ταφόπλακα στην κατασκευή του ελληνοιταλικού αγωγού φυσικού αερίου, ο οποίος θα διέσχιζε την Ήπειρο και θα έφερνε φτηνή πρώτη ύλη στην περιοχή καθώς ήδη είχε νομοθετηθεί η σύσταση ΕΠΑ Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδος.

Κατά τη διάρκεια των υπογραφών ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε τη δυνατότητα της Ελλάδας να γίνει σημείο αναφοράς στον ενεργειακό χάρτη της ανατολικής Μεσογείου.

Αναφέρθηκε στα οφέλη που θα έχει η δημιουργία του αγωγού, όπως η άμεση δημιουργία 2.000 θέσεων εργασίας, στη φάση κατασκευής και λειτουργίας σε περιοχές με υψηλό πρόβλημα ανεργίας.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, εφόσον τελικά ευοδωθεί η προσπάθεια, θα εισρεύσουν επενδυτικά κεφάλαια 1,5 δισ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι η υλοποίηση του αγωγού TAP θα μετατρέψει την Ελλάδα, για πρώτη φορά, από χώρα-προορισµό δευτερεύουσας σημασίας σε χώρα διέλευσης διευρωπαϊκών ενεργειακών δικτύων.

«Είμαστε αποφασισμένοι- και θέλω να το δηλώσω ξεκάθαρα- να μην αφήσουμε καμία ευκαιρία αναξιοποίητη» υπογράμμισε, και κατέληξε:

«Μέρα με τη μέρα, όπως γνωρίζετε, αλλάξαμε το πρόσωπο της Ελλάδας στο εξωτερικό και χτίζουμε ένα στέρεο κλίμα εμπιστοσύνης για τη χώρα μας. Τώρα, αξιοποιούμε το κλίμα αυτό για να προσελκύσουμε επενδύσεις.

Και όπως έχω τονίσει πολλές φορές, η προσέλκυση επενδύσεων δεν επιτυγχάνεται με ευχές ούτε με δημόσιες σχέσεις. Απαιτεί διεθνείς συνεργασίες, συγκεκριμένα στοχοδιαγράμματα, και μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές.

Μέσα, δηλαδή, από συγκεκριμένα και ουσιαστικά βήματα. Σε ένα τέτοιο βήμα προχωρούμε σήμερα. Βήμα αναπτυξιακό για τη χώρα μας, αλλά και μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας για ολόκληρη την Ευρώπη.»

Ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε ότι η πολιτική βούληση της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Αλβανίας για την κατασκευή του αγωγού αποτελεί και ένα ηχηρό κάλεσμα προς όλους τους διεθνείς δυνητικούς επενδυτές αλλά και μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας για το αύριο.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι ο TAP αποκτά και αυτονόητη στρατηγική σημασία, αφού φιλοδοξεί να καταστεί γέφυρα που θα ενώνει τη Δύση με την Ανατολή, την Ευρώπη με την Ευρασία, την Ελλάδα με την Ευρασία.

«Μία γέφυρα που θα απομακρύνει τις χώρες της περιοχής από τις κακές μνήμες, από τα φαντάσματα του παρελθόντος και θα τις οδηγεί στο μέλλον.»

Η σημασία του έργου

Ο Αδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (Trans Adriatic Pipeline) θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη.

Ο TAP συμμετέχει σε διαγωνισμό για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη, με την οριστική επιλογή της οδού μεταφοράς του αερίου να αναμένεται τον Ιούνιο του 2013.

Θεωρείται ευκαιρία για την για την Ελλάδα να εισέλθει στο «παιχνίδι των αγωγών», μετά το «ναυάγιο» του αγωγού Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας (ITGI) και τον διαφαινόμενο αποκλεισμό της χώρας μας από τους σχεδιασμούς για την κατασκευή του ρωσικού South Stream.

Η υπογραφή της Διακυβερνητικής Συμφωνίας δεν διασφαλίζει ότι ο συγκεκριμένος αγωγός θα επιλεγεί.

Πηγή: ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...