Banner Πανω
 
 
 

«Γάγγραινα» για τους δημότες οι αντικειμενικές αξίες

 

«Γάγγραινα» για τους δημότες οι αντικειμενικές αξίες

 


Πολιτική παρέμβαση από το δήμο Ιωαννιτών για γενική μείωση των τιμών ζώνης κατά 40% και κατάργηση του συντελεστή εμπορικότητας - Μείζον ζήτημα για το δήμο η αδυναμία των πολιτών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που σχετίζονται με τα ακίνητα

Την άμεση γενική μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στα Γιάννενα ζητά με ομόφωνο ψήφισμά του προς τα αρμόδια υπουργεία ο δήμος Ιωαννιτών, διαπιστώνοντας  την αδυναμία χιλιάδων δημοτών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς το δήμο.
Το μείζον αυτό ζήτημα συζητήθηκε διεξοδικά στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Τετάρτης, με την διαδικασία του κατεπείγοντος, καθώς φαίνεται και στην πόλη πλέον πως υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομική κατάσταση του δήμου, στα νοικοκυριά, αλλά και στην αγορά ακινήτων.
Στο ψήφισμα του δήμου Ιωαννιτών τονίζεται αρχικά πως πλέον είναι δραματική η επιδείνωση όλων των δεικτών για την αγορά ακινήτων, αλλά είναι και πρωτοφανής η πτώση του όγκου της συνολικής οικοδομικής δραστηριότητας στην Ήπειρο, κατά 43%, στην περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2012 σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2011.
Ακόμη, το δημοτικό συμβούλιο λαμβάνει σοβαρά υπόψιν την αδυναμία των δημοτών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς το δήμο, οι οποίες σχετίζονται με ακίνητα και προσδιορίζονται με βάση την αντικειμενική τους αξία, δηλαδή τις εισφορές σε χρήμα, τις αποζημιώσεις λόγω προσκύρωσης κ.λ.π.
Παράλληλα, σύμφωνα με το δημοτικό συμβούλιο μείζον ζήτημα δημιουργείται και από το υψηλό οικονομικό κόστος για το δήμο σε περιπτώσεις αποζημίωσης κατόχων ακινήτων, για τον προσδιορισμό των οποίων λαμβάνεται πάντα υπόψιν η αντικειμενική αξία των ακινήτων.
Ιδιαίτερη σημασία έχει για το δημοτικό συμβούλιο και τα εκατοντάδες αιτήματα συμπολιτών, συλλόγων κατοίκων, οργανώσεων ιδιοκτητών ακινήτων και άλλων φορέων, ώστε να υπάρξει πολιτική παρέμβαση προς όλες τις κατευθύνσεις για να μειωθούν σημαντικά οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.
Με βάση όλα τα παραπάνω, ο δήμος θεωρεί πως οι ισχύουσες αντικειμενικές αξίες ακινήτων στην γεωγραφική περιοχή του δήμου Ιωαννιτών, είναι υπερβολικά υψηλές και εξωπραγματικές και εκτιμά πως η διατήρησή τους στα σημερινά επίπεδα επιδεινώνει περαιτέρω κάθε δραστηριότητα και κάθε οικονομικό δείκτη που σχετίζεται με την αγορά ακινήτων και την οικονομική δραστηριότητα, όπως για παράδειγμα οι τιμές ακινήτων, οι αγοραπωλησίες, το κόστος κατασκευής και η απασχόληση.
Έτσι, το δημοτικό συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε να καταθέσει προς την κυβέρνηση και προς κάθε αρμόδια αρχή τις παρακάτω προτάσεις: - Άμεση γενική μείωση των τιμών ζώνης κατά 40%.
- Κατάργηση του συντελεστή εμπορικότητας, δεδομένου ότι στη σημερινή συγκυρία της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης η εμπορικότητα είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη. Εάν κριθεί ότι δεν είναι δυνατή η κατάργηση του συντελεστή εμπορικότητας, προτείνεται ως ισοδύναμο μέτρο η μείωση του υπέρ την μονάδα συντελεστή κατά 50%.
- Αύξηση των μειωτικών συντελεστών παλαιότητας .
-Αξιολογεί ότι η υιοθέτηση των ανωτέρω προτάσεων θα έχει ως αποτέλεσμα την εκλογίκευση των φόρων κατοχής ακινήτων σε επίπεδα ανεκτά και εξυπηρετήσιμα από τους πολίτες , την επανεκκίνηση  της οικοδομικής δραστηριότητας και γενικότερα της αγοράς ακινήτων, όπως συνέβη και σε παρόμοια κρίση του έτους 1993. Εξαιρετικά θετική θα είναι η επίδραση και στα οικονομικά του Δήμου μας για τους λόγους που προαναφέρθηκαν στο ιστορικό του παρόντος ψηφίσματος.
Εξασφάλισε δεσμεύσεις
για τα έργα της ΔΕΥΑΙ
Εξάλλου, το θέμα της καθυστέρησης στην εφαρμογή των νέων στοιχείων της απογραφής του 2011 αναδείχθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης.
Μάλιστα ο Δήμος Ιωαννιτών, μαζί με άλλους Δήμους της χώρας, είναι έτοιμος να προσφύγει δικαστικά, καθώς οι απώλειες πόρων είναι τεράστιων. Όπως έκανε γνωστό ο Δήμαρχος οι απώλειες αυτές υπολογίζονται στα 3,4 εκατομμύρια ετησίως.
Τα στοιχεία της απογραφής, τα οποία καθορίζουν τη χρηματοδότηση του Δήμου από την τακτική επιχορήγηση, έπρεπε να είχαν τεθεί σε εφαρμογή το αργότερο ένα χρόνο μετά τη διενέργειά της, δηλαδή από τον Ιούνιο του 2012.
Με βάση αυτά ο πληθυσμός του Δήμου Ιωαννιτών ξεπερνά τις 112 χιλιάδες και ο Δήμος κατατάσσεται στους πολύ μεγάλους της χώρας.
«Σε επικοινωνία που είχα με άλλους δημάρχους, που οι περιοχές τους έχουν το ίδιο πρόβλημα με μας, μου έκαναν γνωστό ότι έχουν αναθέσει σε νομικούς την υπόθεση ώστε να προχωρήσουν από κοινού σε προσφυγές. Εκτιμώ ότι ως Δημοτικό Συμβούλιο οφείλουμε να διαπιστώσουμε το πρόβλημα, να απαιτήσουμε τα χρήματα που δικαιούται ο Δήμος μας και να προσφύγουμε μαζί με τους άλλους Δήμους», τόνισε ο κ. Φίλιος.
Ο Δήμαρχος ενημέρωσε αναλυτικά το σώμα για τις συναντήσεις που είχε κατά τη διήμερη επίσκεψή του στην Αθήνα κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΚΑ από την οποία υπήρξε η δέσμευση για ομαλή εκτέλεση της μεγάλης παρέμβασης της ΔΕΥΑΙ όπως και στην πρόταση που κατέθεσε στην ΚΕΔΕ για παρέμβαση προκειμένου να δρομολογηθεί ρύθμιση δανείων –αντίστοιχη αυτής του Ταμείου Παρακαταθηκών- και με τις ιδιωτικές τράπεζες.
Ο Δήμαρχος απαντώντας σε σχετικό θέμα που έθεσε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Νίκος Γκόντας για τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΙ, υπογράμμισε ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό και καταλόγισε, όπως είχε κάνει και προ ημερών, βαρύτατες ευθύνες στην υπηρεσία καταμέτρησης, τονίζοντας ότι θα ληφθούν άμεσα μέτρα.
Αναφερόμενος στις εκδηλώσεις για τα Ελευθέρια της πόλης υπογράμμισε ότι αυτές καλύπτουν μία ολόκληρη βδομάδα, ενώ ξεδιπλώνονται σε όλη τη διάρκεια του έτους. Σχετικά με το επίσημο δείπνο το οποίο δεν θα παρατεθεί, θέμα που ετέθη από τον κ. Γκόντα, ο Δήμαρχος σημείωσε ότι αυτό αποφασίστηκε σε συνεργασία με την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης, από τον Πρόεδρο της ΔΗΑΝΕΤΑΙ Γιώργο Παπαδιώτη ανακοινώθηκε ότι ο διαγωνισμός για το έργο της Όασης, με προϋπολογισμό 2.040.000 θα γίνει στις 5 Μαρτίου. Τέλος στη διάρκεια της συνεδρίασης εγκρίθηκαν αλλαγές και τροποποιήσεις στα Διοικητικά Συμβούλια των Δημοτικών Επιχειρήσεων. Έτσι Πρόεδρος στο Δημοτικό Ραδιόφωνο αναλαμβάνει ο κ. Θωμάς Γκλίναβος και στο Δημοτικό Θέατρο ο κ. Γιώργος Λώλης.

Πηγή: ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ


 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...