Banner Πανω
 
 
 

Μια Ιόνια θα μας σώσει...

 

Μια Ιόνια θα μας σώσει...

Χωρίς πολλά νέα για την Ήπειρο είναι ο προγραμματισμός έργων του υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών, σύμφωνα με όσα είπε χθες ο υφυπουργός και βουλευτής Ιωαννίνων, Σταύρος Καλογιάννης.

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ. Καλογιάννης, προωθείται η ολοκλήρωση της παράκαμψης της Άρτας, όπου μέχρι πριν από λίγες μέρες δεν είχαν ξεκινήσει ακόμα τα έργα στον κόμβο που παραμένει ατελής. Ενδεικτικό είναι ότι στις αναφορές του ο κ. Καλογιάννης έβαλε και τη σταθεροποίηση της γέφυρας Περιστερίου που σύμφωνα με το σχέδιο, θα δοθεί στην κυκλοφορία μόλις ξεκινήσουν οι εργασίες. Για να γίνει αυτό πάντως, θα πρέπει να καλυτερεύσει ο καιρός.Το φλέγον θέμα πάντως, είναι άλλο: η επανεκκίνηση των οδικών αξόνων. Ο κ. Καλογιάννης δεν μπήκε σε λεπτομέρειες, παρότι οι αρχικές προθεσμίες που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση πλησιάζουν σιγά σιγά στην εκπνοή τους. Τόνισε μόνο ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις με την ευρωπαϊκή επιτροπή και τις τράπεζες για να ξεκολλήσουν και πως «ευελπιστεί ότι αυτό θα γίνει την άνοιξη».Ο κ. Καλογιάννης εξέφρασε την άποψη ότι «η ελληνική οικονομία δείχνει ήδη εμφανή σημάδια σταθεροποίησης και επανεκκίνησης. Η κυβέρνηση Σαμαρά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα πέτυχε να ανακτήσει η χώρα την αξιοπιστία της μεταξύ των ευρωπαίων εταίρων».Δεν παρέλειψε, όπως είχε κάνει και τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν ανακοίνωνε την έναρξη της διαπραγμάτευσης που εκείνη την περίοδο θα έπρεπε να λήξει, σύμφωνα πάντα με τις ανακοινώσεις του περασμένου καλοκαιριού, να τονίσει ότι τον περασμένο Ιούλιο «η κατάσταση ήταν δραματική».«Έκτοτε πολλά θέματα έχουν προχωρήσει, τόσο σε θεσμικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο έργων» τόνισε ο κ. Καλογιάννης.

Περιμένοντας την παράκαμψη

Πρακτικά, από όσα παρουσίασε στον προγραμματισμό ο κ. Καλογιάννης, η περιοχή της Ηπείρου έχει να περιμένει μόνο το έργο της παράκαμψης της Άρτας και της Φιλιππιάδας που έχει προϋπολογισμό 10 εκατ. ευρώ περίπου. Η σύμβαση του έργου βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, ενώ ο προσωρινός ανάδοχος αναδείχθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο (Ηλιοχώρα ΑΕ, με μέση έκπτωση 34,67%). Το έργο έχει συνολική προθεσμία εκτέλεσης 5 μηνών από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Με το έργο ολοκληρώνεται το τμήμα της Ιόνιας οδού από τον κόμβο Σελλάδων μέχρι τον κόμβο Καμπής, μήκους περίπου 10 χιλιομέτρων και δημιουργείται ανισόπεδος κόμβος στην συμβολή της Ιόνιας οδού με την εθνική οδό Άρτας-Τρικάλων, στο σημείο όπου σήμερα υπάρχει κυκλικός κόμβος. Η προηγούμενη εργολαβία είχε διαλυθεί το καλοκαίρι του 2011.

Με δεδομένο το «πάγωμα» της συνέχειας του Ε65 μέχρι την Εγνατία, από τα παράλληλα οδικά έργα, η Ήπειρος θα πρέπει να ελπίζει σε ευτυχή κατάληξη των πολύμηνων διαπραγματεύσεων ώστε να ξεκινήσει άμεσα, τον Απρίλιο, η Ιόνια οδός. Αυτά, με δεδομένο ότι η σταθεροποίηση της γέφυρας του Περιστερίου δεν μπορεί να θεωρείται «νέο έργο» καθώς αποτελεί χρόνιο πρόβλημα της Εγνατίας οδού.

Ικανοποίηση για το ΕΣΠΑ

Σχετικά με τα έργα προτεραιότητας του ΕΣΠΑ, ο κ. Καλογιάννης είπε ότι από το σύνολο των 181 έργων τα 36 εκτελούνται από το υπουργείο Ανάπτυξης. Συνολικά, 25 έργα συνολικού προϋπολογισμού 4,3 δισ. ευρώ χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Υπουργείου «Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας».Ο κ. Καλογιάννης είπε ακόμα σχετικά με το ΕΣΠΑ, ότι υπερκαλύφθηκε ο στόχος για την απορρόφηση κατά το β' εξάμηνο του 2012, σε ποσοστό 102,64% και το υπουργείο κινείται σε ποσοστό απορρόφησης μεγαλύτερο του κοινοτικού μέσου όρου.

Πηγή: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ


 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...