Banner Πανω
 
 
 

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΜΕ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

 

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΜΕ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Για να γίνει αυτό ο γεωργοκτηνοτροφικός τομέας  πρέπει να ανασυγκροτηθεί απ’ το… μηδέν , τονίστηκε σε δύο ημερίδες στα Γιάννινα

ΑΛ. ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: Η Περιφέρεια θα στηρίξει νέους επαγγελματίες…

• Όσο βαθαίνει η οικονομική κρίση τόσο πιο έντονη γίνεται η ανάγκη για επιστροφή στην ελληνική ύπαιθρο, η οποία σήμερα βιώνει την εγκατάλειψη. Αυτή η επιστροφή εξάλλου στον πρωτογενή τομέα παραγωγής, δηλαδή στην αγροτική και κτηνοτροφική δραστηριότητα, που ακολουθεί φθίνουσα πορεία τις τελευταίες δεκαετίες, φαντάζει στις μέρες μας ως ένας απ’ τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να γυρίσουμε ξανά ως περιοχή και ως χώρα στην ανάπτυξη.
Η επιστροφή στην γη και η εκμετάλλευση του μοναδικού της πλούτου δεν είναι πάντως εύκολη υπόθεση. Για να γίνει σωστά και να αποδώσει «καρπούς» η προσπάθεια, απαιτείται να αλλάξει τελείως το μοντέλο της πολιτικής που ακολουθήθηκε τα τελευταία 30 περίπου χρόνια στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα, καθώς αυτό αποδείχθηκε τελείως λαθεμένο και οι επιπτώσεις του είναι πλέον πολύ εμφανείς, ιδιαίτερα στην Ήπειρο.
Εκείνο που χρειάζεται είναι μια εντελώς καινούρια πολιτική αγροτικής ανάπτυξης. Μια πολιτική που από τη μία μεριά θα προωθήσει την εφαρμογή πρακτικών ήπιας καινοτομίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, τυποποίηση και εξαγωγή αγροτικών προϊόντων και από την άλλη θα φροντίσει για την στήριξη των αγροτοκτηνοτρόφων, με την σύσταση νέων υγιών πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών και με την οργάνωση μιας εθνικής στρατηγικής εξωστρέφειας, ώστε τα προϊόντα που παράγει κάθε περιοχή να βρουν επιτέλους το δρόμο προς τις ξένες αγορές.

Δύο ημερίδες
• Όλα τα παραπάνω συζητήθηκαν το Σάββατο σε δύο ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στα Γιάννινα. Η μία διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου στο «Grand Serai» και είχε ως βασικό της θέμα την παρουσίαση του έργου «Hidden» το οποίο αποβλέπει στην εφαρμογή της καινοτομίας σε επιχειρήσεις που παράγουν αγροτοδιατροφικά προϊόντα, ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικές. Η δεύτερη εκδήλωση έγινε στο ΤΕΕ Ηπείρου από την ομάδα «Ευτοπία» και σ’ αυτήν έγινε συζήτηση και κατατέθηκαν προτάσεις για την αναζωογόνηση της υπαίθρου και την ανασυγκρότηση της προβληματικής σήμερα αγροτικής παραγωγής, προκειμένου να οδηγηθούμε ξανά στην ανάπτυξη.

Ο Αλέκος Καχριμάνης
• Η καινοτομία στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή είναι απλή υπόθεση, αρκεί να υπάρξει ένα οργανωμένο σχέδιο και η αναγκαία στήριξη όσων ασχολούνται μ’ αυτήν, τόνισε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας για το έργο «Hidden». Όπως είπε, η αιρετή Περιφέρεια θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην όλη προσπάθεια, χαράσσοντας την ταυτότητα της κάθε περιοχής  και στηρίζοντας όποιον θέλει να δραστηριοποιηθεί στην ύπαιθρο, αφού αυτή τη στιγμή ούτε πληροφόρηση δεν μπορεί να βρει για να κάνει μια δουλειά. «Φτιάχνουμε ένα συμβούλιο καινοτομίας στην Ήπειρο με στελέχη που μπορούν να δώσουν κάτι χρήσιμο στον τόπο. Πρέπει να δούμε με θέληση τα περιφερειακά προβλήματα που προκύπτουν από την επεξεργασία των αγροτικών προϊόντων για να τα αντιμετωπίσουμε», τόνισε ο Περιφερειάρχης.

Ο αγροτικός κλήρος
• Αν δεν γίνουν αλλαγές δεν θα καταφέρουμε τίποτα, είπε ο κ. Καχριμάνης, δίνοντας ως παράδειγμα το τι συμβαίνει σήμερα στα Γιάννινα. Εδώ ο μέγιστος κλήρος είναι 15 στρέμματα και από την εκμετάλλευσή του είναι ζήτημα να βγάζει ο ιδιοκτήτης 150 ευρώ εισόδημα, όπως είπε. Αν όμως σ’ αυτόν δοθεί το δικαίωμα να φτιάξει μία μικρή κτηνοτροφική μονάδα με ποιοτικό στάβλο, μπορεί να φτάσει να κερδίσει ακόμα και 1.000 ευρώ το μήνα και να ζει την οικογένειά του!
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη νέα Διοίκηση της «Δωδώνης», σημειώνοντας ότι επιτυχία της θα είναι αν καταφέρει να βγάλει άλλους 200 κτηνοτρόφους οι οποίοι θα παράγουν ποιοτικό γάλα.
Το έργο «Hidden» αποτελεί ένα νέο «εργαλείο» σε θέματα δομής επιχειρήσεων, marketing κ.τ.λ., με στόχο την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρηματικών μονάδων του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα που είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας, ανέφερε από την πλευρά της η υπεύθυνη του έργου Ελένη Καλαμπόκα.

Ο Μιχ. Χαραλαμπίδης
• «Έχουμε τα καλύτερα προϊόντα. Ξέρουμε να παράγουμε, αλλά δεν ξέρουμε να πουλάμε», τόνισε ο γνωστός κοινωνιολόγος Μιχάλης Χαραλαμπίδης μιλώντας στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο ΤΕΕ Ηπείρου με θέμα την αναγέννηση της ελληνικής υπαίθρου. Ο κ. Χαραλαμπίδης περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στην ύπαιθρο, σημειώνοντας ότι «η κατάρρευση και παρακμή που ζούμε σήμερα υπήρξε απόρροια των ξένων τρόπων σκέψης που υιοθετήσαμε και της αποστροφής του πολιτικού μας κατεστημένου για έννοιες όπως η παραδοσιακότητα και η τοπικότητα».
Η ύπαιθρος δεν είναι μόνο πρωτογενής αλλά μπορεί να αναπτύξει ακόμα και τον τριτογενή τομέα παράγωγης, συνέχισε ο κοινωνιολόγος, κάνοντας λόγο για τη δυνατότητα ανάπτυξης και δραστηριοτήτων συμπληρωματικών προς τη γεωργία, όπως είναι οι υπηρεσίες υγείας, τα Πανεπιστημιακά «Κάμπους», η γαστρονομία. «Καλή η εξωστρέφεια, αλλά η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες στο πεδίο της εσωτερικής αγοράς και αυτήν πρέπει να προστατεύσουμε. Εξάλλου, ως ιστορία και ως λαός διαθέτουμε ένα πολύ πλούσιο συμβολικό κεφάλαιο το οποίο ως τώρα αποτύχαμε να εκμεταλλευθούμε», ανέφερε, προσθέτοντας πως «μια πολιτική για την ύπαιθρο πρέπει να έχει κύριο φορέα τις Περιφέρειες».

Ο Τριαντ. Αλμπάνης
• Μιλώντας στην ίδια ημερίδα ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι το 78% των καλλιεργούμενων εκτάσεων στη χώρα μας είναι κάτω των 30 στρεμμάτων κι αυτό αποτελεί τη βάση του δομικού προβλήματος της ελληνικής γεωργίας. Αυτά τα στρέμματα θα αρκούσαν να επιβιώσει μία τετραμελής οικογένεια το 1960, όμως σήμερα απαιτούνται πολλαπλάσιες εκτάσεις, ανέφερε. Ο κ. Αλμπάνης πρότεινε να υπάρξει μια πολιτική ελέγχου των τιμών, να επανεξεταστεί η δυνατότητα μείωσης του κόστους παραγωγής και να συμμετέχουν στην τυποποίηση και εμπορία συνεταιριστικών προϊόντων οι ομάδες αγροτών που τα παράγουν, ώστε να έχουν μεγαλύτερο κέρδος.

Εδραίωση συν/σμών
• Για την ανάγκη εδραίωσης και ενίσχυσης των συνεταιρισμών ώστε αυτοί να φτάνουν μέχρι την μεταποίηση και εμπορία αγροτικών προϊόντων έκανε λόγο ο γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Μιχάλης Τζίμας, προσθέτοντας πως πρέπει επίσης να χτυπηθεί το κόστος παραγωγής μέσα από τον έλεγχο και την πολιτική παρέμβαση του κράτους.

Έλλειψη πολιτικής
• Από την πλευρά του ο οικονομολόγος Γιάννης Καραγιάννης περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο την ανυπαρξία εθνικής πολιτικής που να προωθεί την εξωστρέφεια των αγροτικών μας προϊόντων, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «ο καθένας παρήγαγε ό,τι ήθελε, ενώ το κράτος ασκούσε αγροτική πολιτική με επιδοτήσεις». Ο κ. Καραγιάννης συμφώνησε για την ανάγκη σύστασης υγειών πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών και πρότεινε την ίδρυση μιας τράπεζας ειδικού σκοπού τώρα που η ΑΤΕ έχει πουληθεί, η οποία θα στηρίξει την αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή.
Τέλος, ο εκπρόσωπος της ομάδας «Ευτοπία» Βασίλης Λαγός ανέφερε πως ήρθε η ώρα η γεωοικονομία και η γεωπολιτική της Ηπείρου να λάβουν τη θέση που τους αξίζει.

Πηγή: ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ


 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...