Παιδιά και ενήλικες μιλούν για το... λόγο

 Παιδιά και ενήλικες μιλούν για το... λόγο

Δράσεις πρόληψης και ενημέρωσης στις 6 Μαρτίου και στα Γιάννενα, ενόψει της Ευρωπαϊκής Ημέρας Λογοθεραπείας

Σε μια περίοδο, όπου η λογοθεραπεία, είναι είδος πολυτελείας, αφού κοστίζει ακριβά, μετά την απόφαση του ΕΟΠΥΥ να βάλει «πλαφόν» στις συνεδρίες, αποκλείοντας χιλιάδες παιδιά από αυτή την ειδική θεραπεία, διάφοροι φορείς διοργανώνουν δωρεάν εξετάσεις, αλλά και ενημερωτικές εκδηλώσεις ενόψει της Ευρωπαϊκής Ημέρας Λογοθεραπείας.

Η ημέρα αυτή, η οποία θεσμοθετήθηκε από το την Μόνιμη Επιτροπή Λογοπεδικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (CPLOL) ως µια ευκαιρία για τη διευρυμένη δημόσια επικοινωνία των επιστημόνων λογοπεδικών με το ευρύτερο κοινό, θα γιορταστεί και φέτος στις 6 Μαρτίου, όποτε και σε όλη την Ευρώπη θα πραγματοποιηθούν δραστηριότητες από τα µέλη του CPLOL, για να ενημερωθεί το κοινό για τις διαταραχές του λόγου και τις επικοινωνίας, καθώς και για την πρόληψη, τον έγκαιρο εντοπισμό και αντιμετώπισή τους.

Μέσα απ' αυτές τις διαδικασίες αναδεικνύεται και ο ρόλος του λογοπεδικού, η επιστημονική του κατάρτιση και η συμβολή του στην πρόληψη και παρέμβαση αυτών των διαταραχών.

Εκδηλώσεις θα διοργανωθούν και στα Γιάννενα, τόσο από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Λογοπεδικών – Λογοθεραπευτών, όσο και από τους τοπικούς Λογοθεραπευτές, αλλά και το Διεπιστημονικό Κέντρο Ηπείρου, με παιδιά και ενήλικες να έχουν τη δυνατότητα να εξεταστούν δωρεάν και το κοινό να ενημερωθεί για τις διαταραχές του λόγου, της ομιλίας, της φωνής, αλλά και τις δεξιότητες μάθησης.

Οι εκδηλώσεις

Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των δράσεων του Πανελληνίου Συλλόγου Λογοπεδικών – Λογοθεραπευτών, θα πραγματοποιηθεί στα Γιάννενα ημερίδα με τίτλο «Μίλα για το λόγο», την ερχόμενη Τετάρτη, 6 Μαρτίου στην αίθουσα Διοικητηρίου της Περιφέρειας Ηπείρου.

Παράλληλα, την ίδια ημέρα από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, λογοπεδικοί θα βρίσκονται στην είσοδο της Περιφέρειας με σκοπό την ενημέρωση του κοινού.

Πολύ σημαντική είναι και η πρωτοβουλία του Διεπιστημονικού Κέντρου Ηπείρου, η επιστημονική ομάδα του οποίου, θα δέχεται δωρεάν για όλο τον Μάρτιο, παιδιά και ενήλικες, ώστε να γίνει πλήρης λογοθεραπευτική αξιολόγηση και ενημέρωση των γονέων.

Εξάλλου, το Διεπιστημονικό Κέντρο είναι ένα σύγχρονο θεραπευτικό κέντρο που παρέχει όλο το χρόνο υπηρεσίες λογοθεραπείας, εργοθεραπείας και ψυχολογικής στήριξης.

Η πρόληψη

Όπως εκτιμάται, το 3% του παιδικού πληθυσμού θα χρειαστεί σε κάποια περίοδο της ζωής του ειδική θεραπεία, ενώ τα τελευταία χρόνια υπάρχει αυξημένη ζήτηση των υπηρεσιών και λόγω της επιβίωσης πρόωρων βρεφών, τα οποία αποτελούν πληθυσμό υψηλού κινδύνου.

Σε αυξημένη ζήτηση οδηγεί και ο μεγάλος αριθμός τροχαίων ατυχημάτων που συμβαίνουν στη χώρα μας. Άνθρωποι με σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις έχουν συχνά ανάγκη λογοθεραπείας.

Μάλιστα, η ανάγκη λογοθεραπείας έχει αναγνωριστεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στη Γαλλία η αποζημίωση ορίζεται από το ασφαλιστικό ταμείο με βάση το είδος και τη βαρύτητα του προβλήματος.

Όπως αναφέρει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Λογοπεδικών – Λογοθεραπευτών, στην επιστήμη της λογοθεραπείας η πρόληψη ασκείται σε πολλά επίπεδα: το πρώτο επίπεδο αποτελεί η ενημέρωση του κοινού, αλλά και ατόμων που έχουν µια σημαντική θέση στην ανατροφή των παιδιών (δάσκαλοι, παιδίατροι, κ.ά.) για την ανάπτυξη του λόγου και της επικοινωνίας και για τις καλύτερες συνθήκες για να γίνει αυτή χωρίς αρνητικές συνέπειες. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, η πρόληψη σημαίνει τον έγκαιρο εντοπισμό των διαταραχών λόγου και επικοινωνίας, μέσα από διερευνητικές διαδικασίες όπως σταθμισμένα ερωτηματολόγια ή ανιχνευτικά εργαλεία. Στη συνέχεια, σε ένα τρίτο επίπεδο, οι δυσκολίες που έχουν εντοπισθεί θα πρέπει να αντιμετωπισθούν µε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες για να αποφευχθούν βλαβερές συνέπειες στο μέλλον.

Η έγκαιρη αντιμετώπιση μπορεί να προλάβει αυτές τις δευτερογενείς επιπτώσεις.

Πηγή: ΠΡΩΙΝΑ ΝΕΑ


 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

  Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου