Banner Πανω
 
 
 

Ξένες εταιρίες προωθούν στις αγορές τα λευκά τυριά τους και… Κερδίζουν εκατομμύρια στο όνομα της ελληνικής «φέτας»!

 

Ξένες εταιρίες προωθούν στις αγορές τα λευκά τυριά τους και…

Κερδίζουν εκατομμύρια στο όνομα της ελληνικής «φέτας»!

Παντελής η έλλειψη στρατηγικής προώθησης των προϊόντων μας

Νέους υποστηρικτές βρίσκουν μικρά, οικογενειακά τυροκομεία

• Μπορεί στην Ελλάδα να θεωρείται η φέτα ότι είναι η «βασίλισσα» των τυριών και στο εξωτερικό το όνομά της να έχει γίνει ευρέως γνωστό, αφού μάλιστα είναι και Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, παρά ταύτα δέχεται το ένα …χτύπημα μετά το άλλο.
Πολλές εταιρίες από το εξωτερικό και βέβαια από την ίδια την Ε.Ε. (που καθιέρωσε τη σήμανση ΠΟΠ) «καπηλεύονται» το όνομά της και προωθούν στην αγορά διαφόρων ειδών λευκά τυριά, που σε καμία περίπτωση δεν θυμίζουν φέτα, ούτε καν την προσεγγίζουν σε γεύση και ποιότητα.
Το θέμα βέβαια αφορά σε πολύ μεγάλο βαθμό και την Ήπειρο, η οποία τόσο με τη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη», όσο και με τις άλλες μεγάλες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή («Ήπειρος», Μινέρβα), αλλά και με διάφορα μικρά τυροκομεία παράγουν σημαντικές ποσότητες ΠΟΠ φέτας, τις οποίες εξάγουν σε πολλές χώρες.

Μεγάλα μερίδια…
Δυστυχώς όμως, η κεντρική Πολιτεία αποδεικνύεται ανήμπορη –ή και ανίκανη- να προωθήσει σωστά την αυθεντική φέτα. Στην αντίπερα όχθη, είναι ραγδαία η εξάπλωση των άλλων τυριών, που είναι λευκά, ενώ έχουν εμπορικές ονομασίες, που θυμίζουν Ελλάδα και ως εκ τούτου, «πλασάρουν» το προϊόν τους σαν φέτα, αν και είναι …μαϊμού!
Για παράδειγμα, όπως έγινε χθες γνωστό, προωθείται λευκό τυρί, που παράγεται στην Κροατία από την γαλλική εταιρεία Salakis, ενώ ανάλογα προϊόντα πωλούν και οι γερμανικές εταιρείες Sirtakis και Patros, οι οποίες προωθούν στην αγορά λευκό τυρί, που παράγεται σε Τουρκία και Γερμανία αντίστοιχα!
Οι εταιρίες αυτές αποσπούν μεγάλα μερίδια του Ευρωπαϊκού και όχι μόνο καταναλωτικού κοινού, την ώρα που η Ελλάδα, η οποία εφηύρε, τελειοποίησε και έκανε γνωστό το συγκεκριμένο τυρί, ελέγχει μόλις το 28% της παγκόσμιας αγοράς!

Έλλειψη…
Βέβαια, όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ένα και μόνο γεγονός. Την παντελή έλλειψη στρατηγικής προώθησης της ελληνικής παραγωγής και ειδικά των ΠΟΠ προϊόντων στο εξωτερικό, όπως υπογράμμισε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Εισαγωγέων Τροφίμων και Ποτών Εξωτερικού (ΣΕΛΕΤΡΟΠΕ), Απόστολος Καρβέλλας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Θεσσαλονίκη με αφορμή τη διοργάνωση των εκθέσεων Detrop & Oenos.  
Την υστέρηση όσον αφορά την προώθηση των ελληνικών πιστοποιημένων προϊόντων επεσήμανε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων Παναγιώτης Πεβερέτος. «Οι ξένες εταιρείες επικαλούνται την Ελλάδα για να πάει ο νους του κόσμου στη φέτα», είπε χαρακτηριστικά.

Κοινή πολιτική…
Γίνεται αντιληπτό, λοιπόν, ότι η χώρα μας πρέπει άμεσα σε κεντρικό επίπεδο να εφαρμόσει τέτοια πολιτική, που να προβάλλει ακόμη περισσότερο την αυθεντική φέτα στο εξωτερικό, και ως εκ τούτου να αυξήσει τις εξαγωγές της.
Άλλωστε, οι καταναλωτές σε πολλές χώρες την προτιμούν ιδιαιτέρως, για αυτό παρουσιάζεται μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στην Πολιτεία να προστατεύσει το όνομα της «βασίλισσας των τυριών» και να την προωθήσει σε ένα κοινό πλαίσιο και όχι όπως γίνεται τώρα, όπου κάθε εταιρία χαράσσει τη δική της εξωτερική πολιτική (ανεξάρτητα με το εάν είναι πετυχημένη ή όχι).

Τα μικρά τυροκομεία…
Στο μεταξύ, μια νέα «μόδα» που αξίζει να προσεχθεί από όλους στην Ήπειρο είναι η δημιουργία μικρών, οικογενειακών τυροκομείων, από τα οποία, αν και η παραγωγή δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη, η ποιότητα είναι άριστη και οι τιμές προσιτές. Κάτι που, τελικά μετρά σε όλες τις αγορές του κόσμου!
Είναι χαρακτηριστικό, ότι τελευταία πλέον η πλειοψηφία των παραγωγών, με σχετικά μικρό κόστος, μπορεί να εγκαταστήσει μια μικρή και ευέλικτη μονάδα, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία. Πρόκειται για μονάδες σε χώρο, τύπου κοντέινερ, όπου εκεί διάφοροι παραγωγοί μπορούν να φτιάξουν τη δική τους φέτα ή άλλα τυριά.
Με αυτό τον τρόπο, ένας ή παραπάνω παραγωγοί μπορούν να δίνουν το γάλα τους και να παράγουν οι ίδιοι το τυρί τους. Παρουσιάζεται, λοιπόν, η ευκαιρία για την χώρα ολόκληρη, αλλά και την Ήπειρο, μέσω αυτών των μονάδων, να προωθείται σε Ελλάδα και εξωτερικό το παραγόμενο προϊόν, που είναι προσεγμένο σχεδόν… σπιτικά! Και με αυτόν τον τρόπο τα ελληνικά τυριά και δη η φέτα να κερδίσουν ακόμη περισσότερους θαυμαστές και οι γαλακτοβιομηχανίες, μικρές και μεγάλες, να έχουν έσοδα, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Η κατανάλωση…
Παράλληλα, αυτός ο τύπος τυροκόμισης, των μικρών οικογενειακών μονάδων (εντάσσονται στην κατηγορία της ιδιωτικής ετικέτας), κερδίζει ολοένα έδαφος, όπως φαίνεται και από στοιχεία για την κατανάλωση γαλακτοκομικών, την περίοδο από το 2009 έως το 2012 (μέσα στην κρίση δηλαδή).
Η ιδιωτική ετικέτα προϊόντων βρίσκεται σε συνεχή άνοδο, αφού προτιμάται από όλο και περισσότερους καταναλωτές, μιας και εκτός των άλλων, τα προϊόντα αυτά έχουν προσιτές τιμές.
***

Όπως γίνεται αντιληπτό, για να «σταδιοδρομήσει» ο κλάδος των τυριών και κυρίως της φέτας στο εξωτερικό, χρειάζεται να δοθεί ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα στην παραγωγή του προϊόντος, αλλά και στο πώς θα προωθηθεί στο εξωτερικό, όπου εκτός των άλλων, μετρά η ποιότητα. Και σίγουρα, τα ελληνικά, αλλά και τα Ηπειρωτικά προϊόντα είναι άριστης ποιότητας…

πηγή: ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ


 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...