Banner Πανω
 
 
 

Ο εσωτερικός τουρισμός έχει αφανιστεί

 

Ο εσωτερικός τουρισμός έχει αφανιστεί

ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ
Ο εσωτερικός τουρισμός έχει αφανιστεί
Οι ιδιοκτήτες μικρών μονάδων ζητούν από την πολιτεία να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα πριν βάλουν «λουκέτο» - Την απαλλαγή των καταλυμάτων κάτω των δέκα δωματίων από την ασφάλιση στον ΟΑΕΕ προωθεί το υπουργείο Εργασίας

Την απαλλαγή των μικρών επιχειρηματιών, ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων κάτω των δέκα δωματίων από την υποχρέωση ασφάλισης στον ΟΑΕΕ, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα υπαγωγής στον ΟΓΑ ή παραμονής στον ασφαλιστικό φορέα που είναι ήδη εντεταγμένοι, προωθεί ο υπουργός Εργασίας κ. Ι. Βρούτσης.
Η διάταξη που αποκαθιστά την ασφαλιστική επιβάρυνση των επιχειρηματιών που λειτουργούν μονάδες εξαιρετικά χαμηλής δυναμικότητας και μικρής περιόδου εργασιών, ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση του υπουργού με τον πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Η νέα ρύθμιση απαλλάσσει από το οικονομικό βάρος των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΑΕΕ, περίπου 20 χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες καταλυμάτων που ασκούν παράλληλα γεωργικές εργασίες, ωστόσο δεν αντιμετωπίζει τα τεράστια προβλήματα του κλάδου, που οφείλονται στην υπερβολική φορολογία και στην δραματική μείωση του εγχώριου τουρισμού.
Οι ιδιοκτήτες μικρών μονάδων από το Πέραμα αλλά και το Ωραιόκαστρο Πωγωνίου, ζητούν από την Πολιτεία να αντιληφθεί τα προβλήματα και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, πριν κλείσουν όλες οι μικρές επιχειρήσεις, που αποτελούν την «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.
Ο κ. Λεωνίδας Ζαλαβράς τόνισε ότι τα τουριστικά καταλύματα βρίσκονται σε μαρασμό, καθώς πελάτες ήταν άνθρωποι των μικρομεσαίων στρωμάτων με μικρές οικονομικές δυνατότητες, που πλέον δεν ταξιδεύουν.
«Ο εσωτερικός τουρισμός έχει αφανιστεί» σημείωσε και ο Βαγγέλης Ελευθερίου, που διατηρεί επίσης στο Πέραμα μια μικρή τουριστική μονάδα με 5 δωμάτια, τα τελευταία πέντε χρόνια. Λόγο της συγκυρίας ωστόσο, δεν ζει μόνο από αυτή την δουλειά αλλά αντίθετα, «τσοντάρει» όπως λέει στην μονάδα, προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί. «Με ένα ή τρία δωμάτια την εβδομάδα, δηλαδή κέρδος 10 έως 30 ευρώ, όπως συμβαίνει τους τελευταίους μήνες, τι να πρωτοπληρώσω; Την εφορία, το λογιστή, το ρεύμα, το χαράτσι, το πετρέλαιο;», αναρωτήθηκε ο κ. Ελευθερίου.
Μέσω συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος ο κ. Δημήτρης Σχίζας και η οικογένειά του ξεκίνησαν μια επένδυση στο Ωραιόκαστρο Πωγωνίου το 1995 και όπως σημειώνει ακόμη και σήμερα χρωστά δάνεια. Η κίνηση αγγίζει μόλις το 10% των προηγούμενων ετών στην περιοχή. «Αν η Πολιτεία θέλει να πάρει φόρους και από τον αέρα που αναπνέουμε, είναι τραγικό λάθος. Καλύτερα να το κλείσω», σημείωσε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μικρά καταλύματα δεν έχουν τις φοροαπαλλαγές των μεγάλων επιχειρήσεων, για παράδειγμα στο ειδικό τέλος ακινήτων, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Καταλυμάτων και Ενοικιαζόμενων Δωματίων Ιωαννίνων, Σπύρος Έξαρχος.
«Στα μεγάλα ξενοδοχεία το χαράτσι είναι μειωμένο κατά 35%, σε εμάς κατά 17% και μάλιστα το πληρώνουμε κανονικά μέχρι κάποια στιγμή να πάρουμε πίσω τα χρήματά μας», σημείωσε ζητώντας την στήριξη της Πολιτείας, με στόχο την μείωση του κόστους.
Ζητούν υποδομές
Σε τοπικό επίπεδο, η κατασκευή των νέων οδικών αξόνων καθώς και άλλα έργα υποδομών, όπως το αεροδρόμιο και το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας θεωρούνται αναγκαία για την αύξηση της επισκεψιμότητας, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο.
Η Ένωση θέτει επιτακτικά και την δημιουργία δεύτερου κόμβου στην Εγνατία, καθώς η έλλειψή του έχει απομονώσει την βορειοδυτική πλευρά του λεκανοπεδίου, αλλά και για τις υπόλοιπες περιοχές όπως η Κόνιτσα, το Πωγώνι, η Ζίτσα και το Κεντρικό Ζαγόρι.
Ο κ. Έξαρχος πάντως τόνισε ότι γίνονται προσπάθειες τόσο από την Περιφέρεια Ηπείρου, όσο και από τον Δήμο Ιωαννιτών για την τουριστική προβολή, όμως χρειάζονται συλλογικές αποφάσεις, μαζί με τους φορείς.
«Αυτό που εγώ ζητώ είναι να γίνονται συλλογικά οι προσπάθειες γιατί το συμφέρον όλων μας είναι ένα: πως θα έρθει κόσμος στην περιοχή, θα φύγει ευχαριστημένος και θα ξαναέρθει ή θα στείλει άλλους επισκέπτες», τόνισε.

Πηγή: ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ


 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...