Banner Πανω
 
 
 

Σοβαρό πρόβλημα στις κοινωνικές δομές

 

Σοβαρό πρόβλημα στις κοινωνικές δομές

Σε «στενωπό» βρίσκεται το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», οι εργαζόμενοι αλλά και οι ωφελούμενοι από αυτό. Το πρόγραμμα έχει λιγότερο από ένα μήνα «ζωής» ακόμα, με το σημερινό καθεστώς, το οποίο λήγει στις 31 Μαρτίου, ενώ κατά τα φαινόμενα θα δοθεί άλλος ένας μήνας παράταση για τη διάδοχη κατάσταση.

Δηλαδή, μέχρι τις 30 Απριλίου το πρόγραμμα θα έχει λήξει, με τη μορφή που έχει σήμερα τουλάχιστον και θα αντικατασταθεί από τους «συνεταιρισμούς» ιδιωτών, μια μορφή που ήδη συγκεντρώνει αρκετή κριτική. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του δημάρχου Ζίτσας Δημήτρη Ρογκότη στη χθεσινή συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, σχετικά με την τύχη των μεμονωμένων περιπτώσεων που στηρίζει το πρόγραμμα σε απομακρυσμένα μέρη: «Στη Βαρλαάμ και τη Βερενίκη, δεν πρόκειται να πάει κανείς» τόνισε ο κ. Ρογκότης, ο οποίος πρόθεσε ότι όπως είναι αυτή τη στιγμή τα πράγματα «το πρόγραμμα ‘τετέλεσται’ για τους Δήμους». Μάλιστα, ο κ. Ρογκότης αναφέρθηκε και στη διαβεβαίωση του υπουργείου ότι «υπάρχουν 60 εκατ. ευρώ και μπορούν να γίνουν 90», διερωτώμενος γιατί αυτά τα χρήματα δεν πηγαίνουν στις δομές κατευθείαν, ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν και πάνε σε ιδιώτες.

Ωστόσο, έχουν και οι Δήμοι δικαίωμα συμμετοχής στους «Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς», δρόμος που φαίνεται ως μοναδική διέξοδος επί του παρόντος και σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος, για να συνεχίζουν να δουλεύουν οι εργαζόμενοι και να μην απολυθούν. Αν όμως οι υπάλληλοι απολυθούν αυτοδικαίως πριν κατατεθούν προτάσεις, τότε οι Δήμοι δεν θα έχουν τη συγκεκριμένη δυνατότητα. Ο κ. Ρογκότης ζήτησε από Δήμους που έχουν εργαζόμενους να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Στο θέμα των συμβάσεων των εργαζόμενων πρόσκομμα υπάρχει και με το μνημόνιο. Όπως είπε ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιώργος Κάτσινος «το υπουργείο δέχεται κάποιους όρους που βάζουμε, αλλά το πρόβλημα είναι με το μνημόνιο και τις συμβάσεις». Αν για παράδειγμα ζητήσουν κάποιες θέσεις μέσω ΑΣΕΠ οι Δήμοι, είναι αμφίβολο εάν θα τις πάρουν και ακόμα πιο αμφίβολο, αν θα τις πάρουν σύντομα.

Γενικώς, η θέση των Δήμων είναι δύσκολη. Ένας όρος που θέτουν είναι η συγχρηματοδότηση για τη λειτουργία του προγράμματος και αυτός είναι ο όρος που εξετάζουν τα συναρμόδια υπουργεία. Οι εργαζόμενοι του προγράμματος από την πλευρά τους είναι αντίθετοι στη λύση των συνεταιρισμών, θεωρώντας ότι έτσι ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για ιδιωτικές εταιρίες που θα είναι «προτιμητέες» στο τέλος. Ζητούν ουσιαστικά να ανανεωθούν οι συμβάσεις τους, κάτι που έχει αποκλειστεί πάντως από την κυβέρνηση.

 Περί συνεταιρισμών

Το «κλειδί» λοιπόν, είναι οι κοινωνικοί συνεταιρισμοί. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτοί που έχουν ανάγκη περισσότερο από όλους το πρόγραμμα, οι ωφελούμενοι δηλαδή, θα είναι όσοι ήταν και πριν. Χαρακτηριστικό είναι ότι με τα νέα κριτήρια, πολλοί εξ αυτών μένουν έξω από το πρόγραμμα. Πριν από λίγο καιρό ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Φίλιππας Τσουμάνης έλεγε ότι από τους 400 περίπου ωφελούμενους του δήμου Ιωαννιτών θα μείνουν 7 με 8 άτομα που θα μπορούν να μπουν στο πρόγραμμα. Στο Δήμο Ζίτσας, όπως είπε ο κ. Ρογκότης χθες, δεν θα μείνει κανείς που να έχει δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα. Οι δήμαρχοι χθες πάντως στην ΠΕΔ δεν ήταν ιδιαίτερα θετικά διακείμενοι απέναντι στην αλλαγή με τους συνεταιρισμούς. Χαρακτηριστικά, ακούστηκαν οι απόψεις ότι «θα το κάνουν κάποιοι μόνο στις μεγάλες πόλεις προκειμένου να ρημάξουν το ΕΣΠΑ» και ότι «θα γίνει για να δημιουργηθούν ελαστικές μορφές εργασίας».

Πηγή: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ


 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...