Banner Πανω
 
 
 

Στα… αζήτητα το αεροδρόμιο Ιωαννίνων

 

Στα… αζήτητα το αεροδρόμιο Ιωαννίνων

Στα «άγονα» αεροδρόμια τοποθετεί το υπουργείο Ανάπτυξης τον αερολιμένα των Ιωαννίνων, «σβήνοντας» κάθε ελπίδα για ιδιωτικοποίηση και αναβάθμισή του - Η διαχείριση περνά σε Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Περιφερειακών Αερολιμένων με την χρηματοδότηση να γίνεται από τα πιο εμπορικά αεροδρόμια

Μία δυσάρεστη έκπληξη επιφύλασσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης που μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ κ. Εμίρη παρουσίασε το πλαίσιο για την αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων και την αναδιοργάνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.
Αν και μέχρι πριν από λίγες ημέρες οι τοπικοί φορείς, αλλά και όσοι ευελπιστούσαν στην ουσιαστική αξιοποίηση του αεροδρομίου Ιωαννίνων ήλπιζαν πως αυτό θα βρίσκεται μεταξύ των δύο ομάδων των αεροδρομίων της χώρας που θα ιδιωτικοποιηθούν μέσω του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του δημοσίου, τελικά το υπουργείο αποφάσισε πως το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων και η αξιοποίησή του με την ταυτόχρονη ανάπτυξη της Ηπείρου, οδηγούνται στις καλένδες.
Και αυτό γιατί το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων δεν συγκαταλέγεται στις δύο ομάδες προς αξιοποίηση, αλλά ούτε και στα αεροδρόμια που ενδεχομένως θα προστεθούν αργότερα στις δύο αυτές ομάδες.
Αντιθέτως, το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων βρίσκεται μεταξύ των πολύ μικρών αεροδρομίων της χώρας που δεν θα παραχωρηθούν, αλλά συγκαταλέγονται στα «άγονα αεροδρόμια» που θα περάσουν σε Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Περιφερειακών Αερολιμένων (ΑΕΔΙΠΑ).
Σύμφωνα με τον πρόγραμματισμό του υπουργείου Ανάπτυξης η ΑΕΔΙΠΑ θα στελεχωθεί με προσωπικό της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, θα ξεκινήσει να λειτουργεί στο τελικό στάδιο του διαγωνισμού (ενδεχομένως μετά από δύο χρόνια), θα έχει διάρκεια ζωής 20 χρόνια με δυνατότητα επέκτασης και θα μπορεί, πάντα υπό προϋποθέσεις, να δώσει το μάνατζμεντ των αεροδρομίων σε ιδιώτη, μέσω σύμβασης παραχώρησης.
Επίσης, η ΑΕΔΙΠΑ θα χρηματοδοτείται από τα τέλη των αεροπορικών εταιρειών, την εκμετάλλευση εμπορικών χώρων, και από ένα ειδικό τέλος που θα εισπράττονται από τα αεροδρόμια που θα περάσουν σε ιδιώτες και θα αντικαταστήσει το «Σπατόσημο».
Έτσι, επί της ουσίας, τα άγονα αεροδρόμια, αλλά και οι άγονες γραμμές θα χρηματοδοτούνται από τα πιο εμπορικά αεροδρόμια, από το 2014 και έπειτα.
Το υπουργείο Ανάπτυξης για την αξιοποίηση μέσω συμβάσεων παραχώρησης των αεροδρομίων έθεσε ως στόχους τα οικονομικά οφέλη για το κράτος, αλλά και την συμβολή των αεροδρομίων στην οικονομική ανάπτυξη, κάτι που φαίνεται πως δεν μπορούν να έρθουν μέσω της αξιοποίησης του αεροδρομίου Ιωαννίνων.
Και αυτό γιατί με βάση τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο, το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων παρουσιάζει εξαιρετικά μικρή επιβατική κίνηση με λιγότερους από 100.000 επιβάτες ανά έτος και βρίσκεται στην ίδια κατηγορία με τα αεροδρόμια της Λήμνου, της Νέας Αγχίαλου και του Αράξου.
Το αεροδρόμιο της πόλης συγκαταλέγεται λοιπόν στα μικρά αεροδρόμια, σύνολο εννέα για όλη τη χώρα, όπου σύμφωνα με το υπουργείο η εκτίμηση αναγκών σε επενδύσεις και για τα εννέα αγγίζει μόλις τα 26 εκ. ευρώ.
Το ίδιο το υπουργείο στην πρότασή του παραδέχεται πως τα μικρά αυτά αεροδρόμια παρουσιάζουν σημαντικά μειονεκτήματα ως προς την αξιοποίησή τους τα οποία είναι ηρίπλοκη διαδικασία ανάθεσης, αλλά και το μέγεθος των αεροδρομίων που ίσως δεν επαρκεί για την κινητοποίηση διεθνών επενδυτών.
Αξίζει μάλιστα να σημειώσουμε πως το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων δεν συγκαταλέγεται από το υπουργείο, ούτε καν σε εκείνα τα αεροδρόμια που ενδεχομένως θα προστεθούν στις δύο μεγάλες ομάδες των αεροδρομίων προς ιδιωτικοποίηση.
Έτσι, όλα τα σημαντικά οφέλη που θα αποκομμίσουν τα αεροδρόμια προς ιδιωτικοποίηση, σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρξουν για τα Γιάννενα και την Ήπειρο, αφού για μία ακόμη φορά φαίνεται πως το αθηνοκεντρικό κράτος σχεδιάζει, χωρίς να έχει ως στόχο την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
Ιδιωτικοποίηση
σε δύο «μπουκέτα»
Εν τω μεταξύ την ομαδοποίηση των αεροδρομίων της Βόρειας Ελλάδας, του Ιονίου και των Χανίων σε ένα γκρουπ και των αερολιμένων του Αιγαίου σε δεύτερο, αλλά και τη χρήση μικρότερων περιφερειακών αεροδρομίων ως «μπαλαντέρ» στην ιδιωτικοποίησή τους προτείνει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) ως βάση των διαγωνισμών της αποκρατικοποίησης των αεροπορικών υποδομών της χώρας.
Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, τα αεροδρόμια θα παραχωρηθούν για κατ’ ελάχιστον για 30 – 35 χρόνια, προκειμένου, όπως λέει ο φορέας να διατηρηθούν οι χρεώσεις σε ανταγωνιστικά επίπεδα. Σύμφωνα με την παρουσίαση που έκανε ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Γιάννης Εμίρης, προτείνεται ως βάση του διαγωνισμού:
- Μία ομάδα αεροδρομίων που θα αποτελείται από τη Θεσσαλονίκη, την Κέρκυρα, τη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά, το Άκτιο, την Καβάλα και τα Χανιά, με συνολική επιβατική κίνηση 9,3 εκατ. ταξιδιωτών, και με «μπαλαντέρ» την Αλεξανδρούπολη, τον Άραξο και την Καλαμάτα.
- Μία δεύτερο συστάδα αεροδρομίων, συνολικής επιβατικής κίνησης 8,3 εκατ. ανθρώπων, αποτελούμενη από τη Σκιάθο, τη Σάμο, τη Μυτιλήνη, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη, την Κω και τη Ρόδο, με «μπαλαντέρ» την Κάρπαθο, τη Χίο, και τη Λήμνο.
Σημειωτέον ότι η Νέα Αγχίαλος θα μπορούσε να εισχωρήσει και στις δύο ομάδες. Πάντως, τα δύο «μπουκέτα» θα οριστικοποιηθούν όταν γίνει η πρόσκληση υποβολής προσφορών.
Το ΤΑΙΠΕΔ θεωρεί ότι οι δύο ομάδες αεροδρομίων αποτελούν τη «βέλτιστη λύση» δεδομένου ότι εξισορροπεί τους στόχους που έχουν τεθεί, όπως μεταξύ άλλων το μείγμα περισσότερο και λιγότερο ελκυστικών αεροδρομίων, οι λειτουργικές συνέργειες και τα κοινά χαρακτηριστικά κίνησης και πελατείας.
Το αεροδρόμιο Ηρακλείου εξαιρείται από τον διαγωνισμό, καθώς οι πόροι του θα χρησιμοποιηθούν για την δημιουργία του νέου διεθνούς αερολιμένα του Καστελλίου της Κρήτης, ο παραχωρησιούχος του οποίου θα εισπράττει τα τέλη του «Νίκος Καζαντζάκης», άπαξ και ξεκινήσει τις κατασκευές.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών, μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρίες και επενδυτικά ταμεία έχει εκδηλώσει κατ’ αρχήν ενδιαφέρον για τον νέο αερολιμένα. Ωστόσο, ο διαγωνισμός θα ξεκινήσει όταν δοθεί τελική λύση στους τέσσερις σταματημένους αυτοκινητοδρόμους, αλλά και η συγκατάθεση της ΕΤΕΠ στη χρηματοδότησή του. Το υπουργείο εκτιμά ότι το νέο αεροδρόμιο θα είναι έτοιμο σε πέντε χρόνια.
Ολοκλήρωση
του διαγωνισμού έως
την Άνοιξη του 2014
Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, η πρώτη φάση του διαγωνισμού, δηλαδή η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα διαρκέσει έξι με οκτώ εβδομάδες. Οι επενδυτές που θα ικανοποιούν τα κριτήρια προεπιλογής θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση της διαδικασίας, η οποία θα διαρκέσει 16-24 εβδομάδες. Τότε θα γίνει έλεγχος στοιχείων μέσω data room, διαβούλευση της Σύμβασης Παραχώρησης κι επιλογή αναδόχου «βάσει αντικειμενικών κριτηρίων επί ενιαίων συμβατικών κειμένων».
Η τρίτη φάση, η οποία θα κρατήσει 12-24 εβδομάδες θα περιλαμβάνει την έγκριση του ελεγκτικού συνεδρίου και της Ε.Ε., την υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης, την κύρωσή τους και την οριστικοποίηση «λοιπών κειμένων».
Το ΤΑΙΠΕΔ δηλώνει έτοιμο να ξεκινήσει την πρώτη φάση του διαγωνισμού άμεσα, ενώ εκτιμά ότι η συνολική του διάρκεια θα είναι από εννέα έως 12 μήνες.
Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, το συμβατικό αντάλλαγμα θα είναι αρχικό εφάπαξ τίμημα και ετήσιες πληρωμές (πιθανώς αναλόγως κερδών ή εσόδων) και επενδύσεις αναβάθμισης της λειτουργίας και της ασφάλειας των αεροδρομίων.
Σύμφωνα με την παρουσίαση του κ. Εμίρη, τα επίπεδα τιμών στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών είναι από τα μεγαλύτερα στην ευρύτερη περιοχή, καθώς είναι υψηλότερα από τα Σκόπια, την Πάφο και τη Λάρνακα, διπλάσια από την Σμύρνη και την Αττάλεια  και τριπλάσια από το Σάρμ Ελ Σείχ.
Παράλληλα, το ΤΑΙΠΕΔ διαπιστώνει ότι το χαμηλό επίπεδο χρεώσεων στα περιφερειακά αεροδρόμια «δεν οδήγησε στην προσδοκώμενη αύξηση της κίνησης».
Έτσι, προτείνει περιορισμούς στις χρεώσεις βάσει σύγκρισης με δείγμα ανταγωνιστικών και συγκρίσιμων αεροδρομίων και της μέγιστης απόδοσης αεροπορικών υποδομών (dual till), την αύξηση των χρεώσεων μόνο μετά την ολοκλήρωση της αναβάθμισης των αεροδρομίων και τη δημιουργία ρυθμιστικής αρχής.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών και Ανάπτυξης, η ΥΠΑ, η οποία αποκτά ρυθμιστικές αρμοδιότητες, μεταμορφώνεται σε εποπτική αρχή για τα αερολιμενικά τέλη, καθώςθα επιβλέπει την τήρηση των κανόνων για την επιβολή τελών και τη συμμόρφωση των επενδυτών για την παροχή υπηρεσιών.
Σύμφωνα με το υπουργείο, τα περιφερειακά αεροδρόμια χρειάζονται επενδύσεις της τάξης των 240 εκατ. ευρώ. Η έγκριση των αιτημάτων για αύξηση των τελών θα γίνεται έπειτα από έλεγχο κοστοστρέφειας που θα ασκεί η ΥΠΑ.

Πηγή: ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ


 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...