Banner Πανω
 
 
 

Πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση για να αλλάξει το σχέδιο «Αθηνά» Δεσμεύθηκε προφορικά ο Υπουργός να μείνει στην Άρτα το Λαϊκής Τέχνης και Πολιτισμού

 

Από Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ΤΕΙ Ηπείρου…

Πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση για να αλλάξει το σχέδιο «Αθηνά»

Δεσμεύθηκε προφορικά ο Υπουργός να μείνει στην Άρτα το Λαϊκής Τέχνης και Πολιτισμού

Τι τονίζουν Αλ. Καχριμάνης, Χρ. Μαντάς, «Ήπειρος Τόπος να Ζεις» και ΤΕΕ

• Την καθολική αντίδραση της Ηπείρου συναντούν οι αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας για την αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη της περιοχής μας, όπως προβλέπονται μέσα από το σχέδιο «Αθηνά».
Οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται και μάλιστα αυξάνονται γεωμετρικά, την ώρα που τόσο το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όσο και το ΤΕΙ Ηπείρου δεν είναι διατεθειμένα να αφήσουν αμαχητί τα αιτήματά τους και πιέζουν ασφυκτικά το Υπουργείο για αλλαγή των αποφάσεών του.
Χθες, φοιτητές από το υπό κατάργηση τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής συγκεντρώθηκαν έξω από την Περιφέρεια Ηπείρου και είδαν τον Περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη, από τον οποίο ζήτησαν λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Ο Περιφερειάρχης άμεσα επικοινώνησε με τον Υπουργό Παιδείας, απ΄ τον οποίο απέσπασε τη δέσμευση, ότι θα διατηρηθεί το Τμήμα στην Άρτα. Βέβαια, από αυτό το σημείο, μέχρι την οριστική απόφαση παραμονής του Τμήματος η απόσταση είναι μεγάλη.

Ο Αλ. Καχριμάνης
«Είναι η ώρα να ξαναγίνει η Ελλάδα μια παραγωγική χώρα, και όχι χώρα της κατανάλωσης. Εμείς κάνουμε και θα συνεχίσουμε να δίνουμε τον αγώνα μας», δήλωσε μεταξύ άλλων, μετά τη συνάντηση με την αντιπροσωπεία του ΤΕΙ ο Περιφερειάρχης. Παρόντες, εκτός των φοιτητών και καθηγητές του ΤΕΙ, καθώς και ο Πρόεδρός του Ευρυπίδης Γλαβάς, όπως και ο δήμαρχος Αρταίων και Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Γιάννης Παπαλέξης. Παράλληλα, ο Αλ. Καχριμάνης ζήτησε να διατηρηθούν ως έχουν τα Τμήματα Ζωικής Παραγωγής και Ιχθυοκομίας, που αφορούν και συνδέονται με την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα.

Οι φοιτητές…
Οι φοιτητές και οι καθηγητές του ΤΕΙ έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την Περιφέρεια με τη συνοδεία μουσικών οργάνων! Μάλιστα, μοίραζαν στους περαστικούς ενημερωτικό φυλλάδιο με τις θέσεις τους, στο οποίο μεταξύ άλλων, γίνεται λόγος για την πολύ υψηλή απορρόφηση στην αγορά εργασίας που έχουν οι απόφοιτοι του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ.
«Το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματός μας είναι το λιγότερο δαπανηρό, σε σύγκριση με παρεμφερή προγράμματα σπουδών. Η διάρθρωση και ανάπτυξη μιας κοινωνίας σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να βασίζεται αποκλειστικά σε οικονομικούς δείκτες» αναφέρεται, μεταξύ άλλων.

«Ράβε – ξήλωνε»!
Την αντίθεσή του στο σχέδιο «Αθηνά» εξέφρασε και ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς, ο οποίος μίλησε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου συζητείται το σχέδιο. Ο κ. Μαντάς χαρακτήρισε το σχέδιο «νεοφιλελεύθερο ράβε- ξήλωνε»!
Απευθυνόμενος προς τον Υπουργό κ. Αρβανιτόπουλο είπε: «Γιατί εκτελείται με αργό θάνατο το τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής  στην Άρτα, ποιός εγκέφαλος το σκέφτηκε αυτό και με τι κριτήρια; Γιατί διαλύετε το τμήμα της Ζωικής Παραγωγής και υπογράφετε  την ληξιαρχική πράξη θανάτου του τμήματος Ιχθυοκαλλιέργειας – Αλιείας Ηγουμενίτσας σε μια περιοχή όπου το 75% του ακαθάριστου αγροτικού εισοδήματος στην Ήπειρο προέρχεται από τη κτηνοτροφία και ταυτόχρονα στην Ήπειρο παράγεται το 60% και το 25% αντίστοιχα της εθνικής παραγωγής ψαριών γλυκού και αλμυρού νερού;». Για το Πανεπιστήμιο ο κ. Μαντάς διερωτήθηκε προς τον Υπουργό: «Πως απαντάτε άραγε στην ισχυρή ένσταση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και  στην ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου για ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής, όταν στο τελικό σας σχέδιο δεν υπάρχει ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής;».

Η παράταξη Αργύρη…
Ανακοίνωση κατά του σχεδίου «Αθηνά» εξέδωσε χθες και η παράταξη του Βαγγέλη Αργύρη στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου. Η «Ήπειρος Τόπος Να Ζεις» αναφέρει, ότι οι αλλαγές που προτείνονται, με την κατάργηση του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου, δοκιμάζουν τα αντανακλαστικά της τοπικής κοινωνίας. Την ανακοίνωση υπογράφουν οι Σύμβουλοι της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας Κώστας Μπόβολος, Παύλος Μίχας, Κώστας Παπανδρέου και Κώστας Φώτης.

Το ΤΕΕ
Θέση για το ζήτημα πήρε χθες και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ηπείρου. Όπως αναφέρεται, «οι φορείς της περιοχής πρέπει να συντονιστούν και να απαιτήσουν δυναμικά όσα δικαιούται ο τόπος από παράδοση, αλλά και απ’ όσα προέκυψαν από την αποτελεσματική δράση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για το οποίο είμαστε περήφανοι και θα υπερασπιστούμε το καλύτερο μέλλον του».
***
Τέλος, με χθεσινό ψήφισμά της η Σχολή Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο διαμαρτύρεται για την ένταξη του Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών στην Σχολή. Όπως αναφέρεται, αυτή η πρόταση του Υπουργείου είναι αντίθετη με τον στρατηγικό σχεδιασμό του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Πηγή: ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ


 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...