Banner Πανω
 
 
 

«Δεν αλλάζει η χάραξη»

 

«Δεν αλλάζει η χάραξη»

Την απορία του για το ποια σκοπιμότητα υπάρχει πίσω από την επιστολή τεσσάρων πρώην δημάρχων που ζητούν την αλλαγή χάραξης του τμήματος της Ιόνιας οδού «Ιωάννινα-Καλπάκι-Κακαβιά» (εκτός σύμβασης παραχώρησης) εκφράζει στη δημόσια απαντητική του επιστολή ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Σταύρος Καλογιάννης.

Στις 25 Φεβρουαρίου, οι τέσσερις πρώην δήμαρχοι Σάκης Βλέτσας (Πασσαρώνας), Μιχάλης Κατσάνος (Ευρυμενών), Γιώργος Παργανάς (Μολοσσών) και Νίκος Σιαπατόρης (Ζίτσας) με ανοιχτή τους επιστολή προς τον κ. Καλογιάννη του ζητούσαν να επιλεχθεί η «ορεινή» χάραξη του οδικού άξονα. Το αίτημά τους βέβαια έρχεται στο προσκήνιο τη στιγμή που προχωρά ο διαγωνισμός για την ανάθεση των υπόλοιπων μελετών και οριστικοποιούνται οι απαλλοτριώσεις. Τα κύρια επιχειρήματά τους βασίζονται στις εκτιμήσεις του ότι η «ορεινή» χάραξη είναι πιο οικονομικό έργο (λόγω λιγότερων απαλλοτριώσεων) ενώ επιπλέον διασφαλίζει την προστασία της γης υψηλής παραγωγικότητας.
Ο κ. Καλογιάννης, στην επιστολή του, αναφέρει επί της ουσίας ότι η υπόθεση έχει κλείσει εδώ και χρόνια, μετά από εξαντλητικό διάλογο. Υπενθυμίζει δε στους πρώην δημάρχους το έγγραφο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ηπείρου εν έτει 2008 με την οποία είχε απορριφθεί η «ορεινή» χάραξη με το σκεπτικό ότι το έργο θα κοστίσει πολύ λόγω της γεωμορφολογίας της περιοχής και κατ’ επέκταση των σημαντικών τεχνικών προβλημάτων που θα προέκυπταν. «Η αδειοδοτημένη χάραξη αντιμετωπίζει όλα τα τεχνικά θέματα, ελαχιστοποιεί την κατάληψη αξιοποιήσιμης γεωργικής γης και διασφαλίζει ισοζύγιο υλικών κατασκευής, περιλαμβανομένων και των αδρανών» αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός. Παράλληλα, ασκεί κριτική και στην ηγεσία του υπουργείου Υποδομών κατά τη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. «Άποψή μου είναι ότι για να μπορεί να κατασκευαστεί το έργο στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο θα έπρεπε να είχε ενταχθεί στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) από το 2010, να δημοπρατηθεί και παράλληλα να εκπονούνται οι πρόσθετες μελέτες που επέβαλαν οι περιβαλλοντικοί όροι. Δυστυχώς η πρότασή μου αυτή, που ήταν απολύτως ρεαλιστική, δεν υιοθετήθηκε από την τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών» αναφέρει. Σημειωτέον ότι ο τότε υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης είχε καλλιεργήσει ένα κλίμα για αλλαγή της χάραξης στην πιο ορεινή της εκδοχής, χωρίς όμως να γίνει τίποτα.
Στο μεταξύ, με τη θέση των πρώην δημάρχων συμφωνεί και η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ Ζίτσας, που με επιστολή της προς τον δήμο Ζίτσας, την Περιφέρεια Ηπείρου και τους βουλευτές εκτιμούν ότι με την εφαρμογή της τωρινής χάραξης «θα καταστραφεί ο μοναδικός παραγωγικός γεωργικός χώρος του λεκανοπεδίου της περιοχής μας ο οποίος και καλλιεργείται μιας και είμαστε κατεξοχήν ορεινή περιοχή». Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί μάλιστα τον δήμο Ζίτσας να προγραμματίσει άμεσα συζήτηση για ενημέρωση των κατοίκων και για προγραμματισμό επόμενων κινήσεων.

Πηγή: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ


 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...