Banner Πανω
 
 
 

Επιτακτική ανάγκη για ουσιαστικές παρεμβάσεις

 

Επιτακτική ανάγκη για ουσιαστικές παρεμβάσεις

Σήμα κινδύνου εξέπεμψαν προς τον Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης οι κάτοικοι οικισμού που τα σπίτια τους έχουν πληγεί από κατολισθήσεις

Την αναγκαιότητα της άμεσης παρέμβασης της Πολιτείας σε ουσιαστικό και όχι σε θεωρητικό επίπεδο, επισήμαναν ο δήμαρχος και τα στελέχη του δήμου Μετσόβου, όπως όμως και οι πληγέντες κάτοικοι στον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηλ. Θεοδωρίδη, κατά τη χθεσινή επίσκεψη του τελευταίου στο Μέτσοβο. Η επίσκεψη δεν είχε εθιμοτυπικό χαρακτήρα, αλλά ήταν μία επιτόπια έρευνα και αυτοψία του κ. Θεοδωρίδη και υπηρεσιακών παραγόντων που τον συνόδευαν, ώστε να διαπιστωθεί το μέγεθος της ζημιάς και η κρισιμότητα της κατάστασης.
Δεκάδες οικογένειες σε Μέτσοβο και Ανήλιο ζουν με τον καθημερινό φόβο, ότι η γη μπορεί να φύγει ξαφνικά από κάτω τους, χωρίς κανείς να είναι σε θέση να προσδιορίσει μέχρι στιγμής το είδος των έργων και άλλων παρεμβάσεων, που μπορούν να γίνουν τουλάχιστον για να σταθεροποιηθεί η υφιστάμενη κατάσταση.
Από τα 30 περίπου σπίτια και επαγγελματικές κατοικίες που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, οι μηχανικοί του Τμήματος Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, που επισκέφθηκαν την περιοχή κάνοντας αυτοψία, κατέληξαν στο ότι τα 25 κτίσματα κρίνονται κατοικήσιμα, χρήζουν όμως άμεσων παρεμβάσεων, τα άλλα πέντε όμως, τρία στο Μέτσοβο και δύο στο Ανήλιο είναι μη κατοικήσιμα, παρουσιάζοντας σοβαρές ζημιές.
Τα περιθώρια άμεσων παρεμβάσεων πάντως είναι στενά όχι μόνο λόγω της οικονομικής συγκυρίας και στενότητας, όσο εξαιτίας της εξέλιξης του φαινομένου και της μη ολοκλήρωσης των μελετών στο σύνολό τους.
Ο κ. Θεοδωρίδης επισκέφθηκε το Μέτσοβο και αρχικά ενημερώθηκε για την κατάσταση και το φαινόμενο σε ευρεία σύσκεψη που έγινε στο Δημαρχείο. Ακολούθησε επιτόπια επίσκεψη και αυτοψία στις πληγείσες περιοχές, σε σπίτια και επαγγελματικές στέγες στο Μέτσοβο και το Ανήλιο.
Ο Δήμαρχος Μετσόβου Ν. Τσομπίκος σε δηλώσεις του τόνισε πως τα προβλήματα είναι τεράστια και δεν περιορίζονται σε μία περιοχή. Επίσης, πως απαιτείται άμεση βοήθεια και οικονομική αλλά και οποιασδήποτε άλλης μορφής, αφού ο Δήμος αδυνατεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις και το μεγάλο κόστος των παρεμβάσεων.
Από την πλευρά του ο κ. Θεοδωρίδης τόνισε πως θα πρέπει να γίνουν μεθοδικές κινήσεις αλλά πάντα σύμφωνα με τεκμηριωμένες επιστημονικές μελέτες, επισημαίνοντας πως προέχει η ασφάλεια των κατοίκων και των περιουσιών τους.
«Θα πρέπει να κινηθούμε άμεσα για να υποστηρίξουμε όλη αυτή τη ζώνη και να λάβουμε αποφάσεις για τη μορφή των έργων που μπορούμε να υλοποιήσουμε. Εμείς ως Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση ενημερώνοντας τα συναρμόδια υπουργεία και θεωρούμε πως το κράτος θα μεριμνήσει. Το Μέτσοβο είναι ένας ιστορικός οικισμός που οφείλουμε να τον προστατεύσουμε», σημείωσε.
Ένας από τους ιδιοκτήτες που έχουν πληγεί, αφού έχουν εγκαταλείψει το ετοιμόρροπο σπίτι τους, ο κ. Μπάος, μετέφερε παράλληλα και την έντονη διαμαρτυρία των πληγέντων, που παρότι ουσιαστικά έχουν χάσει τα σπίτια τους, εντούτοις καλούνται να καταβάλλουν τους φόρους ακινήτων και τα χαράτσια, χωρίς να εξαιρούνται από τη διαδικασία.

Πηγή: Ανεξάρτητος Τύπος της Ηπείρου

 

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...