Banner Πανω
 
 
 

«ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ» ΑΠΟ…ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΕΣ! Με τη στάση τους «φρενάρουν» κάθε προσπάθεια ανάπτυξης, ιδιαίτερα στην φτωχή Ήπειρο

 

Βάλλουν σχεδόν μόνιμα κατά Κυβέρνησης και ιδιωτικών επιχειρήσεων

«ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ» ΑΠΟ…ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΕΣ!

Με τη στάση τους «φρενάρουν» κάθε προσπάθεια ανάπτυξης, ιδιαίτερα στην φτωχή Ήπειρο

Νέο «χτύπημα» χθες από το Εργατ. Κέντρο Ιωαννίνων

• Την ώρα που στην Ήπειρο η επίσημη ανεργία ξεπερνά το 25% και στους νέους το ποσοστό αυτό, ανεπίσημα, είναι πάνω και απο το 60% (!), σαν …γάγγραινα συνεχίζονται και εξαπλώνονται οι πρακτικές πολλών συνδικαλιστικών οργανώσεων και ενώσεων, που με παλαιού τύπου τακτικές «πολιτικοποιούν» την εργασία, καταδικάζουν (παριστάνοντας τους δικαστές) κάθε μορφής εργοδοσία (ακόμη και το Δημόσιο) και λέγοντας «όχι» σε όλα «φρενάρουν» την ανάπτυξη, που είναι το μέγιστο ζητούμενο για όλους, ειδικά στην Ήπειρο, την φτωχότερη περιοχή της χώρας.
Το τελευταίο διάστημα όλο και πιο πολλά συνδικαλιστικά Σωματεία στην περιοχή μας βρίσκουν αφορμή από κάποια γεγονότα σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και εξαπολύουν μύδρους κατά παντός υπευθύνου. Από τον… κανόνα δεν έχουν γλυτώσει επιχειρήσεις όπως η «Δωδώνη», το Praktiker, η Spider, τα Πλαστικά Θράκης κ.α., ενώ το μέλλον είναι αβέβαιο και σε μια σειρά άλλων επιχειρήσεων, όπως π.χ. η Μεταλλουργική στο Κεφαλόβρυσο Ιωαννίνων, η οποία οδεύει προς ιδιωτικοποίηση.
Οι συνδικαλιστές, στις περισσότερες των περιπτώσεων καταδικάζουν απολύσεις εργαζομένων ή μειώσεις μισθών, χωρίς όμως να υπολογίζουν, σε καμία απολύτως περίπτωση, το γεγονός πως αυτό που μετρά στις ιδιωτικές επιχειρήσεις δεν είναι μόνο η γνώμη της κάθε Ένωσης και του κάθε φορέα, αλλά τι θα συμφωνήσει η ιδιοκτησία με τους εργαζόμενους, αρκεί βέβαια να τηρούνται οι κανόνες που προβλέπεται από την εργατική Νομοθεσία. Με λίγα λόγια, εφόσον τηρείται το Εργατικό Δίκαιο, όποιος εργαζόμενος θέλει αποδέχεται τους όρους μιας ιδιωτικής επιχείρησης, ή αλλιώς αποχωρεί.

Η περίπτωση Praktiker
Μόλις χθες, το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει την γνωστή εταιρία Praktiker, για τα όσα συμβαίνουν στο κατάστημα της πόλης. Όπως αναφέρει, γίνονται επιπλήξεις σε εργαζομένους, ενώ από την αρχή του έτους έχουν υπάρξει 4 απολύσεις. Επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Έχουν φορτώσει σωρεία επιπλήξεων και συστάσεων όλους τους εργαζόμενους, ώστε να τους τρομοκρατήσουν και να εντατικοποιήσουν την εργασία τους». Βέβαια, το ερώτημα είναι, γιατί είναι κακό να εντατικοποιηθεί η εργασία; Να σημειωθεί, ότι αύριο Σάββατο από τις 12 έως τις 4 το μεσημέρι οι εργαζόμενοι της εταιρίας Πανελλαδικά θα κάνουν στάση εργασίας, όπως αποφάσισε το Σωματείο τους, ενώ το Εργατικό Κέντρο καλεί «τους εργαζομένους να συμμετάσχουν μαζικά και δυναμικά»!
Και εδώ γεννάται το ερώτημα, που βέβαια για χρόνια απασχολεί τους πολίτες, όχι μόνο της Ηπείρου: πώς μπορεί ένα σωματείο να ξεσηκώνει πολλές φορές ακόμη και εκβιαστικά τους εργαζομένους μιας ιδιωτικής εταιρίας να συμμετέχουν σε μια απεργία.
Γιατί, τι άλλο σημαίνει η ανακοίνωση- καταγγελία την οποία υπογράφουν πολλοί εργαζόμενοι του συγκεκριμένου καταστήματος στα Γιάννινα, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρουν πως «η προσφορά όλων των εργαζομένων θα πρέπει να διακατέχεται από υπευθυνότητα και ευσυνειδησία, καθώς και θα πρέπει να είναι κατανεμημένη εξίσου, για να μην δημιουργείται σε ορισμένους η εντύπωση πως υπάρχουν «εργαζόμενοι – λάστιχο».
Ακόμη σημειώνουν: «Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει στις υπόλοιπες πολυεθνικές, για την Praktiker όμως μπορούμε να πούμε ότι δίνει δουλειά σε πάρα πολλούς εργαζόμενους και εν μέσω κρίσης, δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν έχει προβεί σε καμία μείωση μισθού, περικοπή δώρων- ρεπό- αδειών, ούτε καθυστέρησε ποτέ την καταβολή των μισθού των εργαζομένων της».

Στα «Πλαστικά Θράκης»
Στο μεταξύ, σε χθεσινή ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδας (την υπογράφουν ο Πρόεδρος Ευθύμιος Θεοχάρης και ο Γ.Γ. Γιάννης Κατσιώνης) καταγγέλλει «την πρακτική του Γεν. Διευθυντή των Πλαστικών Θράκης στα Ιωάννινα, κ. Μιχαήλ Μιχαηλίδη» για το ότι δήθεν «εκβιαστικά εξανάγκασε εργαζόμενο με σοβαρά προβλήματα υγείας σε «οικιοθελή αποχώρηση», απόλυση».

Πολλές περιπτώσεις…
Τα παραπάνω περιστατικά έγιναν μόλις χθες, αλλά σαφώς δεν είναι τα μόνα που ταλανίζουν την Γιαννιώτικη κοινωνία. Για παράδειγμα, συχνά- πυκνά διάφοροι… εργατοπατέρες βγαίνουν και εξαπολύουν βέλη κατά της νέας Διοίκησης της «Δωδώνης» και άλλοι ξεσηκώνουν υπαλλήλους σε άλλες εταιρίες της περιοχής (π.χ. Spider) σε απεργίες και διαμαρτυρίες, που ουσιαστικά πλήττουν τους ίδιους τους εργαζόμενους.
Όμως σχεδόν ποτέ κανείς εξ’ αυτών δεν έχει συγχαρεί δημόσια κάποια επιχείρηση, που χάριν βέβαια στην προσπάθεια των εργαζομένων της, πετυχαίνει σημαντικά αποτελέσματα και προοδεύει, παρά την κρίση και εξασφαλίζει δουλειά σε δεκάδες εργαζόμενους. Και η αλήθεια είναι, ότι στην Ήπειρο υπάρχουν πολλές τέτοιες, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις.

Η εύκολη λύση…
Παρά, λοιπόν, τα προβλήματα που ήδη υπάρχουν και οδηγούν πολλές μεγάλες εταιρίες –ελληνικές και ξένες- να φεύγουν στα Βαλκάνια ή να ετοιμάζονται να φύγουν (αφού οι μισθοί σε Βουλγαρία, Ρουμανία κ.α. δεν ξεπερνούν τα 200 ευρώ το μήνα, όπως έγραψε χθες ο «Π.Λ.»), οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα έχουν να αντιμετωπίσουν και την αυξανόμενη πίεση των …λογής – λογής συνδικαλιστών, που διαμαρτύρονται επι δικαίων και αδίκων, αποτάσσοντας κάθε τι καινούριο (π.χ. ιδιωτικοποιήσεις), κάθε νέα επένδυση (π.χ. της Cosco στο Λιμάνι του Πειραιά) ή προοπτική ανάπτυξης (π.χ. ΕΟΖ στο Πωγώνι).
Χρησιμοποιώντας βαρύγδουπες εκφράσεις (όπως τις παραπάνω), εκδίδουν πολυσέλιδες ανακοινώσεις (άραγε πού βρίσκουν το χρόνο να τις συντάξουν;) προσπαθώντας να «πατρονάρουν» κάθε τι που γίνεται, κάθε διαμαρτυρία ή δυσαρέσκεια σε χώρους εργασίας.
Δυστυχώς, με τακτικές σαν και αυτές, η Ελλάδα πορεύθηκε τα προηγούμενα χρόνια και για αυτό τώρα …εισπράττουμε τόσα δεινά. Κανέναν λοιπόν, δεν θα πρέπει να δυσαρεστεί η φυγή μεγάλων επιχειρήσεων για τα Βαλκάνια (όπως η πρόσφατη της εταιρίας ελαστικών Μισελέν), που εκτινάσσει την ανεργία. Είναι δεδομένο, πως αν δεν σταματήσουν οι συνδικαλιστικές τακτικές παλαιού τύπου, η χώρα δεν θα γίνει ποτέ φιλική σε επενδύσεις, όσο και αν το προσπαθεί η Κυβέρνηση…

Πηγή: Πρωινός Λόγος


 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...