Banner Πανω
 
 
 

Ιωάννινα:Το παζάρι του ’08… επιστρέφει

 

Το παζάρι του ’08… επιστρέφει

Το παζάρι που διοργάνωσε το καλοκαίρι του 2008 ο Δήμος Ιωαννιτών επιστρέφει, αλλά όχι για… καλό σκοπό. Ο εργολάβος που κατασκεύασε τα περίπτερα στην Ακτή Μιαούλη τότε, έχει προσφύγει κατά του Δήμου και ζητάει αποζημίωση που ξεπερνάει τα 300.000 ευρώ, για διάφορους λόγους, κυρίως όμως γιατί όπως ισχυρίζεται στην αγωγή που έκανε προ ολίγων ημερών, δεν… πληρώθηκε ποτέ.

Και αν η χρηματική απαίτησή του είναι συζητήσιμη και υπό κρίση από τη δικαιοσύνη (η υπόθεση θα εκδικαστεί του χρόνου τον Φεβρουάριο), είναι πολύ ενδιαφέροντα όσα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Η.Α.» επικαλείται ο διοργανωτής εκθέσεων για το πώς συμφωνήθηκε και το πώς έγινε και κατέληξε εκείνο το, αλήστου μνήμης, παζάρι. Ο εν λόγω λοιπόν, πήρε το διαγωνισμό για να φτιάξει τα περίπτερα κατά μήκος του παραλίμνιου δρόμου μπροστά στο Du Lac, για το παζάρι που θα γινόταν από τις 31 Αυγούστου έως τις 6 Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι για άλλη μια φορά τότε ο Δήμος είχε χωριστεί «στα δύο» με τη δημοτική αρχή Γκόντα να επιχαίρει για το παζάρι, την αντιπολίτευση να καταγγέλλει για κακοδιαχείριση και άλλα παρεμφερή και τον εμπορικό κόσμο να καταγγέλλει τη διοργάνωση.Ο εργολάβος λοιπόν πήρε τη δουλειά, να φτιάξει τα περίπτερα για το ποσό των περίπου 185.000 ευρώ. Σε αυτά θα στεγάζονταν οι μικροπωλητές που θα δούλευαν στο παζάρι για μια εβδομάδα. Ο Δήμος προχώρησε σε διαγωνισμό και τη δουλειά πήρε το Σωματείο Μικροπωλητών Εμπόρων Παζαριών Ηπείρου με το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 800.000 ευρώ, σχεδόν.

Το σωματείο όμως δεν προκατέβαλε το ποσό, ως όφειλε, στο Δήμο Ιωαννιτών και οι υπηρεσίες του Δήμου δεν έδιναν «πράσινο φως» για να γίνει το παζάρι. Την ίδια περίοδο, πρέπει να σημειωθεί, η αντιπολίτευση είχε καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα κατά του παζαριού. Τότε λοιπόν, η δημοτική αρχή Γκόντα, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες για τις καταγγελίες του ενάγοντα, τον έπεισε να υπογράψει την εκχώρηση του δικού του κομματιού (των 185.000 ευρώ δηλαδή) στους μικροπωλητές και να εξοφληθεί μέσω του σωματείου για το συγκεκριμένο ποσό. Αυτό, πρακτικά έγινε για να μπορέσει να γίνει το παζάρι, αφού πλέον δεν θα υπήρχε η απαίτηση της προκαταβολής του συνολικού ποσού. Ο εργολάβος συμφώνησε, ελέω των καλών του σχέσεων με τη δημοτική αρχή και έτσι, το παζάρι ξεκίνησε με καθυστέρηση λίγων ημερών (αντί για 31 Αυγούστου, στις 3 Σεπτεμβρίου), καθυστέρηση που σήμερα, πέντε χρόνια μετά, μπορεί να εξηγηθεί από τις «παρασκηνιακές εξελίξεις». Τότε πάντως, ο εκπρόσωπος των μικροπωλητών ισχυριζόταν ότι τα χρήματα είχαν κατατεθεί (βλ. «Η.Α.» 30-31 Αυγούστου 2008, σελ. 9), κάτι που ο εργολάβος, ο οποίος ζητάει σήμερα τα χρήματα από τον Δήμο Ιωαννιτών, ουσιαστικά αμφισβητεί. Μάλιστα, η διάρκεια του παζαριού επεκτάθηκε πέραν της αρχικής απόφασης, για μια βδομάδα ακόμα.

Πήρε χρήματα ο εργολάβος;

Όταν όμως το παζάρι τέλειωσε, το Σωματείο Μικροπωλητών κατέβαλε στον Δήμο χρηματικό ποσό μικρότερο της συμφωνίας που είχε κάνει, δηλαδή γύρω στα 600.000 ευρώ, δηλαδή τα 792.000 της αρχικής συμφωνίας, μείον τα 185.000 του εργολάβου. Ο τελευταίος, όπως καταγγέλλει, δεν πήρε ούτε ευρώ, ούτε από τους μικροπωλητές στους οποίους εκχώρησε τη συμφωνία προκειμένου να γίνει κανονικά το παζάρι, ούτε από τον Δήμο Ιωαννιτών. Γι αυτό, προχώρησε σε επανειλημμένα εξώδικα, τρία τον αριθμό μέσα στο 2008, χωρίς, όπως αναφέρει, να πάρει κάποια απάντηση από τον Δήμο.

Τώρα, προσφεύγει δικαστικά ζητώντας το ποσό των 185.000 ευρώ, όπως ήταν το ποσό της συμφωνίας, άλλα 110.000 ευρώ για τις πέντε παραπάνω μέρες που λειτούργησε το παζάρι, πέραν της αρχικής απόφασης της δημαρχιακής επιτροπής, αποζημίωση για ηθική βλάβη, καθώς και τις προσαυξήσεις από τους τόκους, ήτοι 305.000 ευρώ.

Δικαστικοί μπελάδες…

Τι συμβαίνει τώρα; Ο Δήμος αφενός βρίσκεται με ένα χρέος στα χέρια του, το οποίο θα πρέπει οι υπηρεσίες να εξηγήσουν εάν είναι πραγματικό, εάν δηλαδή έχει ισχύ η συμφωνία που έκανε η προηγούμενη δημοτική αρχή με τους μικροπωλητές και τον εργολάβο και ποιος πρέπει να του πληρώσει 185.000 ευρώ. Περισσότερα πάντως πρέπει να εξηγήσει η πρώην δημοτική αρχή και νυν αντιπολίτευση, καθώς η συμφωνία με τις αλλεπάλληλες εκχωρήσεις σήμερα τείνει να επιβαρύνει τους πολίτες με νέες οφειλές που δημιουργήθηκαν επί των ημερών της και για μια «φιλολαϊκή» διοργάνωση όπως την είχε διαφημίσει.

Πηγή: Ηπειρώτικος Αγών


 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...