Banner Πανω
 
 
 

Σε δεινή θέση πτηνοτρόφοι και κτηνοτρόφοι

 Σε δεινή θέση πτηνοτρόφοι και κτηνοτρόφοι

Ελέω των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους

agrotesΣτα δημόσια ταμεία των Εφοριών, με ότι αυτό συνεπάγεται για την επιβίωση των εκμεταλλεύσεων τους, άρχισε να παραπέμπει η υπό εκκαθάριση ΑΤΕ κτηνοτρόφους και πτηνοτρόφους που δεν πλήρωσαν ληξιπρόθεσμες οφειλές από δάνεια με εγγύηση του δημοσίου που έχουν συνάψει στο παρελθόν. Κίνδυνος κατασχέσεων, αδυναμία να λάβουν φορολογική ενημερότητα, να έχουν πιστωτικές διευκολύνσεις και εν τέλει... λουκέτο, θα είναι το αποτέλεσμα αυτής της τακτικής, κυρίως, της πρώην ΑΤΕ η οποία κράτησε τον κύριο όγκο των πτηνο-κτηνοτροφικών δανείων κατά την εξαγορά της «καλής» τράπεζας από την Πειραιώς.

Ο αγροτικός κόσμος είναι σε αναβρασμό και αναμένει λύση με «κούρεμα» και ευνοϊκές ρυθμίσεις από την κυβέρνηση και φυσικά με την ...άδεια της τρόικας.

Εκτός από τα παλιά «κόκκινα» δάνεια που είχαν ρυθμιστεί το 2001, σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί και με τα δάνεια που έλαβαν την περίοδο 2006-2008, μεταξύ αυτών και για την γρίπη των πτηνών οι πτηνοτρόφοι και οι πτηνοτροφικές επιχειρήσεις.

Αντί του «κουρέματος» ακόμη και κατά 75% που ήταν και προεκλογική υπόσχεση του σημερινού πρωθυπουργού, σε παλιά κτηνοτροφικά δάνεια (αιγοπροβατοτρόφοι, βοοτρόφοι και χοιροτρόφοι) που δεν εξυπηρετούνται πλέον, ή της επιμήκυνσης της αποπληρωμής για τα νεώτερα (και για τους πτηνοτρόφους), με εγγύηση του δημοσίου, οι παραγωγοί περιέρχονται σε πολύ δύσκολη θέση έχοντας να αντιμετωπίσουν κι άλλα σοβαρά προβλήματα στις μονάδες τους, αυξημένο κόστος παραγωγής, έλλειψη ρευστότητας, φορολογία κλπ.

Αποστολή ειδοποιητηρίων...

Το πρόβλημα με τα δάνεια αφορά μεγάλο αριθμό κτηνοτρόφων και πτηνοτρόφων και στο νομό Ιωαννίνων, άλλωστε μεγάλο μέρος της εγχώριας παραγωγής πουλερικών ανήκει το νομό και κάποιοι από τους δεύτερους, (ορισμένοι έχουν πληρώσει κάποιες δόσεις και απέφυγαν για την ώρα την παραπομπή στο δημόσιο ταμείο) έλαβαν ήδη το... ραβασάκι από την πρώην ΑΤΕ ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από δάνεια με εγγύηση του δημοσίου, στάλθηκαν στο δημόσιο ταμείο...

Θα ακολουθήσουν, όπως όλα δείχνουν, ειδοποιητήρια και σε κτηνοτρόφους ή χοιροτρόφους, έστω κι αν αυτοί έχουν λιγότερα δάνεια με την εγγύηση του δημοσίου και έλαβαν άλλα με υποθήκευση περιουσιακών στοιχείων.

Τα άτοκα δάνεια που έχουν ληφθεί στο παρελθόν μετατράπηκαν στην πορεία σε έντοκα με παράταση στην εξόφληση και καταβολή επιτοκίου στο 50% του τρέχοντος, ενώ για τα έντοκα (για τους πτηνοτρόφους και τις επιχειρήσεις του κλάδου ήταν για την γρίπη των πτηνών) δεν δόθηκαν παρατάσεις και συνολικά οι κτηνοτρόφοι και πτηνοτρόφοι δεν είναι σε θέση να τα εξυπηρετήσουν.

Παρακράτηση ενισχύσεων

Η γνωστή από το παρελθόν... πρακτική της παρακράτησης από τραπεζικούς λογαριασμούς (είχε συμβεί και στο τέλος του 2011) ποσών από ενισχύσεις που δικαιούνται οι παραγωγοί, εφαρμόστηκε και πρόσφατα με τις κρατικές ενισχύσεις de minimis, όπως κατήγγειλε η Πανελλήνια Ένωση Οργανώσεων Πτηνοτρόφων Παραγωγών (Π.Ε.Ο.Π.Π.) με υπόμνημα της προς τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών.

Σε αυτό αναφέρεται ότι παρανόμως, έγιναν παρακρατήσεις από τράπεζες κρατικών ενισχύσεων σε βάρος δικαιούχων πτηνοτρόφων προκειμένου να συμψηφιστούν με οφειλές ληξιπροθέσμων δανείων που τους χορηγήθηκαν για την αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών το 2006 και της κρίσης της αγοράς της περιόδου 2007-2008.

Χθες η διοίκηση της ΠΕΟΠΠ επισκέφτηκε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και έθεσε τα αιτήματα του κλάδου στον Γενικό Γραμματέα, ουσιαστικά την παύση αυτής της τακτικής από τις τράπεζες και ιδίως την υπό εκκαθάριση ΑΤΕ, «κούρεμα» των δανείων, εγγύηση του δημοσίου, επιμήκυνση της αποπληρωμής σε βάθος 15-20 ετών. Και η «Πτηνοτροφική» η οργάνωση των συνεταιριστικών επιχειρήσεων του κλάδου έθεσε παρόμοια αιτήματα στο υπουργείο και σε αυτό των Οικονομικών, δεδομένου ότι τα δάνεια που είχαν συναφθεί για να αντιμετωπιστεί η πτώση της κατανάλωσης λόγω του θορύβου για τη γρίπη των πτηνών, ήταν έντοκα και δεν έχουν ρυθμιστεί επαρκώς για να είναι εξυπηρετούμενα.

Παραστάσεις στα δυο υπουργεία αναμένεται να κάνει και ο Σύνδεσμος Πτηνοτροφικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, δηλαδή οι ιδιωτικές του κλάδου, ενώ και οι κτηνοτρόφοι, βοοτρόφοι και χοιροτρόφοι με τους Συλλόγους και Συνδέσμους τους κάνουν το ίδιο αυτή την περίοδο.

Τι ζητούν οι παραγωγοί

Για τα δάνεια των κτηνοτρόφων από το 2007 με εγγύηση του δημοσίου, η τελευταία ετήσια παράταση που δόθηκε ήταν μέχρι το τέλος του 2017, αλλά το αίτημα και του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας για «κούρεμα» τουλάχιστον 50% του κεφαλαίου και του συνόλου των τόκων υπερημερίας και αποπληρωμή του υπολοίπου 50% σε βάθος 15 ετών με χαμηλό επιτόκιο την πρώτη τριετία.

Και οι πτηνοτρόφοι ζητούν γενναίο «κούρεμα» και αποπληρωμή σε 15-20 χρόνια, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν και να κρατήσουν ανοικτές τις εκμεταλλεύσεις τους, διαφορετικά αν βάλουν λουκέτο και δεν θα πληρώσουν και ο πρωτογενής τομέας θα υποστεί μεγάλο πλήγμα. Εξυπακούεται ότι για την περιοχή μας η μη ευνοϊκή ρύθμιση αυτών των δανείων θα οδηγήσει σε αφανισμό την κτηνοτροφία και την πτηνοτροφία.

Τι θα πει η τρόικα, μένει να το δούμε...

Πηγή: Νέοι Αγώνες


 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...