Banner Πανω
 
 
 

Ιωάννινα: Η χωροθέτηση νέου νεκροταφείου επιτακτική ανάγκη για τα Γιάννινα Ξαναρχίζει η συζήτηση για κέντρα αποτέφρωσης

 

Της Περιβλέπτου και του Αγ. Νικολάου έχουν κορεστεί…

Η χωροθέτηση νέου νεκροταφείου επιτακτική ανάγκη για τα Γιάννινα

Ξαναρχίζει η συζήτηση για κέντρα αποτέφρωσης

• Μακάβριο ίσως, αλλά μείζον κοινωνικό ζήτημα αποτελεί για την πόλη των Ιωαννίνων, αλλά και όλες τις μεγάλες πόλεις, η ανεπάρκεια χώρων ταφής.
Τα δύο νεκροταφεία  της Περιβλέπτου και του Αγίου Νικολάου Κοπάνων, έχουν κορεστεί εδώ και χρόνια και είναι συνηθισμένο πλέον το φαινόμενο συγγενείς αποβιωσάντων συμπολιτών μας, να κάνουν αγώνα δρόμου για να βρουν κενό τάφο για τα προσφιλή τους πρόσωπα.   

Καθυστερεί η εκταφή
Οι αιτίες βέβαια είναι γνωστές: Από τη μία η υπεσυγκέντρωση πληθυσμού στην πόλη και από την άλλη η αδυναμία του Δήμου να προχωρήσει στη χωροθέτηση νέου νεκροταφείου, που να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες που υπάρχουν. Επιβαρυντικό είναι επίσης το γεγονός ότι εξαιτίας των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για ορισμένες αρρώστιες, δεν γίνεται η αποσύνθεση των σορών στα τρία ή ακόμη και στα πέντε χρόνια που θέτουν ως ανώτατο χρονικό όριο οι υπεύθυνοι των νεκροταφείων για την αποκομιδή των οστών και έτσι μοιραία παρατείνεται η ταφή.

Οξύ το πρόβλημα…
Η δυσκολία εξεύρεσης χώρων ταφής στην πόλη, αναγκάζει πολλούς συμπολίτες να καταφύγουν σε περιφερειακά νεκροταφεία, ενώ για αρκετούς που έλκουν την καταγωγή τους από χωριά, οι συγγενείς τους βρίσκουν τελικά εκεί τον τόπο αναπαύσεώς τους. Τα νεκροταφεία της πόλης, αποσυμφορεί σε ένα μικρό βαθμό εκείνο του Αγίου Ιωάννη Ανατολής, στο οποίο καταφεύγουν κυρίως όσοι κατοικούν στο νοτιοανατολικό τμήμα της πόλης. Ούτε αυτό όμως μπορεί να δώσει λύση στο έντονο πρόβλημα που υπάρχει και το οποίο σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις θα οξύνεται μέρα με την ημέρα και όσο αυξάνονται οι κάτοικοι στο Λεκανοπέδιο και ειδικά στην πόλη.

Και στο μουσουλμανικό…
Πρόσθετο «πονοκέφαλο» σε λίγα χρόνια θα προκαλέσει και το μουσουλμανικό νεκροταφείο  (κάτω από την ΕΗΜ), καθώς τα τελευταία χρόνια με την παρουσία μεταναστών στην περιοχή μας, άρχισαν και πάλι οι ενταφιασμοί σε αυτό. Η έκταση είναι προς το παρόν αρκετή, δεν παύει όμως να βρίσκεται εντός κατοικημένης περιοχής.
Η Δημοτική Αρχή, δεν φαίνεται πάντως να προβληματίζεται και να  δρομολογεί  τις διαδικασίες για τη χωροθέτηση νέου νεκροταφείου. Χώροι, όπως λένε συμπολίτες, υπάρχουν, ωστόσο το πολιτικό κόστος είναι εκείνο που δεν επιτρέπει την ανάληψη πρωτοβουλίας.

Περί αποτέφρωσης
Όπως προαναφέραμε το πρόβλημα αφορά όλες τις μεγάλες πόλεις και ήδη άρχισαν και πάλι να επαναλαμβάνονται προτάσεις (ακόμη και από τη Συνήγορο του Πολίτη) για τη δημιουργία κέντρων αποτέφρωσης. Σήμερα αρκετοί νεκροί – ακόμη και από τα Γιάννινα – μεταφέρονται και αποτεφρώνονται στη Βουλγαρία.
Η λειτουργία αποτεφρωτήρων στην Ελλάδα, μάλλον είναι όμως μακρινή υπόθεση. Αφενός μεν η Ελληνική κοινωνία δεν είναι ώριμη για τέτοιου είδους «λύση», αφετέρου υπάρχει η κατηγορηματική αντίθεση της Εκκλησίας, με τη «μειοψηφία» κατά το παρελθόν του μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Θεόκλητου, που  είχε εκφράσει διαφορετική άποψη (αντιπαρατιθέμενος ουσιαστικά με τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο  Χριστόδουλο), προβάλλοντας το «αυτεξούσιο» του κάθε ανθρώπου. Οπότε, η δημιουργία νέου νεκροταφείου αποτελεί μονόδρομο και επιτακτική ανάγκη για την πόλη των Ιωαννίνων. Το λόγο έχει η Δημοτική Αρχή.

πηγή:Πρωινός Λόγος


 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...