Banner Πανω
 
 
 

ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Άφησαν το ΕΚΑΒ χωρίς ασθενοφόρα...

 Άφησαν το ΕΚΑΒ χωρίς ασθενοφόρα...


Περιμένει 11 η Ήπειρος από τον αδιέξοδο διαγωνισμό

edra ekabΌσο γρήγορα προσπαθεί να επεμβαίνει το ΕΚΑΒ για να σώσει ζωές, τόσο αργά κινείται ο διαγωνισμός για την προμήθεια νέων ασθενοφόρων που θα ανανεώσουν τον απαρχαιωμένο και... επικίνδυνο στόλο του. Από τον περασμένο Οκτώβριο είναι «μπλοκαρισμένος» στα δικαστήρια, με προσφυγές των τριών εταιρειών που μετείχαν και αποκλείστηκαν όλες, επειδή δεν πληρούσε καμιά τους τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια της προκήρυξης. Κι αυτά πριν καν ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές, για τυπικούς λόγους...

Ο διαγωνισμός αφορά την προμήθεια 167 ασθενοφόρων και 19 κινητών μονάδων, προϋπολογισμού 13.590.000 ευρώ. Τα χρήματα είναι από το ΕΣΠΑ για κάθε Περιφέρεια και η προμήθεια γίνεται με ενιαίο διαγωνισμό, όμως η μεγάλη καθυστέρηση και το «πάγωμα» στην ουσία, θέτει σε κίνδυνο και τις πιστώσεις αν δεν καταλήξει εντός του 2013 ο διαγωνισμός και ταυτόχρονα δεν ανανεώνονται τα απαρχαιωμένα ασθενοφόρα.

Από τον διαγωνισμό η Ήπειρος περιμένει 11 νέα ασθενοφόρα (4 στα Γιάννινα και τα επτά στους άλλους τρεις νομούς) αν δεν βρεθεί σύντομα λύση τους επόμενους μήνες δεν θα υπάρχουν ασθενοφόρα για να κινηθούν με ασφάλεια στους δρόμους και να επιτελέσουν το σπουδαίο έργο τους τα πληρώματα και ο γιατροί του ΕΚΑΒ.

Μεγάλο πρόβλημα και στην Ήπειρο

Τον περασμένο Νοέμβριο, με το διαγωνισμό ήδη «μπλοκαρισμένο», ο Διευθυντής της 7ης Περιφέρειας του ΕΚΑΒ, Βασίλης Παπαδιώτης, δήλωνε στους «Ν.Α» ότι σε περίπτωση που μέχρι το καλοκαίρι δεν γίνει η παραλαβή των νέων ασθενοφόρων το πρόβλημα θα είναι μεγάλο.

Η ίδια άποψη ισχύει και σήμερα, φυσικά ούτε λόγος για παράδοση το καλοκαίρι και ο κ. Παπαδιώτης δεν κρύβει τον προβληματισμό του για την αρνητική εξέλιξη του διαγωνισμού. Απευθύνει έκκληση στις αρχές και τους βουλευτές να πιέσουν για να προχωρήσει η προμήθεια των ασθενοφόρων. Φυσικά, κάθε δωρεά, όπως αυτή που έγινε από τη «Δωδώνη» και όλους τους κτηνοτρόφους-συνεργάτες της με την μοτοσικλέτα, είναι ευπρόσδεκτη και αναγκαία.

Το καλοκαίρι έρχεται και ακόμη κι αν αύριο υπήρχε ανάδοχος στο διαγωνισμό θα χρειαζόταν μεγάλο χρονικό διάστημα για να παραδοθούν τα ασθενοφόρα. Τίποτε δεν δείχνει ότι το 2013 μπορεί να ενισχύσει το ΕΚΑΒ με νέα οχήματα.

Του 2008 τα νεώτερα ασθενοφόρα...

Η τελευταία προσθήκη επτά νέων οχημάτων για την Ήπειρο έγινε το 2008 με τη δωρεά της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, όμως κι αυτά κλείνουν πενταετία και έχουν «γράψει» πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα.

Για τα παλιότερα που χρονολογούνται από την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, τα σχόλια είναι περιττά, έχουν ...φάει τα ψωμιά τους προ πολλού και συντηρούνται με υψηλό κόστος και μικρή συνεισφορά στην καθημερινή δράση του ΕΚΑΒ. Αυτά έπρεπε να αποσυρθούν εντός μετά από μια πενταετία και πάνε για δεκαετία...

Υπάρχουν και ορισμένα προ του 2004 που από καιρό θα έπρεπε να καταλήξουν στην ανακύκλωση...

Το ΕΚΑΒ στο νομό Ιωαννίνων διαθέτει 12 ασθενοφόρα και κινητές μονάδες και τρεις μοτοσικλέτες.

Τα τέσσερα ασθενοφόρα είναι από τη δωρεά των εφοπλιστών το 2008 και σηκώνουν το βάρος και των μακρινών διακομιδών, όμως κι αυτά ξεπέρασαν προ πολλού τις 100.000 χιλιόμετρα και οι ζημιές δεν λείπουν. Σε καθημερινή βάση χρειάζονται τέσσερα ασθενοφόρα και δυο μονάδες και, όπως εξηγεί ο κ. Παπαδιώτης, με δυσκολία βγαίνει το πρόγραμμα, δεδομένου ότι κάποια ασθενοφόρα μένουν για καιρό στο συνεργείο. Υπάρχει και οικονομική στενότητα που δεν επιτρέπει να επισκευάζονται άμεσα όλες οι βλάβες και είναι φανερό ότι επείγει η αντικατάσταση των πολύ παλιών ασθενοφόρων.

Και στους άλλους νομούς της Ηπείρου το μόνο «καινούριο» σχετικά ασθενοφόρο είναι της δωρεάς του 2008 και υπάρχουν ακόμη 2 ή 3 παλιότερα με αποτέλεσμα και εκεί να υπάρχει πρόβλημα.

Δυο χρόνια ενταγμένα στο ΕΣΠΑ

Για άλλες Περιφέρειες δεν γνωρίζουμε, αλλά για την Ήπειρο η ένταξη της πράξης για την προμήθεια 11 ασθενοφόρων για τις ανάγκες του Ε.Κ.Α.Β. προϋπολογισμού 770.000 ευρώ, έγινε με απόφαση της τότε Γενικής Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δήμητρας Γεωργακοπούλου-Μπάστα, στις αρχές του 2011 στον Άξονα Προτεραιότητας «06-Αειφόρος Ανάπτυξη και ποιότητα ζωής Ηπείρου» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας-Ηπείρου 2007-2013». Πρόκειται για οχήματα «VAN» κλειστού τύπου που πληρούν τις απαιτήσεις των Ευρωπαϊκών προτύπων CEN EN 1789:2007 για ασθενοφόρα τύπου «Β». Ουσιαστικά αποτελούν μονάδες με τον εξοπλισμό που διαθέτουν.

Αδιέξοδο και ερωτηματικά...

Η προμήθεια με χρηματοδότηση από κάθε ΠΕΠ και για όλες τις Περιφέρειες θα γίνει με ενιαίο διαγωνισμό από τα κεντρικά του ΕΚΑΒ. Ο διαγωνισμός προκηρύχτηκε με μεγάλη καθυστέρηση, μόλις στις 23 Ιουλίου 2012 και στις 3 Οκτωβρίου ανοίχτηκαν ελέγχθηκαν από την αρμόδια επιτροπή οι φάκελοι των τριών εταιρειών που κατέθεσαν προσφορά. Και οι τρεις εταιρείες «κόπηκαν» από την Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού επειδή δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις που έθεσε η σχετική προκήρυξη. Προ διμήνου περίπου ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος ήταν αποκαλυπτικός μιλώντας στη βουλή: «Ο διαγωνισμός οδηγείται σε αδιέξοδο και οδηγείται εξαιτίας του γεγονότος ότι οι τρεις επώνυμες εταιρείες, οι οποίες ανταγωνίζονται για το ποια θα κερδίσει το διαγωνισμό, με ενστάσεις, με προσφυγή σε ασφαλιστικά μέτρα για τυπικούς λόγους προτού ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές έχουν αλληλοακυρωθεί. Είμαι προ του αδιεξόδου, γιατί υπάρχει κίνδυνος να χάσουμε τη δυνατότητα χρηματοδότησης αυτού του διαγωνισμού από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσπαθώ να εξεύρω τρόπο να αποσύρουν αυτού του είδους τις τυπικές ενστάσεις...».

πηγη. Νέοι Αγώνες • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...