Banner Πανω
 
 
 

ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Νέο αρνητικό ρεκόρ καταγράφει η ανεργία

 Νέο αρνητικό ρεκόρ καταγράφει η ανεργία

ΗΠΕΙΡΟΣ - ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ   

Νέο αρνητικό ρεκόρ καταγράφει η ανεργία

Μία ανάσα πριν το 30% βρίσκεται η ανεργία με την περιοχή μας να αναδεικνύεται «πρωταθλήτρια» - Στους 1,348 εκ. οι άνεργοι σε ολόκληρη τη χώρα

Μία μόλις ανάσα πριν από το δυσθεώρητο ποσοστό του 30% βρίσκεται πλέον η ανεργία σε Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία, καθώς μήνα με το μήνα οι άνεργοι αυξάνονται, η απασχόληση μειώνεται με πολλές και αρνητικές συνέπειες σε ολόκληρη την περιοχή.
Μπορεί κάθε μήνα να παρουσιάζουμε τα στατιστικά στοιχεία της ανεργίας στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας, ωστόσο φαίνεται πως το 2013 δημιουργεί νέα δεδομένα στον συγκεκριμένο τομέα, όπου πλέον τα πράγματα είναι κάτι περισσότερο από αρνητικά.
Μάλιστα, τον πρώτο μήνα του 2013 η ανεργία στην περιοχή ξεπέρασε πλέον κάθε προηγούμενο ρεκόρ και για πρώτη φορά στην ιστορία από όταν άρχισε η καταγραφή των ποσοστών αυτών, από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ξεπέρασε το 29%.
Συγκεκριμένα η ανεργία τον Ιανουάριο σε Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία έφτασε στο 29,2% με τις δύο αυτές περιφέρειες να κατέχουν την αρνητική πρωτιά μεταξύ όλων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας.
Οι περιφέρειες με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στο γενικό πληθυσμό μετά την Ήπειρο - Δυτική Μακεδονία είναι η Αττική (28,4%) και η Μακεδονία-Θράκη (28,2%), ενώ το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας παρουσιάζεται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου με μόλις 19,8%.
Η ανεργία αυξήθηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα από τον Δεκέμβριο του 2012 και κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες από τον περσινό Ιανουάριο.
Το πιο εντυπωσιακό απ’ όλα είναι πως η ανεργία από τον Αύγουστο του 2012 και έπειτα βρίσκεται μόνιμα πάνω από το 27%, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών αυξάνεται σταδιακά μήνα με το μήνα.
Όλα τα παραπάνω προοιωνίζουν πως και το 2013 η ανεργία σε Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία θα συνεχίσει να παρουσιάζει μία ξέφρενη ανοδική πορεία ξεπερνώντας και το 30%, καθώς μέχρι σήμερα τίποτα δεν δείχνει ικανό να βάλει «φρένο» σε αυτή την πορεία.
Η μόνη ελπίδα που φαίνεται πως υπάρχει στον ορίζοντα είναι η ρευστότητα στην αγορά και η έναρξη των εργασιών στα μεγάλα έργα που ενδεχομένως ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα, δηλαδή σε Ιόνια και Ε-65 που αν μη τι άλλο μπορεί να δημιουργήσουν εκατοντάδες θέσεις εργασίας και τουλάχιστον για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα τα ποσοστά ανεργίας στην ευρύτερη περιοχή να μειωθούν.
Η ανεργία στην επικράτεια
Την ίδια στιγμή στο 27,2% σκαρφάλωσε η ανεργία τον Ιανουάριο, που μεταφράζεται σε 1,348 εκατομμύρια ανθρώπων χωρίς δουλειά, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η ΕΛΣΤΑΤ.
Τον Δεκέμβριο, το ποσοστό των ανέργων έφτανε το 25,7%, στο διάστημα δηλαδή ενός μήνα, οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 95.709 άτομα. Στους νέους μέχρι 24 ετών, το ποσοστό των ανέργων σκαρφάλωσε στο 59,3%.
Το ποσοστό για τις γυναίκες ήταν 31,4% και για τους άνδρες 23,9%.
Συνολικά, ο αριθμός των απασχολούμενων τον Ιανουαρίου έφτασε τα 3,617 εκατομμύρια, ο αριθμός των ανέργων τα 1,348 εκατομμύρια και των οικονομικά μη ενεργών τα 3,346 εκατομμύρια.
Συγκριτικά, η ανεργία στον γενικό πληθυσμό βρισκόταν στο 21,5% έναν χρόνο πριν (01/12) και στο 25,7% έναν μήνα πριν (12/12). Η ανεργία για τις ηλικίες μέχρι 24 ετών ήταν έναν χρόνο πριν στο 51%.
Για να φανεί η έκταση του προβλήματος, αξίζει να σημειωθεί ότι από τον Ιανουάριο του 2008 στους ανέργους έχουν προστεθεί σχεδόν ένα εκατομμύριο άτομα (τον 01/08 ο αριθμός των ανέργων ήταν 384.539 σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ).

πηγη. Ανεξάρτητος Τύπος της Ηπείρου • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...