Banner Πανω
 
 
 

ΙΩΑΝΝΙΝΑ:Διώχνουν εργαζόμενους και υγιείς επιχειρήσεις

 Διώχνουν εργαζόμενους και υγιείς επιχειρήσεις

Η οικονομική κρίση επηρεάζει δραματικά πλέον τις εργασιακές σχέσεις. Εκτός από τις εταιρίες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, τις μειώσεις μισθών και την περιστολή της εργασίας, υπάρχουν και περιπτώσεις που ακόμα και υγιείς επιχειρήσεις προχωρούν σε μέτρα ή και απολύουν εργαζόμενους.

Τέτοιες περιπτώσεις απασχολούν διαρκώς τη δικαιοσύνη τους τελευταίους μήνες. Μια χαρακτηριστική, είναι και αυτή του μουσείου Βρέλλη που πριν από λίγες μέρες, κατήγγειλε τις συμβάσεις εργαζομένων του (μια περίπτωση άμεσης απόλυσης και κάποιες με προειδοποίηση, μέχρι το καλοκαίρι), επιστεγάζοντας μια εργασιακή κρίση που ξεκίνησε από το περασμένο φθινόπωρο. Τότε, η επιχείρηση της οποίας ιδιοκτησία είναι το μουσείο επέβαλλε εκ περιτροπής εργασία σε 5 εργαζόμενούς της, χωρίς αυτοί να συμφωνήσουν. Οι εργαζόμενοι όμως κέρδισαν δικαστικά το δικαίωμά τους να δουλεύουν με πλήρες ωράριο. Το Μονομελές Πρωτοδικείο Ιωαννίνων αποφάσισε ότι η εταιρία του μουσείου δεν έχει λόγο να επιβάλλει τέτοιου είδους περικοπές, γιατί έχει κέρδη, έστω και μειούμενα λόγω της κρίσης. Στην απόφαση αναφέρει ότι η εταιρία έχει σχηματίσει και ένα αποθεματικό από τα κέρδη των προηγούμενων ετών. Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι, με το δεδομένο ότι η επιχείρηση δεν βαρύνεται από υποχρεώσεις σε δάνεια ή παρόμοιες οφειλές και ταυτόχρονα, έχει σχηματίσει αποθεματικά, η επιβολή της εκ περιτροπής εργασίας είναι άκυρη.

Οι εργαζόμενοι στο μεταξύ, είχαν αποδεχθεί μειώσεις μισθών πριν προκύψει το σύστημα εκ περιτροπής εργασίας, το οποίο η επιχείρηση επέβαλλε με τη δικαιολογία της μείωσης του κύκλου εργασιών της. Σημειώνεται ότι πρόκειται για υπαλλήλους που εργάζονται εκεί από 17 έως 22 χρόνια, με οικογένειες και τις ανάλογες υποχρεώσεις, που θα έβλεπαν τους μισθούς τους να φτάνουν στα 120 ευρώ το μήνα.

Φαίνεται ότι με όλα τα παραπάνω, έχει δημιουργηθεί κλίμα έντασης στο μουσείο. Οι εργαζόμενοι επέστρεψαν στα κανονικά τους ωράρια, αλλά όχι όμως και η ηρεμία στον εργασιακό χώρο. Από τη μια, οι υπάλληλοι κατήγγειλαν την επιχείρηση ότι οι συνθήκες εργασίας τους χειροτέρεψαν και έκαναν εξώδικα, από την άλλη η επιχείρηση απάντησε με μηνύσεις. Οι εργαζόμενοι θεωρούν τις απολύσεις «εκδικητικές», όπως αναφέρεται και σε σχετικές τους δηλώσεις.

Τι απαντάει η επιχείρηση

Ο κ. Κώστας Βρέλλης, εκ των ιδιοκτητών του μουσείου, τονίζει ότι όσα ακούγονται το τελευταίο διάστημα δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Ότι ναι μεν η απόφαση του δικαστηρίου για την εκ περιτροπής εργασία είναι ακυρωτική, αλλά η πρόταση της επιχείρησης ήταν να ισχύσει το καθεστώς για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο, δηλαδή λιγότερο από τέσσερις μήνες συνολικά. Διευκρινίζει ότι οι αποφάσεις για αλλαγές στο εργασιακό δεν έχουν σχέση με την εκ περιτροπής εργασία και τη σχετική δικαστική απόφαση. Τονίζει επίσης ότι το μουσείο δεν έχει κίνηση και ο κύκλος εργασιών έχει μειωθεί πολύ. «Εμείς εμπιστευόμαστε τη δικαιοσύνη, όπου έχουμε καταφύγει, γιατί ορισμένα πράγματα τα οποία έχουν ειπωθεί, δεν έχουν υπόσταση», τονίζει χαρακτηριστικά.

Πολλές αλλαγές

Από πέρυσι το καλοκαίρι, αυξάνονται συνεχώς οι μισθολογικές περικοπές που πλέον, τείνουν να θεωρούνται η… καλή περίπτωση στο νομό Ιωαννίνων, καθώς αρκετές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας και καθυστερούν τις μισθοδοσίες του προσωπικού, καθώς και άλλες οφειλές τους. Σύμφωνα με την έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, σε πανελλαδικό επίπεδο, το ποσοστό των συμβάσεων μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης στις νέες προσλήψεις αντιστοιχεί στο 45% του συνόλου των συμβάσεων, ενώ αυξανόμενη εμφανίζεται η τάση για μετατροπή υφιστάμενων συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε συμβάσεις μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας. Συγκεκριμένα, οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης των προηγούμενων ετών που μετατράπηκαν στη διάρκεια του 2012 σε όλη τη χώρα, είναι αυξημένες κατά 53,12% σε σχέση με τις αντίστοιχες του 2011, όσον αφορά τη μερική απασχόληση, κατά 12,29 % για την εκ περιτροπής απασχόληση, κατόπιν συμφωνίας εργοδότη εργαζομένου και κατά 80,36% οι μετατροπές σε εκ περιτροπής απασχόληση με μονομερή απόφαση του εργοδότη.

πηγη. Ηπειρώτικος Αγών • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...