Banner Πανω
 
 
 

ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Σακχαρώδης διαβήτης: Παράγων κινδύνου για καρδιαγγειακά και άλλα νοσήματα

Σακχαρώδης διαβήτης: Παράγων κινδύνου για καρδιαγγειακά και άλλα νοσήματα


 

ΕΛΙΣΑΦ ΔΙΑΒΗΤΗΣ

-Ξεκινά σήμερα το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το Σακχαρώδη Διαβήτη & τα Μεταβολικά Νοσήματα


Διαστάσεις επιδημίας σε παγκόσμιο πλέον επίπεδο λαμβάνει χρόνο με το χρόνο ο διαβήτης, ο οποίος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, οδηγώντας στο θάνατο εκατομμύρια ασθενείς, με αποτέλεσμα η ιατρική κοινότητα να προβάλλει την αναγκαιότητα της πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και της σωστής αντιμετώπισής των νοσημάτων του μεταβολισμού και των επιπλοκών τους.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο διαβήτης, η καρδιαγγειακή νόσος, ο καρκίνος και τα χρόνια αναπνευστικά, τα λεγόμενα και ως μη μεταδοτικά νοσήματα, προκαλούν 35 εκατομμύρια θανάτους ετησίως.
Τα μη μεταδοτικά νοσήματα υπολογίζεται ότι μειώνουν πάνω από το 5% του Α.Ε.Π στις περισσότερες χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα. Αποτελούν μάλιστα ένα υποτιμημένο παράγοντα αύξησης της φτώχειας αλλά και σημαντική τροχοπέδη στην τρέχουσα οικονομική ανάπτυξη.
Με στόχο, λοιπόν η ιατρική κοινότητα να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου νοσηρότητας και θνησιμότητας, ξεκινά σήμερα στην πόλη μας και στο ξενοδοχείο «Du Lac», το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το Σακχαρώδη Διαβήτη & τα Μεταβολικά Νοσήματα, το οποίο διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Μελέτης, Έρευνας & Εκπαίδευσης για το Σακχαρώδη Διαβήτη & τα Μεταβολικά Νοσήματα.
Στο συνέδριο, το οποίο θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, διακεκριμένοι ομιλητές, ειδικοί για το σακχαρώδη διαβήτη και τα μεταβολικά νοσήματα, θα αναπτύξουν θέματα επίκαιρα και αιχμής, θεραπευτικές επιλογές, αλληλεπιδράσεις φαρμάκων, θέση των νεοτέρων φαρμάκων σε εποχές οικονομικής κρίσης, καθώς και πρόληψη και αντιμετώπιση των επιπλοκών.
Όπως τόνισαν χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης, Έρευνας & Εκπαίδευσης για το Σακχαρώδη Διαβήτη & τα Μεταβολικά Νοσήματα, Διευθυντής του Γ’ Παθολογικού Τμήματος και Διαβητολογικού Κέντρου Γ.Ν. Νίκαιας Σταύρος Παππάς και ο Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης, Έρευνας & Εκπαίδευσης για το Σακχαρώδη Διαβήτη & τα Μεταβολικά Νοσήματα, Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, η ραγδαία αύξηση των καρδιαγγειακών, οδήγησε τους επιστήμονες σε πλήρη καταγραφή και αξιολόγηση των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου. Με τον όρο αυτό αναφέρονται ορισμένα χαρακτηριστικά τα οποία διακρίνονται σε μη τροποποιήσιμα (π.χ. φύλο, ηλικία, οικογενειακό ιστορικό εμφάνισης πρώιμης καρδιαγγειακής νόσου) και τροποποιήσιμα (π.χ. κάπνισμα, παχυσαρκία, διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λίπη, έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, αυξημένα επίπεδα σακχάρου και λιπιδίων στο αίμα κλπ), τα οποία έχει διαπιστωθεί ότι συσχετίζονται σε σημαντικό βαθμό με την καρδιαγγειακή νόσο.
Βασικές παράμετροι οι οποίες συνθέτουν τον καρδιομεταβολικό κίνδυνο και χρήζουν ιδιαίτερης αναφοράς είναι η αθηρωμάτωση, η δυσλιπιδαιμία (τα αυξημένα επίπεδα δηλαδή της χοληστερόλης ή/και τριγλυκεριδίων), η αρτηριακή υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο.

Ύπουλη νόσος ο διαβήτης
Ύπουλη νόσος έχει χαρακτηριστεί από τους ειδικούς επιστήμονες ο διαβήτης, ο οποίος «πλήττει» εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Τα πρώτα χρόνια η νόσος μπορεί να δρα «κρυφά», χωρίς δηλαδή να εκδηλώνει συμπτώματα. Όταν αυτά αρχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους μπορεί να είναι αργά. Στην Ελλάδα ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη σχεδόν τετραπλασιάστηκε τα τελευταία 30 χρόνια και εκτιμάται ότι οι διαβητικοί στη χώρα μας είναι περίπου 900.000, δηλ. το 8% του συνολικού πληθυσμού.
Οι διαβητικοί ασθενείς, όπως υπογράμμισαν οι ομιλητές, θεωρούνται ομάδα υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και υπολογίζεται ότι το 75 - 80% των θανάτων των διαβητικών ασθενών είναι καρδιαγγειακής αιτιολογίας. Έχει παρατηρηθεί δε, ότι οι εκφράσεις της καρδιαγγειακής νόσου (έμφραγμα μυοκαρδίου, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο κ.λ.π.) είναι συχνότερες και σοβαρότερες στους διαβητικούς ασθενείς.
Στο μεταξύ, ο διαβήτης τύπου 2 (ΣΔτ2) κάποτε εθεωρείτο ως νόσος που προσέβαλε ενήλικες, ειδικά όσους έχουν ξεπεράσει το 40ό έτος της ηλικίας. Όμως σήμερα ο ΣΔτ2 άλλαξε πρόσωπο και προσβάλλει μικρότερες ηλικίες, νέους και παιδιά. Η ιλιγγιώδης αύξηση του ΣΔτ2 οφείλεται σε υψηλό ποσοστό στην αλλαγή των διατροφικών συνηθειών.
Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού σε παγκόσμια κλίμακα καταναλώνει τροφές πλούσιες σε λίπη και χαμηλές σε φυτικές ίνες. Επιπλέον, όλο και περισσότερες οικογένειες στρέφονται στην κατανάλωση προετοιμασμένων φαγητών, όπως στα ταχυφαγεία (φαστ φουντ).
Υπολογίζεται ότι το ποσοστό των περιστατικών με ΣΔτ2 στα παιδιά θα ξεπεράσει το 50% παγκοσμίως, την επόμενη δεκαπενταετία. Τα επόμενα 10 - 20 χρόνια, εάν δεν υπάρξουν σημαντικές παρεμβάσεις, εκτιμάται ότι το 40% των νέων περιπτώσεων διαβήτη σε παιδιά θα είναι τύπου 2.

πηγη.Πρωινά Νέα • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...