ΙΩΑΝΙΝΑΝ:Επανεκκίνηση με θυσίες

 Επανεκκίνηση με θυσίες


Η πολυπόθητη επανεκκίνηση των έργων στους αυτοκινητοδρόμους όπως η Ιόνια οδός, είναι γεγονός, όχι όμως χωρίς κόστος για το ελληνικό κράτος. Η διαπραγμάτευση μείωσε αρκετά τις αποζημιώσεις που αξίωναν οι εταιρίες, με τις οποίες υπενθυμίζεται ότι έχουν υπογραφεί συμβάσεις από το 2007, αλλά τα έργα έχουν «κολλήσει» αφού δεν υπάρχει χρηματοδότηση από τον τραπεζικό τομέα.

Τελικά, μετά από 10 μήνες διαπραγματεύσεων, βρέθηκε η «χρυσή τομή» στα 353,3 εκατ. ευρώ που θα πρέπει να καταβάλλει το ελληνικό κράτος στις εταιρίες. Διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, αν συνυπολογιστεί η κακή οικονομική συγκυρία, αλλά αρκετά μικρότερο από τις αρχικές αξιώσεις των εταιριών που έφταναν τα 720 εκατ. ευρώ. Παρά λοιπόν το θετικό, όπως το αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, γεγονός της συμφωνίας με τους παραχωρησιούχους οι οποίοι παραιτούνται από οποιαδήποτε άλλη απαίτηση, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο κάποιες από τις 43 διεθνείς και ελληνικές τράπεζες που συμμετέχουν επίσης στις συμφωνίες του 2007 να μην μπορούν να χρηματοδοτήσουν τα έργα, λόγω της έλλειψης ρευστότητας. Η κυβέρνηση τονίζει ότι, εάν αυτό το ενδεχόμενο προκύψει ως πραγματικότητα, μέρος του χρηματοδοτικού κενού θα καλυφθεί μέσω του ΕΣΠΑ (από αδιάθετα κονδύλια άλλων προγραμμάτων όπως για παράδειγμα η «Ψηφιακή σύγκλιση») καθώς και από το δάνειο των 650 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων. Το συγκεκριμένο ποσό ήδη χρησιμοποιείται για να πληρωθούν κάποιες οφειλές προς τις εταιρίες, ωστόσο δεν αρκεί για να καλύψει όλο το χρηματοδοτικό κενό. Οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες δεν έχουν κλείσει. Ωστόσο, τα έργα αναμένεται, σύμφωνα πάντα με την κυβέρνηση, να ξεκινήσουν ξανά εντός δέκα ημερών, πριν από το Πάσχα δηλαδή, καθώς έτσι διευθετούνται οι σχέσεις δημοσίου-εταιριών. Αυτή η συμφωνία δημιουργεί το «καλό κλίμα» που μπορεί να επηρεάσει θετικά τη διαπραγμάτευση παραχωρησιούχων-τραπεζών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ωστόσο, ότι οι τράπεζες στην παρούσα φάση μόνο ικανοποιητική ρευστότητα δεν διαθέτουν.

Χωρίς Ε65

Σε ό,τι αφορά την Ήπειρο, η συμφωνία είναι θετική γιατί εφόσον επαληθευτούν οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και του υφυπουργού και βουλευτή Ιωαννίνων της ΝΔ Σταύρου Καλογιάννη, τα εργοτάξια της Ιόνιας θα αποκτήσουν ξανά ζωή σύντομα. Από την άλλη, η Ήπειρος είναι η χαμένη της συμφωνίας, καθώς επί του παρόντος δεν πρόκειται να ενωθεί ο Ε65 με την Εγνατία. Μια από τις «θυσίες» που έγιναν στο βωμό της επανεκκίνησης των έργων, είναι και το τελευταίο κομμάτι του δρόμου, ο οποίος σταματάει στα Τρίκαλα. Έτσι, για κάποια εναλλακτική δίοδο προς τη νότια Ελλάδα και την Αθήνα, οι Ηπειρώτες θα πρέπει να περιμένουν την ολοκλήρωση της Ιόνιας οδού. Πότε θα γίνει αυτό; Εδώ είναι ένα ακόμα δύσκολο στοίχημα για την κυβέρνηση, αφού, όπως είπαν και οι κ.κ. Χατζηδάκης και Καλογιάννης, τα έργα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015, καθώς διαφορετικά η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει κονδύλια από το ΕΣΠΑ. Τη δεδομένη στιγμή, κάτι τέτοιο μοιάζει σχεδόν… υπεράνθρωπο, εκτός αν μέχρι το καλοκαίρι, αρθούν όλες οι γραφειοκρατικές δυσκολίες σε τμήματα του δρόμου όπως για παράδειγμα ένα από τα πιο δύσκολα, η Κλόκοβα ή Παλιοβούνα, αμέσως μετά το Αντίρριο. Κάπως έτσι όμως, με την επίκληση δηλαδή στο ΕΣΠΑ, η κυβέρνηση μάλλον θεωρεί σίγουρο ότι θα υπάρξει πρόβλημα ρευστότητας από κάποιες τράπεζες. Τουλάχιστον, εκεί υπάρχει ένα «εναλλακτικό σχέδιο»…

Δεν τελείωσε τίποτα

Η γενική εικόνα είναι αυτή. Δεν επιτρέπει δηλαδή θριαμβολογίες, αλλά είναι καταρχήν θετική για τα ίδια τα έργα και για αυτά που συνεπάγονται: θέσεις εργασίας, κίνηση του χρήματος, τόνωση του κατασκευαστικού κλάδου. Επίσης, μάλλον τυπική πρέπει να θεωρείται η διαδικασία έγκρισης της όλης συμφωνίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έγκριση επίσης, απαιτείται και από το ελληνικό κοινοβούλιο. «Μέσα στον Απρίλιο μπαίνουν οι μπουλντόζες και αυτό είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα για την ελληνική οικονομία συνολικά» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης. Ο κ. Καλογιάννης από την πλευρά του τόνισε ότι «θα δημιουργηθούν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και βεβαίως με την ολοκλήρωση αυτών των αξόνων η χώρα θα αποκτήσει ένα ολοκληρωμένο και ασφαλέστατο οδικό δίκτυο» και ότι «τα οφέλη για την οικονομία και για την κοινωνία θα είναι πολλαπλασιαστικά».

Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του χαιρετίζει ως «θετικό οιωνό για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την ανάσχεση της ανεργίας» τη συμφωνία και προσθέτει ότι θα περιμένει να ενημερωθεί επί των συμβατικών κειμένων και του σχετικού σχεδίου νόμου «γιατί όλα πρέπει να γίνουν μέσα σε ένα ασφαλές και οριστικό νομικό και χρηματοοικονομικό πλαίσιο», κρατώντας έτσι και μια μικρή επιφύλαξη.

πηγη.Ηπειρωτικος Αγών


  • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

    Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

    Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

    Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

  • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

    Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

    Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

    Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

  • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

    Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου