Banner Πανω
 
 
 

Στο Ν/Σ και οι δανειολήπτες που έχουν καθυστερημένες δόσεις

Μπαίνει τη Δευτέρα στην ολομέλεια της Βουλής

Στο Ν/Σ και οι δανειολήπτες που έχουν καθυστερημένες δόσεις

Προϋπόθεση να μην έχει γίνει καταγγελία της δανειακής σύμβασης

• Καλοκαιρινό… δώρο ετοιμάζεται να κάνει η Κυβέρνηση στους χιλιάδες δανειολήπτες, που καθημερινά «στενάζουν» για την αποπληρωμή των δόσεων.
Μεθαύριο Δευτέρα μπαίνει στην ολομέλεια της Βουλής το σχετικό Νομοσχέδιο, που χθες εγκρίθηκε από τη σχετική επιτροπή και πλέον, με την ψήφισή του, ανοίγει ο δρόμος για να ενταχθούν στη ρύθμιση και όσοι πληρώνουν, έστω και με μικρή καθυστέρηση, τις δόσεις τους, κάτι που ουσιαστικά πρόκειται να είναι μια μικρή επιβράβευση για τις προσπάθειες που κάνουν.
Από την άλλη πλευρά, το σχετικό Νομοσχέδιο, που θεωρείται σαν μια συνέχεια του «Νόμου Κατσέλη», συναντά αρκετές αντιδράσεις, καθώς όπως υποστηρίζουν φορείς, προστατεύει περισσότερο τις τράπεζες, παρά τους δανειολήπτες.   

Οι δόσεις…
Πάντως, όπως ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς, στη σχετική ρύθμιση θα μπορούν να υπαχθούν και όσοι δανειολήπτες καθυστερούν την καταβολή των δόσεων τους, με την προϋπόθεση ότι δεν έχει γίνει καταγγελία της δανειακής σύμβασης.
Υπενθυμίζεται, ότι, μεταξύ άλλων, στο σχετικό Νομοσχέδιο θεσπίζεται πρόγραμμα διευκόλυνσης δανειοληπτών, σύμφωνα με το οποίο ενήμεροι δανειολήπτες που πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά, περιουσιακά και κοινωνικά κριτήρια για τα ενυπόθηκα δάνειά τους, υπάγονται σε πρόγραμμα διευκόλυνσης για την εξόφληση των εκκρεμών απαιτήσεων με περίοδο χάριτος μέγιστης διάρκειας 48 μηνών, κατά τη διάρκεια της οποίας ισχύουν ειδικές ρυθμίσεις.
Δικαίωμα υπαγωγής στο πρόγραμμα έχουν, μεταξύ άλλων, μισθωτοί και συνταξιούχοι ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, όσοι έχουν τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας (η δραστηριότητά τους παρέχεται αποκλειστικά σε ένα νομικό πρόσωπο), άνεργοι με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή (μισθοί, συντάξεις, ενοίκια, αγροτικά εισοδήματα κλπ) έως 25.000 ευρώ και εφόσον αυτό έχει μειωθεί περισσότερο από 20% από 01.01.2010 έως σήμερα.

Τι χορηγείται…
Μεταξύ άλλων, χορηγείται περίοδος χάριτος 48 μηνών και άμεση μείωση της μηνιαίας καταβολής στο 30% του μηνιαίου καθαρού εισοδήματός του νοικοκυριού (η σχετική ρύθμιση αποτελεί προεκλογική δέσμευση της Ν.Δ.).
Η δόση καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου χάριτος θα προσαρμόζεται σε πιθανή μεταβολή του εισοδήματος. Η συμβατική διάρκεια του δανείου παρατείνεται κατά 48 μήνες και η αποπληρωμή του μετά την περίοδο χάριτος συνεχίζεται με τους όρους της αρχικής σύμβασης χωρίς καμία επιβάρυνση για το δανειολήπτη.

Οι αντιδράσεις…
Βέβαια, δεν λείπουν για όλα τα παραπάνω και οι αντιδράσεις, καθώς αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως οι σχετικές ρυθμίσεις δεν ευνοούν, τόσο τους δανειολήπτες, όσο τις Τράπεζες, οι οποίες θέλουν να εξασφαλίσουν τα χρήματά τους, σε μια περίοδο που οι επισφάλειες -ειδικά στα δάνεια- μεγαλώνουν.
Σύμφωνα, μάλιστα, με την οικονομική ιστοσελίδα banks2day.gr, ακόμη και 400 ευρώ το μήνα θα καλείται πολύ σύντομα να πληρώνει στην τράπεζα ένας υπερχρεωμένος καταναλωτής, ο οποίος βρίσκεται σε απόλυτη οικονομική αδυναμία.
Όπως αναφέρεται, στο σχετικό προς ψήφιση Νομοσχέδιο ορίζεται πως κάθε δανειολήπτης, για να έχει δικαίωμα να ρυθμίσει και να «κουρέψει» τα χρέη του, βάσει του νόμου για τους υπερχρεωμένους, θα πρέπει από τη στιγμή που θα υποβάλλει τη σχετική αίτηση και μέχρι αυτή να υπάρξει το τελικό αποτέλεσμα (ρύθμιση με δικαστική απόφαση, ή με εξωδικαστικό συμβιβασμό) να πληρώνει στις τράπεζες τουλάχιστον το 10% των μηνιαίων δόσεων που αναλογούν στα χρέη του. «Σε κάθε περίπτωση, το ποσό που θα πληρώνει μέχρι να φθάσει στη ρύθμιση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από 40 ευρώ για καθεμιά από τις δανειακές συμβάσεις» τονίζεται.

Όχι στα ημίμετρα…
Όπως και να έχουν τα πράγματα, είναι μεγάλη η ανάγκη να υπάρξουν ουσιαστικές ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες, τόσο για αυτούς που είναι στο «κόκκινο», όσο και τους ενήμερους. Άλλωστε και αυτοί αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και, όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, από τη μια στιγμή στην άλλη, μπορούν να βρεθούν σε δεινή θέση.
Για αυτό, χρειάζονται ρυθμίσεις πραγματικής ανακούφισης και διευκόλυνσης και όχι ημίμετρα. «Μακάρι το παραπάνω Νομοσχέδιο να λειτουργήσει ευεργετικά και να είναι το τελευταίο…» επισημαίνουν δανειολήπτες. Άδικο έχουν;..

Πρωινός Λόγος


 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...