Banner Πανω
 
 
 

Ζητούνται χρήματα για το χειμώνα

Ζητούνται χρήματα για το χειμώνα

 

Δεν περνάει τις καλύτερες μέρες στα οικονομικά του το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, αλλά δεν πρόκειται να στραφεί… απειλητικά κατά των φοιτητών του για να καλύψει τα κενά, όπως τόνισε χθες ο πρύτανης του ιδρύματος Τριαντάφυλλος Αλμπάνης.

Το πρόβλημα είναι εγνωσμένο από πέρυσι, από τις δύσκολες μέρες κυρίως του Δεκεμβρίου και του Φεβρουαρίου, οπότε και το πανεπιστήμιο δεν είχε θέρμανση σε αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια και σπουδαστήρια. Η μείωση των χρηματοδοτήσεων έως και 50% έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στη λειτουργία και φέτος, καθώς δεν υπάρχουν καθόλου δημόσιες επενδύσεις, αναμένεται να παρουσιαστούν ζητήματα και στη συντήρηση των υποδομών.

Για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, η πρυτανική αρχή του πανεπιστημίου προσπαθεί με «εκ των έσω» αποφάσεις να αντιμετωπίσει τα προβλήματα. Ήδη, έχει προχωρήσει σε μια αναθεώρηση του προϋπολογισμού και μέχρι το ξεκίνημα της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, θα κάνει και άλλες. Οι αναθεωρήσεις συνίστανται στην ανακατανομή πιστώσεων από ποσά τα οποία δεν έχουν εκταμιευτεί και παραμένουν ανεκμετάλλευτα. Λογική κίνηση, αν σκεφτεί κανείς ότι αυτού του είδους οι «συσσωρεύσεις» προβλήματα δημιούργησαν, περισσότερο.

Μια βασική δαπάνη η οποία δύσκολα καλύπτεται, είναι αυτή της σίτισης των φοιτητών. Με 1,8 εκατ. ευρώ πρέπει να καλυφθεί η ημερήσια σίτιση έως και 5.000 φοιτητών, πράγμα καθόλου εύκολο υπό αυτές τις συνθήκες…

Ήδη πάντως, η πρυτανική αρχή έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο επιβολής έμμεσων «διδάκτρων» ή τροφείων στους φοιτητές ώστε να αποκτήσει έσοδα. «Ήταν μια πρόταση του διευθύνοντα συμβούλου της εταιρίας αξιοποίησης και διαχείρισης περιουσίας του πανεπιστημίου, πρόταση που έγινε πάνω στο άγχος να βρεθεί κάποιο έσοδο», είπε χαρακτηριστικά χθες ο κ. Αλμπάνης. «Δεν μπορεί όμως το πρόβλημα να μεταφερθεί στους φοιτητές. Δεν θα συζητηθεί καν το θέμα ως πρόταση», συμπλήρωσε.

Του χρωστάνε

Το κρισιακό πρόβλημα όμως, χτυπάει το πανεπιστήμιο ακόμα και στα έσοδά του, εκεί δηλαδή που πολλοί, οι οποίοι υποστηρίζουν τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, λένε ότι πρέπει να δώσει βάρος. Για παράδειγμα, έχει ήδη δημιουργηθεί ένα σημαντικό χρέος από παλιούς διαχειριστές κυλικείων του ιδρύματος, στις διάφορες σχολές και τμήματα (προβλέπονται τουλάχιστον επτά σε όλη την πανεπιστημιούπολη), οι οποίοι έχουν φύγει μεν και έχουν αντικατασταθεί από νέους διαχειριστές, με τους καινούργιους διαγωνισμούς, αλλά οφείλουν ακόμα ενοίκια. «Θα διεκδικήσουμε αυτά τα ποσά, θα τα διεκδικήσουμε και δικαστικά. Είμαστε υποχρεωμένοι εκ του νόμου άλλωστε», είπε ο κ. Αλμπάνης.

Ζητάνε έκτακτη επιχορήγηση

Εν τέλει όμως, είτε με την καταβολή των οφειλόμενων, μια υπόθεση πολύ δύσκολη και χρονοβόρα σε περίοδο κορύφωσης της οικονομικής κρίσης, είτε με τις ισοσκελιστικές αναθεωρήσεις του προϋπολογισμού, το οικονομικό πρόβλημα του πανεπιστημίου δεν λύνεται οριστικά. Γι αυτό, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων όπως και τα υπόλοιπα ιδρύματα, ζητάνε επιτακτικά έκτακτη επιχορήγηση από το υπουργείο, τονίζοντας ότι αλλιώς «δεν βγαίνουν».

«Όχι από το μηδέν»

Σχολιάζοντας τις αλλαγές στην κυβέρνηση και τις… μη αλλαγές στην πλειοψηφία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, ο κ. Αλμπάνης ήταν επιφυλακτικός. Περιορίστηκε στο σχόλιο ότι το θετικό της υπόθεσης είναι πως δεν θα χρειαστεί να συζητήσουν οι πρυτάνεις ξανά από το μηδέν, για τα ίδια πράγματα, αφού τόσο ο υπουργός Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, όσο και ο γενικός γραμματέας Θανάσης Κυριαζής παραμένουν στις θέσεις τους.

Ηπειρώτικος Αγών


 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...