Banner Πανω
 
 
 

altΤο Ζαγόρι θυμάται τη θηριωδία, αλλά δεν ξεχνά τις αποζημιώσεις…

 Το Ζαγόρι θυμάται τη θηριωδία, αλλά δεν ξεχνά τις αποζημιώσεις…


alt70 χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από το Ολοκαύτωμα του 1943 – Φόρο τιμής στα θύματα απέτισαν κάτοικοι και φορείς σε Γρεβενίτι, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για την «Ημέρα Μνήμης» - Κοινό αίτημα η διεκδίκηση των αποζημιώσεων από τη Γερμανία

70 χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από το Ολοκαύτωμα του 1943, τη στιγμή που το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων για την Ελλάδα παραμένει ανοιχτό, παρά τις πρόσφατες δηλώσεις από πλευράς γερμανικής κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει καμιά ελπίδα, καθώς το ζήτημα έχει ξεκαθαριστεί από καιρό.

Η λέξη Ολοκαύτωμα εκφράζει τη μοίρα εκατομμυρίων ανθρώπων, σφραγισμένη με βασανιστήρια, εγκλεισμούς και ξεριζωμούς και δεν πρόκειται πότε να πάψουν να διεκδικούν…

Αυτό το μήνυμα μετέφεραν την Κυριακή οι κάτοικοι του Γρεβενιτίου του Δήμου Ζαγορίου, όλοι όσοι έζησαν τη Γερμανική θηριωδία, αλλά και όσοι την γνώρισαν μέσα από τις εικόνες και τις λέξεις κάποιου ιστορικού βιβλίου, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων με τίτλο «Ημέρα Μνήμης Ζαγορίου».

Τέσσερις φορές κάηκε αυτό το κεφαλοχώρι του Ανατολικού Ζαγορίου με τους 1.000 κατοίκους και τα 300 σπίτια.

Οι κάτοικοι γλύτωσαν γιατί κρύφτηκαν στα δασωμένα βουνά του, εκτός από δώδεκα, οι οποίοι εκτελέστηκαν απάνθρωπα, κατά την τελευταία επιδρομή των βαρβάρων, μεταξύ των οποίων και ένα μωρό που αρπάχτηκε από την αγκαλιά.

Σε αυτά τα 23 θύματα του ναζισμού λοιπόν, τοπικοί φορείς, εκπρόσωποι Συλλόγων και κάτοικοι απέτισαν φόρο τιμής, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι η «Ελλάδα δεν ξεχνά».

Το πρωί της Κυριακής, τελέστηκε εκκλησιασμός στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου στο Γρεβενίτι και επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Πεσόντων και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, από τον βουλευτή Ιωαννίνων Κώστα Τασούλα, τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, τον Δήμαρχο Ζαγορίου Γαβριήλ Παπαναστασίου, εκπροσώπους των αστυνομικών και στρατιωτικών αρχών, αλλά και Συλλόγων.

Είχε προηγηθεί, το Σάββατο, επιμνημόσυνη δέηση στους Ασπράγγελους και εκδήλωση για τα μαρτυρικά χωριά Ζαγορίου, με ομιλητή τον πρόεδρο της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Ζαγορίου Βασίλη Τζιόβα, ενώ όλοι όσοι βρέθηκαν στην εκδήλωση παρακολούθησαν με συγκίνηση το χρονικό των γεγονότων της Γερμανικής εισβολής στην περιοχή.

Ζήτημα ηθικό και νομικό

Λίγο μετά τις 12, το μεσημέρι της Κυριακής, πραγματοποιήθηκε μία ενδιαφέρουσα ημερίδα στο Πετρίδειο Κληροδότημα του Γρεβενιτίου, για τις Γερμανικές αποζημιώσεις, όπου κάτοικοι του χωριού μετέφεραν μνήμες από εκείνη την αιματηρή περίοδο.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Ζαγορίου Γαβριήλ Παπαναστασίου και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, οι οποίοι τόνισαν ότι τα ολοκαυτώματα δεν τελειώνουν με τη χαριστική βολή και ότι η διεκδίκηση των αποζημιώσεων από τη Γερμανία, δεν αποτελεί μόνο ηθικό ζήτημα για την Ελλάδα αλλά και νομικό.

Αγώνας κατά του ναζισμού

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο τέως Νομάρχης Ιωαννίνων, εκπρόσωπος Π.Ο.Α.Ε.Α. Β. Μπρακατσούλας, με θέμα «Μαρτυρικά Χωριά» και το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου των γερμανικών επανορθώσεων Αριστομένης Συγγελάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα των γερμανικών επανορθώσεων.

Ο κ. Μπρακατσούλας τόνισε στην ομιλία του ότι παρόλο που η Ελλάδα υπήρξε το μεγαλύτερο θύμα της ναζιστικής αγριότητας, αντέχει, υπογραμμίζοντας παράλληλα, ότι η αγωνιστικότητα των ανθρώπων της χώρας αυτής είναι η υπέρτατη τιμή που αξίζει στους νεκρούς.

Από την πλευρά του ο κ. Συγγελάκης, μίλησε για έναν αγώνα που δεν στρέφεται κατά του γερμανικού λαού, αλλά κατά του ναζισμού και της βαρβαρότητας.

«Ο αγώνας μας είναι αγώνας διεκδίκησης κι όχι εκδίκησης. Δεν στρέφεται εναντίον του γερμανικού λαού και της νεολαίας, με τους οποίους έχουμε δεσμούς φιλίας, αλληλεγγύης και συνεργασίας. Ο αγώνας μας, που πρέπει να γίνει και αγώνας του γερμανικού λαού, είναι αγώνας της μνήμης εναντίον της λήθης. Είναι ένα διαρκές μήνυμα εναντίον του ναζισμού και της βαρβαρότητας, ένα δημοκρατικό διάβημα για το σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Είναι αγώνας για την απόδοση δικαιοσύνης.

Και είναι χρέος του λαού μας αλλά και κάθε δημοκράτη όπου γης, χρέος ηθικό και ιστορικό, αυτός ο αγώνας να συνεχιστεί μέχρι τη δικαίωση!» ανέφερε χαρακτηριστικά.

(σε ράστερ)

Η σφαγή μέσα από τα μάτια ενός επιζήσαντα

Τον εφιάλτη που έζησε όταν στις 15 Ιουλίου του 1943 οι Ναζί εισέβαλαν στα χωριά του Ζαγορίου και πραγματοποίησαν απίστευτες αγριότητες και θηριωδίες αφηγείται ένας από τους επιζήσαντες των σφαγών, ο 94χρονος συνταξιούχος εκπαιδευτικός Φρίξος Τζιόβας.

Ο 94χρονος συνταξιούχος, σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ με αφορμή τις εκδηλώσεις Μνήμης της σφαγής του Ζαγορίου, ανακαλεί τα εφιαλτικά γεγονότα που έζησε στις 15 Ιουλίου του 1943: «Ήταν μία δυστυχία. Μας έκαιγαν. Βλέπαμε από το βουνό, όπου είχαμε κρυφτεί, το χωρίο μας, τους Ασπράγγελους, μέσα στον καπνό και τις φλόγες. Χαλασμός».

Αφορμή για την άγρια επίθεση των Ναζί, ήταν σύμφωνα με τον κ. Τζιόβα η πληροφορία που είχε φτάσει στην κατοχική διοίκηση πως οι νέοι του χωριού είχαν συναντηθεί στο σχολείο μαζί με αντάρτες του ΕΛ.ΑΣ, έναν έφεδρο αξιωματικό του Ελληνικού Στρατού ο οποίος είχε έρθει από την Μέση Ανατολή τον Αγαθοκλή Κωνσταντινίδη και έναν Αγγλο με το όνομα Τζον. Την επόμενη ημέρα, στις 12 Ιουλίου έφτασε στους Ασπραγγέλους και το πρότυπο τμήμα της ΕΠΟΝ από την Αθήνα, μέχρι που ξεκίνησε ο εφιάλτης...

Στην περιοχή της Ηπείρου κινούνταν μια μεγάλη μηχανοκίνητη φάλαγγα της Μεραρχίας Εντελβάις που απέσπασαν από το ανατολικό μέτωπο προς τον Νότο. Στις 13 Ιουλίου, οι κάτοικοι του χωριού μαζί με τα μέλη της ΕΠΟΝ έδωσαν σκληρή μάχη με τις γερμανικές περιπόλους έξω από το χωριό, με αποτέλεσμα τον θάνατο δύο εικοσάχρονων. Στις 14 Ιουλίου, ήρθε το μήνυμα ότι το χωριό κινδυνεύει και ότι οι κάτοικοι έπρεπε να το εγκαταλείψουν. «Κρύψαμε το πράγματα ,πιστέψαμε ότι θα γίνει αρπαγή, όχι κάψιμο. Τη νύχτα φύγαμε. Το πρωί είδαμε στις φλόγες στα σπίτια μας ,αλλά και στην Ελάτη όπου έκαψαν το μισό χωριό. Μας έκαψαν την εκκλησία του Αγίου Νικολάου και το Μοναστήρι. Τα 122, από τα 140 πέτρινα καστρόσπιτα του χωριού κατέρρευσαν», θυμάται ο κ. Τζιόβας.

Κάποια χωριά στο Ζαγόρι, ήδη έχουν χαρακτηριστεί μαρτυρικά, ενώ με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου προτείνεται να αναγνωριστούν όλα, ενώ με υπογραφές των κατοίκων διεκδικούνται αποζημιώσεις. Ενδεικτικά, στο Γρεβενίτι, έγιναν στάχτη και τα 295 σπίτια του χωριού, ενώ εκτελέστηκαν 23 πολίτες .Το Ελατοχώρι, το Μακρίνο και η Λεπτοκαρυά κάηκαν ολοσχερώς όλα τα σπίτια, στη Βοβούσα καταστράφηκαν τα 83 από τα 84, στην Δόλιανη τα 132 από τα 135, στην Ελάτη τα 56 από τα 70, στο Τρίστενο τα 138 από τα 154 και στο Φλαμπουράρι τα 85 από τα 92 σπίτια.

Πρωινά Νέα


 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...