Banner Πανω
 
 
 

Σε εφαρμογή η διαθεσιμότητα, στους δρόμους οι εκπαιδευτικοί

 Σε εφαρμογή η διαθεσιμότητα, στους δρόμους οι εκπαιδευτικοί

 

 

altΤέθηκε χθες σε εφαρμογή το πρώτο στάδιο του μέτρου που αφορά 2.000 εκπαιδευτικούς τεχνικών ειδικοτήτων - Έκτακτη Γενική Συνέλευση πραγματοποιεί σήμερα η τοπική ΕΛΜΕ, ενώ συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις σε πανελλαδικό επίπεδο

Το πρώτο στάδιο του κυβερνητικού σχεδίου για την διαθεσιμότητα υπαλλήλων του Δημοσίου τέθηκε τη Δευτέρα σε εφαρμογή.

Οι πρώτοι που υπάγονται στο μέτρο αυτό είναι 2.000 εκπαιδευτικοί τεχνικών ειδικοτήτων. Θα τους ακολουθήσουν οι σχολικοί φύλακες, ενώ σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Στις 23 Σεπτεμβρίου μπαίνουν στη διαθεσιμότητα οι δημοτικοί αστυνομικοί ενώ εξαιρούνται 303 σχολικοί φύλακες και 96 δημοτικοί αστυνομικοί ως τρίτεκνοι.

Σε ό,τι αφορά τους εκπαιδευτικούς, αυτοί τέθηκαν στο καθεστώς της διαθεσιμότητας από τη χθεσινή ημέρα, είναι 2.000 καθηγητές τεχνικών ειδικοτήτων που καταργήθηκαν από τα επαγγελματικά και τεχνικά λύκεια, βάσει του Πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα από τη Βουλή.

Από την κατάργηση δεκάδων ειδικοτήτων χάνονται πολλές οργανικές θέσεις. Οι περισσότερες, 388, αφορούν την ειδικότητας της Νοσηλευτικής, ακολουθούν οι Βρεφονηπιοκόμοι με 335 και οι ειδικότητες Αισθητικής με 211.

Με την κατάργηση των παρεχόμενων Ειδικοτήτων Επαγγελμάτων καταργούνται 50 κλάδοι ειδικοτήτων εκπαιδευτικών και αντίστοιχα τίθενται σε διαθεσιμότητα το σύνολο των 296 καθηγητών αποφοίτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, 218 από το σύνολο των 844 καθηγητών αποφοίτων Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και 1.968 από το σύνολο των 9.420 καθηγητών Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με όσα έχει διαμηνύσει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, πάνω από τους μισούς εκπαιδευτικούς θα απορροφηθούν σε δομές και υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, αφού η πλειονότητα των ειδικοτήτων που καταργήθηκαν αφορούν τον τομέα Υγείας.

Η διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών έχει θέσει επί ποδός την ΟΛΜΕ, η οποία ήδη βρίσκεται σε κινητοποιήσεις, ενώ προαναγγέλλει έναν «καυτό Σεπτέμβριο».

 

Μετατάξεις

Οι αλλαγές στο καθεστώς των υποχρεωτικών μετατάξεων αφορούν συνολικά περίπου 8.000 εκπαιδευτικούς και σύμφωνα με την σχετική τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή, αλλάζει η διαδικασία για τον καθορισμό των κενών θέσεων, τις υπηρεσιακές ανάγκες σε διοικητικό προσωπικό αλλά και το πλεονάζον προσωπικό ανά ειδικότητα.

Συνολικά 4.933 καθηγητές θα μεταταχθούν υποχρεωτικά από τη Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Πρόκειται για γυμναστές, καθηγητές πληροφορικής, γαλλικής φιλολογίας, θεατρικών σπουδών, μουσικής και καλλιτεχνικών. Επίσης άλλοι 2.500 εκπαιδευτικοί θα μεταταχθούν σε διοικητικές θέσεις της κεντρικής υπηρεσίας, σε περιφερειακές διευθύνσεις εκπαίδευσης αλλά και σε θέσεις εκπαιδευτικού προσωπικού στα δημόσια ΙΕΚ, τα οποία αναβαθμίζονται.

Να σημειωθεί πως όταν γίνει γνωστός ο αριθμός των υποχρεωτικών μετατάξεων και των αναγκών που υπάρχουν σε όλη τη χώρα, οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να μεταταχθούν θα καταθέσουν αιτήσεις. Άμεσα θα συνταχθεί αξιολογικός πίνακας κατάταξης με βάση τα εξής κριτήρια: συνολική προϋπηρεσία, οικογενειακοί λόγοι, συνθήκες διαβίωσης στις έδρες των σχολείων που υπηρέτησαν και κατοχή επιπλέον πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού.

Αντιδράσεις

Η ΟΛΜΕ πραγματοποίησε χθες συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της στην Αθήνα, ενώ αύριο Τετάρτη στις 19:00, καλεί τις Ομοσπονδίες των κλάδων που βρίσκονται σε κινητοποίηση αυτή την περίοδο, αλλά και όλες τις ομοσπονδίες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα να συναντηθούν στα γραφεία της για «να οργανωθεί από κοινού ο αγώνας ενάντια στις διαθεσιμότητες - απολύσεις αλλά και συνολικά ενάντια στην πολιτική των κυβέρνησης - Τρόικας».

Πριν από τις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις που έχει εξαγγείλει η ομοσπονδία για τον Σεπτέμβριο, με σκοπό «να μην απουσιάζει κανείς από τα σχολεία μας την 1η του Σεπτέμβρη», η ΟΛΜΕ καλεί τις κατά τόπους ΕΛΜΕ να συνεχίσουν τις πολύμορφες κινητοποιήσεις τους και να δημιουργήσουν σε κάθε περιοχή «κέντρα αγώνα».

Σε τοπικό επίπεδο, η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων, συνεχίζει τον αγώνα της, προκειμένου να μην περάσουν τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για διαθεσιμότητα χιλιάδων καθηγητών.

Μάλιστα, σήμερα Τρίτη, στις 9 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Γενική Συνέλευση στα Λιθαρίτσια.

Η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων με ανακοίνωσή της αναφέρει μεταξύ άλλων πως τα νέα μέτρα καταργούν ότι έχει απομείνει από τα δικαιώματα των εργαζομένων και τα μέτρα προστασίας της εργασίας, τις συλλογικές συμβάσεις και τις κατώτατες αμοιβές και παράλληλα, διαλύουν δημόσιες υπηρεσίες, καταργούν δυναμικούς τομείς της δημόσιας τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και τους εκχωρούν στη ιδιωτική επιχειρηματική πρωτοβουλία.

«Η επίθεση Κυβέρνησης – Τρόικας περνάει τώρα σε νέα φάση. Το ίδιο και ο δικός μας αγώνας. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας, συσπειρώνουμε τους εργαζόμενους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, απαντάμε άμεσα στις προσπάθειες εφαρμογής των διαθεσιμοτήτων – απολύσεων. Προετοιμάζουμε τους μεγάλους αγώνες του Σεπτεμβρίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΛΜΕ.

 

Αναπληρωτές θέλει το υπουργείο

Στο μεταξύ, πάντως το υπουργείο Παιδείας, διαβεβαιώνει ότι όλα τα σχολεία θα έχουν - και μάλιστα έγκαιρα – τον καθηγητή τους τον Σεπτέμβριο.

Πως θα γίνει αυτό, από τη στιγμή που χιλιάδες θα βγουν σε διαθεσιμότητα, άλλοι θα μετακινηθούν, ενώ ήδη παρατηρούνται μεγάλα κενά και ελλείψεις λόγω συνταξιοδοτήσεων;

Με τη μέθοδο της... πρόσληψης αναπληρωτών, σύμφωνα με το υπουργείο.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη έχει εξασφαλίσει την απασχόληση 8.500 αναπληρωτών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, για τη νέα σχολική χρονιά σε καινοτόμες και χρηματοδοτούμενες δράσεις από το ΕΣΠΑ (όπως η εφαρμογή του θεσμού του Μέντορα, της ενισχυτικής διδασκαλίας κλπ).

Επίσης έχουν εγκριθεί από την Κυβέρνηση 2.500 πιστώσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό, για την πρόληψη ισάριθμων αναπληρωτών για την νησιωτική και ορεινή χώρα.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «Το υπουργείο Παιδείας εκτιμά ότι με τους συνολικά 11.000 αναπληρωτές, τη δίωρη αύξηση του ωραρίου διδασκαλίας των εκπαιδευτικών, τον αυστηρό περιορισμό των αποσπάσεων εκπαιδευτικών σε φορείς εντός και εκτός του υπουργείου Παιδείας, την εξάντληση του υπάρχοντος ωραρίου, την αξιοποίηση των δεύτερων πτυχίων των εκπαιδευτικών και την επέκταση πρώτης και δεύτερης ανάθεσης διδασκαλίας θα επιτρέψουν, όλα τα παιδιά σε όλα τα σχολεία να έχουν - και μάλιστα έγκαιρα – τον καθηγητή τους τον Σεπτέμβριο».

(σε ράστερ)

Να μην λάβουν μέρος στην απεργία καλεί τους γιατρούς ο υπουργός

Κλειστά τα Νοσοκομεία την Τετάρτη λόγω… διαθεσιμότητας

Παρά το γεγονός ότι οι γιατροί εξαιρούνται από τη διαθεσιμότητα σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ωστόσο ο αρμόδιος υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ζητάει να μπουν και να μετρήσουν κανονικά στη διαθεσιμότητα και στην κινητικότητα.

Μιλώντας στον «ΑΝΤ1» ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι ο ίδιος ζητάει να συμπεριληφθούν οι γιατροί στην κινητικότητα. «Θα μετακινηθούν 300 γιατροί. Είναι τόσο τρομερό να μπουν σε διαθεσιμότητα για 15 μέρες με το 75% του μισθού τους;» σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι έτσι δεν θα χρειαστεί να αναζητήσει 300 υπαλλήλους από άλλους τομείς.

Αντιδρώντας στο μέτρο της κινητικότητας, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό έχουν προκηρύξει για αύριο Τετάρτη 24ωρη πανελλαδική απεργία.

Έτσι, τα δημόσια Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ και οι δομές της Πρόνοιας, θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας.

Το προσωπικό στο Εθνικό Σύστημα Υγείας διαμαρτύρονται για την κινητικότητα, μέσω διαθεσιμότητας, 2.500 υγειονομικών, που οδηγεί όπως υποστηρίζουν στην απόλυση, «τα λουκέτα στα Νοσοκομεία και τη διάλυση του ΕΣΥ».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), αναφέρει ότι «οι συγχωνεύσεις - καταργήσεις Νοσοκομείων, οι καταργήσεις 770 μονάδων, τμημάτων του ΕΣΥ, οι νέοι οργανισμοί, οι πιθανές καταργήσεις ολόκληρων κλάδων θα είναι τα εργαλεία για την υλοποίηση αυτής της ανάλγητης πολιτικής στο χώρο της Υγείας».

Από την πλευρά τους οι Νοσοκομειακοί γιατροί με απόφαση της Ομοσπονδίας τους αν και προς στιγμήν όπως αναφέρουν φαίνεται ότι εξαιρούνται από τις διαθεσιμότητες, στέκονται δίπλα στους άλλους εργαζόμενους στην Υγεία «που απειλούνται με απόλυση».

Το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) κρίνει πως οι 2.500 διαθεσιμότητες εργαζομένων που υπηρετούν στο ΕΣΥ «θα αποβούν ολέθριες για το δημόσιο σύστημα υγείας», και υποστηρίζει ότι «η κυβέρνηση, ακολουθεί τυφλά τις εντολές της τρόικα και απολύει εργαζόμενους απόλυτα απαραίτητους για την καθημερινή λειτουργία του ΕΣΥ, αντί να καλύψει τα 20.000 κενά προσωπικού και τις 6.000 ελλείψεις γιατρών στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας».

Για την απεργία της Τετάρτης πάντως, ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε να μην λάβουν μέρος οι γιατροί.

«Μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση τώρα»

Υπέρ ενός τολμηρού μεταρρυθμιστικού σχεδίου πέντε Δήμαρχοι μεγάλων πόλεων, μεταξύ των οποίων και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος

«Τώρα και όχι αργότερα, σήμερα και όχι αύριο, πρέπει με σύνεση, υπευθυνότητα, σχεδιασμό και αγωνιστικότητα να αντιμετωπίσουμε την εχθρική και απαξιωτική στάση της κυβέρνησης, αλλά και τη λαϊκιστική, αντι-μεταρρυθμιστική ακινησία στον οικείο για μας χώρο της Αυτοδιοίκησης», τονίζουν με κοινή δήλωσή τους πέντε δήμαρχοι μεγάλων πόλεων, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της Αυτοδιοίκησης.

Πρόκειται για τον Δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, τον Δήμαρχο Πατρέων Γιάννη Δημαρά, τον Δήμαρχο Βόλου Πάνο Σκοτινιώτη και τον Δήμαρχο Ιωαννιτών Φίλιππα Φίλιο.

Εξάλλου, ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου την περασμένη Παρασκευή, είχε τονίσει ότι οι ισοπεδωτικές για την πλειοψηφία των Δημάρχων, διατάξεις του Πολυνομοσχεδίου που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δε θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με «σταυρωμένα τα χέρια» και είναι επιβεβλημένο πλέον να τεθούν συγκεκριμένα ζητήματα τα οποία θα αποτελούν «κόκκινες γραμμές».

Αναφερόμενος λοιπόν, από κοινού με τους υπόλοιπους Δημάρχους στη σημερινή αντιμετώπιση του θεσμού από την κυβέρνηση τονίζουν ότι «η Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζεται σαν επαίτης, σαν φτωχός συγγενής του Κεντρικού Κράτους, το οποίο αυθαίρετα και αιφνιδιαστικά, χωρίς κανένα σχέδιο, υφαρπάζει αρμοδιότητες, αφαιρεί πόρους, απολύει εργαζόμενους. Το Κράτος αμφισβητεί απροκάλυπτα την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως θεσμό δημόσιας τοπικής εξουσίας».

Παράλληλα, όμως ασκούν κριτική στον λαϊκισμό και την αντιμεταρρυθμιστική στάση πολιτικών δυνάμεων «που χαϊδεύουν αυτιά και ενώ κόπτονται υπέρ των μεταρρυθμίσεων, στην πραγματικότητα δεν τις θέλουν και βάζουν φραγμούς σε οποιαδήποτε αλλαγή. Είναι οι κήρυκες της στασιμότητας».

Ευθύνες αποδίδουν οι Δήμαρχοι και στην ίδια την Τοπική Αυτοδιοίκηση και στους εκπροσώπους της, τονίζοντας ότι «συχνά οι ΟΤΑ ενεπλάκησαν σε σχέσεις πολιτικής πατρωνείας, πελατειασμού και κομματικής ιδιοτέλειας.

Απότοκο αυτών των σχέσεων είναι και μια ακραία εκδοχή συνδικαλισμού, που μετέρχεται τη βία και τον τσαμπουκά και ενθαρρύνεται από ένα τμήμα της ηγεσίας του, που επιχειρεί και αυτή να διαιωνίσει την ακινησία προκειμένου να διατηρήσει τα μικροσυμφέροντα μιας μικρής μερίδας σε βάρος των πολλών εργαζομένων και του κοινωνικού συνόλου γενικότερα».

Οι Δήμαρχοι τάσσονται υπέρ «ενός τολμηρού μεταρρυθμιστικού σχεδίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση προς όφελος των πολιτών, των εργαζομένων, της ίδιας της λειτουργίας των πόλεων και της χώρας μας. Ένα τέτοιο σχέδιο, που θα αποκαθιστά θεσμικά την αξιοπρέπεια και την αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης, αποτελεί προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της οικονομίας σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών».

Παράλληλα, προαναγγέλλουν ανάλογες πρωτοβουλίες «ώστε να συμβάλουμε με ολοκληρωμένες προτάσεις στην αντιμετώπιση κρίσιμων προβλημάτων των πόλεών μας, με προτεραιότητα αυτά της κοινωνικής πολιτικής, της βελτίωσης της παροχής υπηρεσιών προς τον πολίτη και των νέων εναλλακτικών μορφών χρηματοδότησης των Δήμων».

 

Συνεδριάζει η ΚΕΔΕ

Η κοινή αυτή δήλωση των πέντε Δημάρχων, έρχεται λίγο πριν τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη, 24 Ιουλίου και ώρα 12 το μεσημέρι στην Αθήνα, με κύριο θέμα το Πολυνομοσχέδιο και τη στάση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Πιο συγκεκριμένα, η συνεδρίαση γίνεται, με βάση την απόφαση της Έκτακτης Συνέλευσης των Δημάρχων, προκειμένου να αξιολογήσει τα νέα δεδομένα μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και να επανεκτιμήσει τη στάση της Αυτοδιοίκησης.

Πρωϊνά Νέα


 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...