Banner Πανω
 
 
 

Ένας μπούσουλας για το Ζαγόρι

Ένας μπούσουλας για το Ζαγόρι

Έναν ιδανικό μπούσουλα, με όλες τις απαραίτητες καταγραφές κυρίως όμως με τις προτάσεις διεξόδου από την κρίση και τα προβλήματα που αυτή έχει συσσωρεύσει, έχει πλέον στη διάθεσή της η περιοχή του Ζαγορίου.
Το Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας, που λειτουργεί τα μεταπτυχιακά του προγράμματα στο Μέτσοβο, παρουσίασε χθες σε ημερίδα που έγινε στα Άνω Πεδινά του δήμου Ζαγορίου, τις έρευνες των μεταπτυχιακών φοιτητών σχετικά με την ολοκληρωμένη ανάπτυξη της περιοχής, ακολουθώντας αντίστοιχες εργασίες, που έγιναν για την περιοχή των Τζουμέρκων και της Κόνιτσας.  Οι εργασίες των μεταπτυχιακών αναφέρονται σε διάφορα επίπεδα, όπως στις νέες προσεγγίσεις για τον τουρισμό, στην αποτύπωση του κοινωνικού και πολιτισμικού τοπίου του Ζαγορίου στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων και τέλος στην ενίσχυση των παραγωγικών δυνατοτήτων.
Ο πρύτανης του ΕΜΠ Σίμος Σιμόπουλος που παραβρέθηκε στην ημερίδα αναφέρθηκε με συγκίνηση στο χρέος του Ιδρύματος απέναντι στους Ηπειρώτες εθνικούς ευεργέτες, ένα χρέος που αποπληρώνεται με τον τρόπο αυτό, χωρίς όμως ημερομηνία λήξεως. Έτσι, έκανε λόγο για τους ανθρώπους των ορεινών όγκων της χώρας, που διατήρησαν επί αιώνες την παράδοση, την ιστορία, τη θρησκεία και το οξύ πνεύμα, τα οποία είναι υποχρεωμένοι να διατηρήσουν και να μεταλαμπαδεύσουν στις επόμενες γενιές, όσοι έχουν την ευθύνη του Πολυτεχνείου.
«Το Πολυτεχνείο δε θα υπήρχε εάν δεν υπήρχαν οι Ηπειρώτες εθνικοί ευεργέτες. Υπάρχει χάρη στις υποθήκες, τις διαθήκες και τις αρχές αυτών των ανθρώπων που σκεφτόταν ρπωτί8στως τη χώρα μας και έπειτα τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους. Η επιστροφή αυτού του χρέους είναι μία διαρκής υποχρέωση του ΕΜΠ για να μη σβήσει η παράδοση του τόπου», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σιμόπουλος.
Για την ευκαιρία που έχει στη διάθεσή του πλέον ο δήμος Ζαγορίου να κινηθεί έχοντας στα χέρια του ένα πολύτιμο εργαλείο καταγραφής και προτάσεων, έκανε λόγο ο δήμαρχος Ζαγορίου Γαβριήλ Παπαναστασίου, υπενθυμίζοντας, ότι ο δήμος Κεντρικού Ζαγορίου, εφάρμοσε κατά μεγάλο ποσοστό τη μελέτη του Ιδρύματος Γουλανδρή, που αποτέλεσε για τα προηγούμενα χρόνια, τον ιδανικό μπούσουλα της περιοχής.
Στο χαιρετισμό του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τρ. Αλμπάνης τόνισε πως είναι υποδειγματική η δουλειά του μεταπτυχιακού προγράμματος στο Μέτσοβο και έπλεξε το εγκώμιο του συναδέλφου του κ. Σιμόπουλου, για όσα κατάφερε να πετύχει τα τελευταία χρόνια η Σύνοδος των πρυτάνεων της χώρας.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ


 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...