Banner Πανω
 
 
 

Με την πλάτη στον τοίχο το Πανεπιστήμιο

 

Με την πλάτη στον τοίχο το Πανεπιστήμιο

Καμία δυνατότητα για ένταξη υπαλλήλων του στη διαδικασία της διαθεσιμότητας - κινητικότητας, δεν υπάρχει στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων το οποίο αντιμετωπίζει
σοβαρές ελλείψεις προσωπικού όλων των κατηγοριών

Με την... πλάτη στον τοίχο εξακολουθεί να λειτουργεί το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων με σοβαρό πλέον το ενδεχόμενο να έχει και νέες «απώλειες» στην προσπάθεια που καταβάλλεται τα τελευταία χρόνια από τις πρυτανικές αρχές για αναβάθμιση του Ιδρύματος.
Αν και το τελευταίο χρονικό διάστημα το πανεπιστήμιο δέχθηκε απανωτά «χτυπήματα» με πιο σοβαρό αυτό που είχε να κάνει με την Πολυτεχνική Σχολή, οι πρυτανικές αρχές συνεχίζουν τη σημαντική δουλειά και την όσο το δυνατόν καλύτερη παροχή υπηρεσιών προς τους φοιτητές, αλλά και τη διαρκή αναβάθμιση σε τομείς όπως η καινοτομία και η έρευνα.
Όμως, στην προσπάθεια αυτή τα εμπόδια είναι πολλά και προέρχονται κυρίως από την πλευρά της πολιτείας που δείχνει να μην συμμερίζεται την αγωνία των πρυτανικών αρχών.
Αυτό αποδεικνύεται και από τα τελευταία δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία δεν αποκλείεται από την διαδικασία της διαθεσιμότητας – κινητικότητας υπαλλήλων να μην εξαιρεθούν τα πανεπιστήμια, κάτι που σε περίπτωση που συμβεί και στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων θα δημιουργήσει περισσότερα και νέα λειτουργικά προβλήματα.
Μετά τα τελευταία δημοσιεύματα ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης σε δηλώσεις του ανέφερε πως ήδη το Πανεπιστήμιο παρουσιάζει ελλείψεις προσωπικού όλων των κατηγοριών και ιδιαίτερα διοικητικού προσωπικού, κυρίως μετά τη μετακίνηση 19 υπαλλήλων τον Δεκέμβριο του 2012.
Ταυτόχρονα ο κ. Αλμπάνης έκανε γνωστό πως μόνο τρία εκπαιδευτικά Ιδρύματα  μεταξύ των οποίων και το Πανεπιστήμιο, είχαν εμπλακεί στη διαδικασία της κινητικότητας υπαλλήλων, γι’ αυτό και ζήτησε την εξαίρεση του Ιδρύματος της πόλης από τη νέα αυτή διαδικασία.
Σημείωσε δε, πως το Πανεπιστήμιο διαθέτει ένα μικρό αριθμό διοικητικών υπαλλήλων και συγκεκριμένα μόλις 280 διοικητικούς υπαλλήλους για 565 διδάσκοντες και 17.000 ενεργούς φοιτητές.
«Διαφωνούμε με την διαθεσιμότητα – κινητικότητα όπως έγινε και εκτός των άλλων δημιουργεί πρόβλημα στην λειτουργία», σημείωσε ο κ. Αλμπάνης και ανέφερε ότι η Πρυτανεία βρίσκεται εν αναμονή των σχετικών εγκυκλίων του Υπουργείου.
Πάντως σημείωσε ότι θα υπάρξουν επαφές και με τον Σύλλογο Διοικητικού Προσωπικού, με στόχο από κοινού να υπερασπιστούν τις θέσεις εργασίας και την ομαλή λειτουργία του Πανεπιστημίου.
Για το θέμα ελήφθη και σχετική απόφαση, που εστάλη στο Υπουργείο Παιδείας. Αναλυτικά επισημαίνεται:
«Αναφορικά με το ενδεχόμενο να τεθούν σε διαθεσιμότητα – κινητικότητα διοικητικοί υπάλληλοι των Πανεπιστημίων, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δηλώνει κατηγορηματικά ότι αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις προσωπικού όλων των κατηγοριών  και ως εκ τούτου δεν υπάρχει καμία δυνατότητα για ένταξη υπαλλήλων του στις παραπάνω κατηγορίες. Επισημαίνει, επίσης, ότι με τη διαδικασία – εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4039/2012 το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι ένα από τα τρία Πανεπιστήμια της χώρας, στο οποίο τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ήδη δεκαεννέα (19) διοικητικοί υπάλληλοι του Ιδρύματος, ενώ συνολικά από το έτος 2008 έχουν αποχωρήσει από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων περισσότεροι από διακόσιοι υπάλληλοι. Παράλληλα έχουν καταργηθεί ενενήντα έξι (96) κενές οργανικές θέσεις μόνιμου διοικητικού προσωπικού και είκοσι επτά κενές (27) θέσεις διοικητικού προσωπικού Ι.Δ.Α.Χ., με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η πρόσληψη διοικητικού προσωπικού, αφού δεν υφίστανται κενές θέσεις.
Επισημαίνεται ότι η αναλογία του αριθμού των μελών του διδακτικού προσωπικού του Πανεπιστημίου μας προς τον αριθμό των μελών του διοικητικού προσωπικού είναι η μικρότερη από όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας (575 μέλη διδακτικού προσωπικού προς 288 μέλη διοικητικού προσωπικού).
Κατά συνέπεια, το διοικητικό προσωπικό  του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων δεν επαρκεί, σε καμία περίπτωση, για την εξασφάλιση της λειτουργίας των επτά Σχολών και των δεκαπέντε Τμημάτων του Ιδρύματος, με πολλούς Τομείς, Εργαστήρια και άλλες λειτουργικές και ακαδημαϊκές μονάδες και με βασική επιδίωξη τη διασφάλιση των σπουδών και της μέριμνας των φοιτητών μας.
Με βάση τα παραπάνω, η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων απαιτεί να μη συμπεριληφθεί το ακριτικό Πανεπιστήμιό μας σε διαδικασίες ένταξης διοικητικών υπαλλήλων του  για δεύτερη φορά σε διαθεσιμότητα. Επίσης, παρακαλεί να εγκριθεί η διάθεση στο Ίδρυμά μας, στο πλαίσιο της κινητικότητας, διοικητικών υπαλλήλων από άλλες υπηρεσίες».
Ανακοίνωση των μελών του ΠΥΣΔΕ
Εν τω μεταξύ ανακοίνωση εξέδωσαν οι εκπαιδευτικοί – μέλη του ΠΥΣΔΕ Ιωαννίνων αναφορικά με το ζήτημα της διαθεσιμότητας και των απολύσεων.
Οι εκπαιδευτικοί – μέλη του ΠΥΣΔΕ σημειώνουν αρχικά πως οι ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς δεν θα μπορούν να καλυφθούν με το υπάρχον προσωπικό και σε πολλές ειδικότητες θα χρειασθεί πρόσληψη αναπληρωτών.
Επίσης, οι εκπαιδευτικοί σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους πως η λογική της διαθεσιμότητας οδηγεί σε αδιέξοδα και μάλιστα σε ειδικότητες με αυξημένη ζήτηση στην αγορά εργασίας, γι’ αυτό και τονίζουν πως πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι η έξοδος από την κρίση δε νοείται χωρίς την αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας.
«Είναι αδιανόητο να ισχυριζόμαστε ένα καλύτερο μέλλον, αλλά με τις ενέργειές μας να οδηγούμε στην απόγνωση τους αυριανούς πολίτες της χώρας μας στερώντας τους την ελπίδα και το όνειρο», καταλήγει η ανακοίνωση των εκπαιδευτικών – μελών του ΠΥΣΔΕ Ιωαννίνων.

Ανεξάρτητος Τύπος της Ηπείρου


 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...