Banner Πανω
 
 
 

Συγχωνεύσεις χωρίς απολύσεις

Συγχωνεύσεις χωρίς απολύσεις

Δεν άνοιξε τα χαρτιά του για το τι προβλέπει ο νέος χάρτης Υγείας για την Ήπειρο ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας μιλώντας σε ημερίδα με θέμα «Η Υγεία στην Ψηφιακή Εποχή. Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση: Προκλήσεις και Προοπτικές», που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στα Γιάννενα.
Ωστόσο, το να μείνουν ανεπηρέαστες οι δομές υγείας της περιοχής, μάλλον είναι ένα σενάριο με λίγες πιθανότητες, καθώς ο κ. Μπέζας προανήγγειλε γενικότερα διοικητικές συνενώσεις, αλλαγές στο σκοπό και το χαρακτήρα, αλλά και συγχωνεύσεις Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, λέγοντας πως το σχέδιο βρίσκεται στο στάδιο της τελικής διαμόρφωσης. «Και διαμορφώνεται για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και χωρίς καμία πρόσθετη επιβάρυνση των ασφαλισμένων», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε στην ομιλία του.
Ο κ. Μπέζας χαρακτήρισε μακρύ και ανηφορικό το δρόμο των διαρθρωτικών αλλαγών στην υγεία, υπενθυμίζοντας όμως τη δέσμευση υλοποίησης μέχρι το 2016 δύσκολων και πολύπλοκων δράσεις που επηρεάζουν την καθημερινή λειτουργία των Μονάδων.
«Ο έλεγχος τους κόστους και η συγκράτηση στις δαπάνες θα γίνεται σταδιακά, με τις πρακτικές που εφαρμόζονται σε όλο τον κόσμο. Με την ενίσχυση δηλαδή των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ώστε να συγκρατούνται τα περιστατικά, που άσκοπα επιβαρύνουν τα Νοσοκομεία και να μπορούν έτσι τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ να έχουν αποδοτική οργάνωση και λειτουργία.
Σ΄ αυτή την προσπάθεια δεν θα κάνουμε πίσω. Με οργανωμένο διάλογο και συζήτηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με την επιδίωξη να υπάρχει συναίνεση, με σεβασμό στο υψηλού επιπέδου ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, από το οποίο κανείς δεν πρόκειται να απολυθεί, αλλά και με αποφασιστικότητα για την επίτευξη των κοινών μας στόχων. Τη βιωσιμότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τη μείωση των ανισοτήτων και των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, καθώς και την ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη των υπηρεσιών Υγείας», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Τομή η Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση
Μια αλλαγή που θα έπρεπε να έχει δρομολογηθεί εδώ και χρόνια χαρακτήρισε την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση ο Θεσπρωτός υφυπουργός Υγείας, σημειώνοντας πως δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα μέτρο δημοσιονομικού χαρακτήρα, αλλά κυρίως ως μια τομή στο χώρο της Δημόσιας Υγείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης, που ταυτόχρονα εξορθολογίζει τα Δημόσια Οικονομικά.
«Με την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση, διασφαλίζεται η πληρότητα, η ποιότητα, η εμπιστευτικότητα, η ακεραιότητα και η ασφάλεια των δεδομένων. Παρέχεται επίσης η δυνατότητα διασταύρωσης και επεξεργασίας στοιχείων με τον εμπλουτισμό με πληροφορίες, τόσο από εσωτερικές όσο και από εξωτερικές πηγές πληροφόρησης, όπως ο ΕΟΦ, το Παρατηρητήριο Τιμών Φαρμάκων, αλλά και από πηγές όπως οι παραγωγοί, οι εισαγωγείς και οι διακινητές φαρμάκου. Επιπλέον, μπορεί να δρα προληπτικά και αποτελεσματικά (πχ σε περιπτώσεις απόσυρσης ή ληγμένων φαρμάκων) για την προστασία των ασφαλισμένων», ανέφερε χαρακτηριστικά και έκανε γνωστό πως μέχρι σήμερα με το Σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης έχουν συμβληθεί 41.000 ιατροί και 11.000 φαρμακεία. Κάθε μήνα εξυπηρετούνται 3 εκατ. μοναδικοί ασφαλισμένοι και εκδίδονται περίπου 2 εκατ. ηλεκτρονικά παραπεμπτικά εξετάσεων. Τον Απρίλιο της φετινής χρονιάς εκτελέστηκαν 5.871.705 ηλεκτρονικές συνταγές, ενώ το ποσοστό διείσδυσης της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης έχει φθάσει σε υψηλά επίπεδα με αποτέλεσμα, μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, το 97% της συνταγογράφησης φαρμάκων να πραγματοποιείται ηλεκτρονικά.
Τα οφέλη για το Σύστημα Υγείας, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Μπέζας, είναι πολλά:
• Η έκδοση έγκυρων συνταγών και παραπεμπτικών πλήρως συμπληρωμένων με όλα τα τυπικά στοιχεία που απαιτούνται από τη νομοθεσία.
• Ο άμεσος καθολικός και όχι δειγματοληπτικός έλεγχος των συνταγών.
• Ο έλεγχος της σχέσης διάγνωσης, φαρμάκου και διαγνωστικών εξετάσεων.
• Η άμεση εκκαθάριση των συνταγών.
• Η τήρηση του φαρμακευτικού ιστορικού του ασθενή.
• Η παρακολούθηση της συνταγογραφικής συμπεριφοράς των ιατρών και των φαρμακοποιών.
• Η άντληση στατιστικών στοιχείων για την πορεία της όλης διαδικασίας.
• Η ηλεκτρονική ακύρωση των ταινιών γνησιότητας και ο έλεγχος της εγκυρότητας, της νομιμότητας και της πορείας του φαρμάκου στην εφοδιαστική αλυσίδα. Τέλος,
• Η αξιοποίηση δεδομένων για τη λήψη αποφάσεων και τη χάραξη στρατηγικής.
Το επόμενο βήμα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης είναι η αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ για την επέκταση των εφαρμογών και την προμήθεια εξοπλισμού. Στο πλαίσιο των λειτουργικών αναβαθμίσεων που σχεδιάζονται, περιλαμβάνονται η εισαγωγή θεραπευτικών και διαγνωστικών πρωτοκόλλων, η εφαρμογή της ψηφιακής υπογραφής των ιατρών και των φαρμακοποιών, η ανάπτυξη συστήματος αναφορών επιχειρησιακής ευφυΐας και η διαλειτουργικότητα με εφαρμογές ιατρείων και νοσοκομείων.
«Η εφαρμογή του συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης αλλά και όλων των υπόλοιπων παρεμβάσεων στον τομέα της Υγείας δεν υπήρξε, όπως αναμενόταν άλλωστε, απρόσκοπτη και ανέφελη. Επίσης, ακόμη και σήμερα υπάρχουν μια σειρά από εκκρεμότητες και δυσλειτουργίες.
Παρ’ όλα αυτά όμως, η χώρα με πολύ κόπο το τελευταίο διάστημα έχει κάνει σημαντικά βήματα στην υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών, τόσο στον τομέα της διαχείρισης του ΕΣΥ, όσο και στον τομέα του φαρμάκου», κατέληξε ο κ. Μπέζας.
ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΤΖΕΛΕΤΑΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ


 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...