Banner Πανω
 
 
 

Λαθροθήρες και παρά την άρση απαγόρευσης του κυνηγιού

Λαθροθήρες και παρά την άρση απαγόρευσης του κυνηγιού

 

Πραγματικότητα αποτελεί πλέον η άρση της απαγόρευσης άσκησης θήρας στον Αμβρακικό κόλπο, αφού από την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, ο υγροβιότοπος «άνοιξε» και πάλι, για να υποδεχτεί τους λάτρεις της θήρας των υδροβίων πτηνών. Μία σημαντική απόφαση, που φέρει την υπογραφή του αναπλ. Υπουργού ΠΕΚΑ Στ. Καλαφάτη, η οποία όμως, από την πρώτη κιόλας ημέρα εφαρμογής της, απέδειξε την πολλαπλή αναγκαιότητα αντιμετώπισης της λαθροθηρίας στην επίμαχη περιοχή του Αμβρακικού.
Η αναγκαιότητα άρσης της καθολικής απαγόρευσης του κυνηγίου, που ίσχυσε από το 2008, επιβεβαιώθηκε το πρωί της Κυριακής, όταν μία μεγάλη δύναμη από Ομοσπονδιακούς Θηροφύλακες, σε συνεργασία με τους τοπικούς Κυνηγετικούς Συλλόγους και τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, συνέλαβαν δύο λαθροθήρες, να κυνηγούν σε απαγορευμένη ζώνη, στον βάλτο της Ροδιάς.
Το συγκεκριμένο περιστατικό λαθροθηρίας έδωσε τη δυνατότητα και στους εκπροσώπους της Κυνηγετικής οικογένειας, αλλά και στους εκπροσώπους του Φορέα Διαχείρισης, να τοποθετηθούν και να κάνουν λόγο για την αυξημένη ευθύνη που ανέλαβε η Ε’ ΚΟΗ και ευρύτερα ο κόσμος των κυνηγών, που καλείται πλέον να αποδείξει στην πράξη, ότι μπορεί να είναι συνδιαχειριστής και φύλακας του υγροβιότοπου.
Στην πράξη αποδείχθηκε, ότι με τη συνεργασία των συναρμόδιων πλέον υπηρεσιών, η φύλαξη των επτά ζωνών, στις οποίες επιτρέπεται πλέον το κυνήγι, αλλά και των υπολοίπων περιοχών, είναι πλέον εφικτή και το μήνυμα που στάλθηκε είναι απολύτως ηχηρό προς κάθε κατεύθυνση.
Από τα ξημερώματα της Κυριακής στον Αμβρακικό, επικεφαλής των Ομοσπονδιακών Θηροφυλάκων, βρέθηκε ο ΓΓ της Ε’ ΚΟΗ Χαράλαμπος Μπρέχας, που τόνισε, ότι είναι προτεραιότητα για την Ομοσπονδία η πάταξη της λαθροθηρίας, για να έχει πραγματικό νόημα, η άρση της απαγόρευσης στον Αμβρακικό. Επιπλέον υπενθύμισε, ότι η απόφαση του κ. Καλαφάτη στηρίχτηκε στις επιστημονικές μετρήσεις και τα δεδομένα, που παρουσίασε η Κυνηγετική Συνομοσπονδία και η Ε’ ΚΟΗ.
«Θεωρούμε αδιανόητο πλέον να έχουμε λαθροθηρία σε περιοχή όπου επιτρέπεται το κυνήγι. Θα πρέπει να δείξουμε ποιοι πραγματικά είμαστε και όσοι κυνηγούν και όσοι έχουν την ευθύνη των ελέγχων και της θηροφύλαξης. Να καταλάβουν οι κυνηγοί, πως ό,τι με ζήλο και κόπο αποκτήσαμε, θα πρέπει να το σεβαστούμε, για να μην το χάσουμε», σημείωσε ο κ. Μπρέχας.
«Θα είμαστε αμείλικτοι», ανέφερε ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Πρέβεζας Φώτης Μπάκας, μιλώντας για τους λαθροθήρες.
«Όπως αποφάσισε η Συνομοσπονδία, άμεσα προχωράμε σε προσλήψεις μόνιμων θηροφυλάκων για τον Αμβρακικό και σε ενίσχυση των πλωτών και άλλων μέσων που απαιτούνται για τη θηροφύλαξη της περιοχής», πρόσθεσε.
Τέλος, ο συντονιστής του Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού Δημ. Μπαρέλος, έκανε μνεία στο συντονισμό των ενεργειών με την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή και τις άλλες υπηρεσίες και πρόσθεσε πως «… οι κυνηγοί κέρδισαν αυτό που ήθελαν, όμως θα πρέπει να δώσουν και αγώνα για να το διατηρήσουν. Τα πράγματα δε θα είναι εύκολα, καθώς εάν έχουμε συνεχώς τέτοια περιστατικά και σε βάθος χρόνου, θα επιστρέψουμε στην προηγούμενη κατάσταση».
Η επίσημη θέση της Ε’ ΚΟΗ
Σε ανακοίνωσή της η Ε’ ΚΟΗ επισημαίνει, ότι αποτελεσματική θηροφύλαξη δε μπορεί να υπάρξει χωρίς την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή και το σύνολο των κυνηγών να ενεργούν ως εν δυνάμει θηροφύλακες.
Ακόμη τονίζεται στην ανακοίνωση, ότι διέφυγε της σύλληψης ένα ακόμη άτομο που αναζητείται.
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει η Ε’ ΚΟΗ στο ότι κανείς εκ των δύο συλληφθέντων δεν είναι μέλος της κυνηγετικής οικογένειας διαθέτοντας άδεια κυνηγού, «… επιβεβαιώνοντας έτσι και τη διαχρονική άποψή μας, ότι οι λαθροθήρες δεν ανήκουν στην κυνηγετική οικογένεια.
Τα κυνηγετικά όπλα, η βάρκα, δεκάδες φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, καθώς και θηρευμένα υδρόβια, μεταξύ των οποίων και δύο άτομα του απειλούμενου και προστατευόμενου είδους της βαλτόπαπιας, κατασχέθηκαν, όπως επίσης και τεχνικά μέσα που χρησιμοποιούσαν παράνομα, για την άσκηση της θήρας. 
Σε βάρος των δύο συλληφθέντων, οι οποίοι είχαν παραποιημένα κυνηγετικά όπλα και χρησιμοποιούσαν παράνομα μέσα και τεχνικές, σχηματίστηκε δικογραφία και ορίστηκε τακτική δικάσιμος, ενώ κατασχέθηκαν τα όπλα, φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων και η βάρκα τους, ενώ για τα θηράματα διενεργήθηκε δημοπρασία.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

 


 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...