Banner Πανω
 
 
 

 

Κώστας Τασούλας: Ανήμπορη η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να ανταποκριθεί στις ιστορικές της ευθύνες. Αλώβητος ο σκοπιανός αλυτρωτισμός.


 

Ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ κ.Κώστας Τασούλας μιλώντας στην Βουλή για την Συμφωνία των Πρεσπών είπε τα εξής:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μία συνάντηση της παρούσης Βουλής, της παρούσης Κυβέρνησης, της παρούσης συγκυρίας με την ιστορία. Αυτή η συνάντηση μπορεί να εξελιχθεί σε διέξοδο, μπορεί να εξελιχθεί σε σύγκρουση. Εάν εξελιχθεί σε σύγκρουση, τότε σημαίνει ότι δεν μπορούμε, δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε στα ιστορικά σας καθήκοντα και στα ιστορικά αιτήματα.

Αποδείξατε, ίσαμε τώρα, ότι στη διαχείριση της καθημερινότητας αποτύχατε. Ήλπιζε κανείς, καλοπροαίρετα, ότι στη διαχείριση ιστορικών αιτημάτων θα μπορούσατε να παραλάβετε τη σκυτάλη από το λεγόμενο -από εσάς- παλαιό πολιτικό σύστημα, που την είχε αφήσει σε ευοίωνο σημείο και αυτήν τη σκυτάλη να την πάτε παραπέρα. Αποδεικνύεται ότι συγκρουστήκατε με την ιστορία και σπάτε τα μούτρα και της χώρας και των ιστορικών αναγκών της χώρας.

Τι πετυχαίνετε με αυτήν τη Συμφωνία, αν αφαιρέσουμε από το προσκήνιο όλες εκείνες τις κραυγές με τις οποίες διαχειρίζεστε την τρέχουσα πολιτική συγκυρία -επαναλαμβάνω- και όχι την ιστορία; Εδώ δεν έρχεστε σήμερα για να εκλιπαρήσετε για ψήφους. Εδώ δεν υπάρχει ακροδεξιά, δεν υπάρχει ακροαριστερά, δεν υπάρχει φασισμός, δεν υπάρχει ναζισμός, δεν υπάρχει αριστερισμός. Εδώ υπάρχει η συνάντησή σας με την ιστορία, μία ιστορία που ξεκινάει από τα βάθη της σύγχρονης ιστορίας μας, μία ιστορία την οποίαν όλοι μπορούμε να δούμε στις 5 Φεβρουαρίου το απόγευμα, στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, όπου θα παρουσιαστεί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μετά από 106 χρόνια μία ταινία μίας ώρας, η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε το 1913.

Την είχε παραγγείλει η ελληνική κυβέρνηση των νικηφόρων βαλκανικών πολέμων, η ελληνική κυβέρνηση της κατοχύρωσης της ιστορικής Μακεδονίας σε ελληνικά σύνορα, για να δείξει, στο παγκόσμιο και ευρωπαϊκό τότε κοινό, τον αγώνα του ελληνικού στρατού, του ελληνικού λαού και σύσσωμης της ελληνικής ηγεσίας, προκειμένου να διπλασιαστεί η χώρα. Και τότε δεν υπήρχε διαχείριση της καθημερινότητας. Υπήρχε η διαχείριση της ιστορίας, που δεν αντέχετε να κάνετε.

Τώρα προσπαθείτε να διαχειριστείτε την επικείμενη εκλογική σας ήττα με όρους ιστορικών συμβάσεων, με όρους ιστορικών βημάτων. Δεν γίνεται έτσι. Πρέπει να αρθείτε πάνω από αυτά.

Αν υπήρχαν φασίστες και ακροδεξιοί, που απείλησαν την Βουλή, στη διαδήλωση, δεν έπρεπε σήμερα να τους επικαλείστε. Έπρεπε να είχαν συλληφθεί και να τελειώναμε. Αν υπάρχει κάποια άλλη διάσταση, η οποία σας εμποδίζει να επιτελέσετε το ιστορικό σας έργο, θα έπρεπε να το παρακάμψετε.

Εσείς αφήσατε αλώβητη διάταξη στο Σύνταγμά τους, το οποίο δεν αλλάζει για πρώτη φορά από σας. Είχε αλλάξει και με την Ενδιάμεση Συμφωνία το Σύνταγμά τους. Γιατί δεν ξεκινάει η ιστορία με σας. Τι παραμένει αλώβητο στο Σύνταγμά τους; «Η δημοκρατία εγγυάται ιδιαίτερα ασφαλιστικά δικαιώματα σε βετεράνους του αντιφασιστικού πολέμου και όλων των Μακεδονικών εθνικών απελευθερωτικών πολέμων, σε αναπήρους πολέμου, σε εκείνους που εξορίστηκαν και φυλακίστηκαν για τα ιδεώδη της ξεχωριστής ταυτότητας του Μακεδονικού λαού και του Μακεδονικού κράτους, καθώς και σε μέλη της οικογένειάς τους που δεν έχουν τα υλικά μέσα για να συντηρηθούν».

Ο «μακεδονικός λαός» και το «μακεδονικό κράτος», που παραμένουν ως διατύπωση αλώβητα στο Σύνταγμα των Σκοπίων, είναι αυτό με το οποίο θα έπρεπε να αναμετρηθείτε και να το παραμερίσετε.

Δεν παριστάνω εδώ ότι είχατε εύκολο ρόλο, όπως καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε εύκολο ρόλο σε αυτό το ζήτημα. Μην μετατρέπετε, όμως, το ότι σπάτε τα μούτρα σας και τα μούτρα της χώρας με αυτή τη Συμφωνία σε νίκη τάχα προοδευτική, ενώ στην ουσία η συμφωνία που φέρνετε είναι άρνηση της ιστορικής σας ευθύνης.

Ανατρέπετε πολιτική εκατόν πενήντα ετών. Αυτή η πολιτική των εκατόν πενήντα ετών αρνείτο τη μονοπώληση της «μακεδονικής ταυτότητος» σε μία χώρα για το σύνολο της μακεδονικής εκτάσεως. Και αν οι ελληνικές κυβερνήσεις, αυτές του παλαιού συστήματος -που λέτε εσείς- μιλούσαν και μιλούσαμε για αλλαγή ονόματος και για όλες τις αλλαγές, το κάναμε για να έρθει μετά από είκοσι οκτώ χρόνια αυτή η χώρα και να δικαιούται να ομιλεί στο Σύνταγμά της για σκέτο «Μακεδονικό λαό»;

Να το δούμε ανάποδα, παρακαλώ. Εάν υποθέσουμε ότι στο Σύνταγμά τους επιβάλαμε να ονομάζονται ιδεωδώς «Δημοκρατία των Δυτικών Βαλκανίων» και διατηρούσαν το άρθρο που σας ανέφερα και διατηρούσαν τον όρο «μακεδονική γλώσσα» και «μακεδονική υπηκοότητα» και «μακεδονική ταυτότητα» και την ελληνική Μακεδονία την αποκαλούσαν «Βόρεια περιοχή του πρώτου μέρους», τότε και πάλι θα έπρεπε να το καταψηφίσουμε.

Το όνομα δεν είναι αυτοσκοπός. Το όνομα είναι το όχημα του αλυτρωτισμού. Και από τη στιγμή που και το όνομα δεν βελτιώνεται και ο αλυτρωτισμός παραμένει ενεργός και επικίνδυνος, έχετε σπάσει τα μούτρα σας και έχετε οδηγήσει τη χώρα σε περιπέτειες.

Τα Σκόπια είναι μικρή χώρα, δεν έχουν ισχυρό στρατό. Όμως, ένας που έχει ιστορική συναίσθηση, βλέπει τα Σκόπια όχι μόνο με το μέγεθός τους, αλλά βλέπει και τα Σκόπια ως πιόνι. Πολλές φορές μικρές χώρες χρησιμοποιούνται ως πιόνι από άλλες και τότε η επικινδυνότητά τους είναι μεγαλύτερη. Γιατί αυτή την αλυτρωτική σφήνα μιας χώρας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αργότερα ως πιόνι, να την αφήσουμε στα σπλάχνα της Ελλάδος και να μην εκμεταλλευτούμε την αδήριτη ανάγκη του διεθνούς παράγοντα να δώσει λύση, επιτυγχάνοντας καλύτερη συμφωνία που δεν περιέχει τον αλυτρωτισμό;

Θέλω να ξέρετε το εξής: Η Νέα Δημοκρατία δεν νομίζει ούτε θεωρεί ότι διαχειρίζεστε εύκολες υποθέσεις, ούτε οι προηγούμενοι το διαχειρίζονταν. Είχατε παραλάβει, όμως, την υπόθεση από καλό σημείο. Και πρέπει να έχετε το θάρρος να παραδέχεστε ότι το σημείο από το οποίο το παραλάβετε, σας έδινε τη δυνατότητα ενόψει και της τεράστιας ανάγκης της Δύσης –της Ευρώπης περισσότερο και λιγότερο της Αμερικής- να ενταχθούν τα Σκόπια στις ευρωατλαντικές δομές, να είχατε πετύχει μία συμφωνία η οποία στερούσε από αυτό το πιόνι όλες τις αλυτρωτικές πτυχές και αιχμές, που θα ταλαιπωρήσουν το μέλλον της χώρας μας.

Ζούμε ιστορικές στιγμές. Δεν χρειάζεται ο κ. Τσίπρας, πνέοντας τα λοίσθια της κυβερνητικής του θητείας και μετατρεπόμενος από εν ενεργεία Πρωθυπουργός σε διαχειριστής της ήττας του, να εμπλέκει στο τέλος της θητείας του τόσο σοβαρά θέματα. Θα ήταν προτιμότερο να αποφύγει να διχάσει τους Έλληνες για να ενώσει τους Σκοπιανούς, όπως προσφυώς είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Και να ξέρετε ότι η εθνική γραμμή, κάθε φορά, δεν είναι κάτι ακλόνητο. Εθνική γραμμή για χώρες σαν την Ελλάδα είναι «η ποικίλη δράση των στοχαστικών προσαρμογών». Εσείς που μυκτηρίζετε και κατηγορείτε διαρκώς το παλαιό πολιτικό σύστημα, αντί να παραδεχτείτε ότι ανέκαθεν αδιαφορούσατε για τη μακεδονική ταυτότητα των βορείων γειτόνων, γαντζώνεστε από παραποίηση των θέσεων του παλαιού πολιτικού συστήματος, χρησιμοποιώντας αυτό που βρίζετε για σωσίβιο. Δεν γίνονται όλα μαζί. Ή το παλαιό πολιτικό σύστημα κατέστρεψε τη χώρα ή το παλαιό πολιτικό σύστημα θα σας δώσει σωσίβιο. Και τα δύο μαζί δεν γίνονται.

«Περισσότερο από τις ιδέες σας, αντιπαθώ τις μεθόδους σας» είχε πει ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής, απευθυνόμενος στην Αριστερά. Φαίνεται ότι οι μέθοδοί σας εξακολουθούν να είναι αντιπαθητικές, γιατί εξακολουθείτε να μην παραδέχεστε τις προθέσεις σας, οι οποίες, στο κάτω-κάτω, στο θέμα το σκοπιανό ουδέποτε απεκρύβησαν και ουδέποτε άλλαξαν.

Είναι το μόνο θέμα για το οποίο δεν κοροϊδέψατε τον ελληνικό λαό προεκλογικώς. Μάλιστα, στελέχη επιφανή προτιμούσαν να λέγεται σκέτο «Μακεδονία» αυτή η χώρα, αντί για «Βόρεια Μακεδονία».

Ως προς τους διακονιάρηδες ψήφων που σήμερα σέρνονται σε αυτή την Αίθουσα κραυγάζοντας και με γογγυσμούς και μυκηθμούς επιχειρούν να εκμεταλλευτούν το συναίσθημα και τον πατριωτισμό των Ελλήνων, σε αυτούς τους διακονιάρηδες ψήφων, θα ήθελα να πω ότι η ευθύνη που ο καθένας, η καθεμία έχουμε είναι αυτή που μπορεί να αποτρέψει αυτή τη Συμφωνία. Παραλλαγές και εξαλλαγές του Συντάγματος ως αποτρεπτικές αυτής της Συμφωνίας δεν επιτρέπεται να λέγονται.

Ο κ. Χατζηδάκης γκρέμισε το ψεύδος ότι παραιτούμενοι κάποιοι Βουλευτές μπορούν να προκαλέσουν εκλογές. Εγώ θα γκρεμίσω ένα άλλο ψεύδος και θα τελειώσω.

Λένε ότι αν παραιτηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα γίνουν εκλογές και δεν θα προχωρήσει αυτή η Συμφωνία. Το άρθρο 34 του Συντάγματος λέει ότι αν παραιτηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αντικαθίσταται από τον Πρόεδρο της Βουλής. Και αν εξαφανίσουμε ή απαγάγουμε τον Πρόεδρο της Βουλής για να αποτρέψουμε τη Συμφωνία, τότε, λέει το Σύνταγμα αναπληρώνεται από την Κυβέρνηση. Και αυτή η αναπλήρωση διαρκεί έξι μήνες.
 

Τα καλά νέα για τον λαό είναι ότι με τις αποφάσεις του μπορεί να αποτρέπει τέτοιες εξελίξεις. Τα κακά νέα είναι ότι ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα αυτό ουδέποτε έκρυψαν την πραγματικότητα. Παρά ταύτα, έστω και τελευταία στιγμή, αναλογιστείτε τις ευθύνες σας. Συνομιλείτε με την ιστορία. Είναι απέραντη η γοητεία του να συνομιλείς με την ιστορία και είναι αφόρητη η ευθύνη αυτή τη συνομιλία να μην την φέρεις σε πατριωτικό πέρας.

Όχι στη Συμφωνία των Πρεσπών, για να μπορέσει η χώρα να απαλλαγεί από μία αβάσταχτη αλυτρωτική σφήνα στα ιστορικά της σπλάχνα.

 


 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...