Κώστας Μπάρκας: Παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών συμπαρασύρει μια σειρά από φόρους και τέλη ακινήτων

 

Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα θιχτούν εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, σε χαμηλές και μεσαίες κατά κανόνα εισοδηματικά περιοχές, από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, η οποία με τη σειρά της επιβαρύνει μια σειρά από φόρους και τέλη (για παράδειγμα, Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, φόροι και τέλη μεταβίβασης ακινήτων, τέλη μεταγραφής και κτηματογράφησης, κ.ο.κ), ζητούν να λάβουν σαράντα (40) Βουλεύτριες και Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας, από τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών. Να σημειωθεί, ότι ο Υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε μόνο για τη μη επιβάρυνση του ΕΝΦΙΑ στις περιοχές που θα καταγραφεί αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται στην Ερώτηση, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κατά την πρόσφατη παρουσίαση των αναπροσαρμογών των αντικειμενικών αξιών, που επιφέρει αύξηση αντικειμενικών τιμών στο 60% των οικιστικών ζωνών της χώρας, δεσμεύθηκε μόνο για τη μη αύξηση του ΕΝΦΙΑ σε αυτές τις περιοχές.

Εντούτοις, ο ΕΝ.Φ.Ι.Α δεν είναι ο μοναδικός φόρος που σχετίζεται με την ιδιοκτησία ακινήτων. Έτσι, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, ειδικά σε χαμηλές και μεσαίες, κατά κανόνα, εισοδηματικά περιοχές, θα οδηγήσει σε πρόσθετες επιβαρύνσεις στα λαϊκά εισοδήματα. Ενδεικτικά, αναφέρεται η αύξηση που επιφέρουν οι νέες αντικειμενικές αξίες στο Ετήσιο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), στους φόρους και τα τέλη μεταβίβασης ακινήτων, στα τέλη μεταγραφής, κτηματογράφησης κ.ο.κ.

Μάλιστα, σε απάντηση Επίκαιρης Ερώτησης που είχε κατατεθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Υπουργός Οικονομικών συνέδεσε τον χρόνο αύξησης των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων με την επιστροφή στην κανονικότητα και το ξεπέρασμα της κρίσης από την πανδημία. Για τον κ. Σταϊκούρα λοιπόν, επανήλθε η «κανονικότητα», αφού προχώρησε σε αύξηση των αντικειμενικών, όταν το σύνολο των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων της χώρας βιώνει ακόμη την αβεβαιότητα, καθώς τα μηνύματα τόσο από την πανδημία, όσο και από την οικονομία, μόνο ευοίωνα δεν είναι.

Με την Ερώτησή τους οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία καλούν τους αρμόδιους Υπουργούς να απαντήσουν, ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθενται να λάβουν, προκειμένου να αποφευχθεί η επιβάρυνση που επιφέρει η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε λοιπούς, πλην του ΕΝ.Φ.Ι.Α., φόρους και τέλη ειδικά για όσους ανήκουν σε χαμηλή και μεσαία εισοδηματική κατηγορία.

Ακολουθεί αναλυτικά το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

 

 

Αθήνα, 25 Ιουνίου 2021

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

 

Οικονομικών

 

Εσωτερικών

 

Θέμα: «Μόνο ο ΕΝ.Φ.Ι.Α επηρεάζεται από τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών;»

 

Στις 07 Ιουνίου 2021 δημοσιεύτηκε η με αριθ. 57732 ΕΞ 2021 Κοινή Απόφαση του Υπουργού και Υφυπουργού Οικονομικών (Β’ 2375) με την οποία αναπροσαρμόστηκαν αλλά και καθορίστηκαν οι τιμές εκκίνησης περιοχών προκειμένου για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας ακινήτων. Το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να εθελοτυφλεί μπροστά στις αυξήσεις που θα επιφέρουν οι νέες αντικειμενικές αξίες σε μία σειρά φόρων, τελών και επιβαρύνσεων που σχετίζονται με την ακίνητη περιουσία. Γι’ αυτό και οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνει αφορούν μόνο στον ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Στο από 07.06.2021 δελτίο τύπου του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι μέσω της αναπροσαρμογής του ΕΝ.Φ.Ι.Α. δε θα προκύψουν επιβαρύνσεις για τη μεσαία τάξη, ακόμα και αν αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων τους. Επίσης, ότι θα αξιοποιηθεί ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργήσει η φορολόγηση περιοχών που υπο-φορολογούνταν για την περαιτέρω μείωση της φορολογίας ακινήτων. Ωστόσο, ο ΕΝ.Φ.Ι.Α δεν είναι ο μοναδικός φόρος που σχετίζεται με την ιδιοκτησία ακινήτων. Έτσι, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, ειδικά σε χαμηλές και μεσαίες, κατά κανόνα, εισοδηματικά περιοχές, όπως για παράδειγμα η Νέα Αλικαρνασσός Ηρακλείου Κρήτης, το Ίλιον, η Αγία Βαρβάρα Αττικής κ.α. θα οδηγήσει σε πρόσθετες επιβαρύνσεις στα λαϊκά εισοδήματα. Ενδεικτικά, αναφέρεται η αύξηση που επιφέρουν οι νέες αντικειμενικές αξίες στο Ετήσιο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), στους φόρους και τα τέλη μεταβίβασης ακινήτων, στα τέλη μεταγραφής, κτηματογράφησης κ.ο.κ

Στη σχετική συζήτηση της με Αριθ. Πρωτ. 360/29.01.2021 επίκαιρης ερώτησης και ως προς τη πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αύξηση των αντικειμενικών αξιών, όσο βρίσκονται σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα και πριν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ο Υφυπουργός Οικονομικών είχε αναφερθεί στη πορεία επιστροφής στην κανονικότητα η οποία και θα καθόριζε το χρονικό πλαίσιο εναρμόνισης των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες στα ακίνητα. Μάλλον, το κυβερνητικό επιτελείο έκρινε ότι έχουμε επιστρέψει στην «κανονικότητα».

Με βάση τα ανωτέρω και σε συνδυασμό με το ότι η Ελλάδα βρίσκεται ήδη στην κορυφή των χωρών της Ε.Ε με το ποσοστό των νοικοκυριών που οι δαπάνες τους για κατοικία ξεπερνά το 40% του διαθέσιμου εισοδήματός τους να βρίσκεται στο 36,2%.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1) Ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθενται να λάβουν προκειμένου να αποφευχθεί η επιβάρυνση που επιφέρει η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε λοιπούς, πλην του ΕΝ.Φ.Ι.Α., φόρους και τέλη ειδικά για όσους ανήκουν σε χαμηλή και μεσαία εισοδηματική κατηγορία;

 

 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Μαμουλάκης Χάρης

Ζαχαριάδης Κώστας

Αβραμάκης Λευτέρης

Αγαθοπούλου Ειρήνη Ελένη

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Σία

Αυγέρη Δώρα

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Γιαννούλης Χρήστος

Γκαρά Αναστασία

Γκιόλας Γιάννης

Δραγασάκης Γιάννης

Ζεϊμπέκ Χουσεϊν

Ηγουμενίδης Νίκος

Θραψανιώτης Μανόλης

Καλαματιανός Διονύσης

Καρασαρλίδου Φρόσω

Καφαντάρη Χαρά

Κόκκαλης Βασίλης

Λάππας Σπύρος

Μάλαμα Κυριακή

Μπάρκας Κώστας

Νοτοπούλου Κατερίνα

Παππάς Νίκος

Πούλου Γιώτα

Ραγκούσης Γιάννης

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σκουρλέτης Πάνος

Σκούφα Μπέττυ

Σπίρτζης Χρήστος

Συρμαλένιος Νίκος

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νίκος

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτου Δημήτρης

Χρηστίδου Ραλλία

 


 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

  Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου