Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, μαζί με Βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, κατέθεσαν Ερώτηση στον Υπουργό Οικονομικών, κ.  Χρ. Σταϊκούρα, σχετικά με την χορήγηση του Κοινωνικού Μερίσματος στους πολίτες.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν,  από τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, όπως αυτά ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών  για το τρέχον έτος, και που αφορούν στην περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2021, απομακρύνεται η πιθανότητα να χορηγηθεί το κοινωνικό μέρισμα στους πολίτες, αφού παρουσιάζεται έλλειμμα ύψους 11,522 δις ευρώ, έναντι του στόχου για έλλειμμα 11,576 δις. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2021, στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την περίοδο 2022-2025.

 Επιπλέον, τονίζουν ότι το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 44,131 δις ευρώ στους πρώτους 10 μήνες του έτους, παρουσιάζοντας μείωση κατά 338 εκατ. ευρώ ή 0,8%, έναντι της εκτίμησης για το αντίστοιχο διάστημα που έχει περιληφθεί στο μεσοπρόθεσμο.

Επιπρόσθετα, όπως υπογραμμίζουν,  σε δηλώσεις τους τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι η υγειονομική κρίση και το δημοσιονομικό έλλειμμα που δημιουργήθηκε, εξαιτίας των κρατικών επιδομάτων και των προγραμμάτων στήριξης της οικονομίας, δεν επιτρέπουν την οριζόντια παραχώρηση του κοινωνικού μερίσματος, αλλά υπάρχει η προοπτική της χορήγησής του μόνο σε ορισμένες κοινωνικές ομάδες, όπως οι υγειονομικοί και οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

 Ενώ, όπως σημειώνουν, ο Υπουργός σε πρόσφατη συνέντευξή του, επεσήμανε ότι η  χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος για το έτος 2021 θα εξαρτηθεί από την πορεία των οικονομικών μεγεθών την ίδια στιγμή που η Κυβέρνηση εκτιμά ότι το μέγεθος της ανάπτυξης θα διαμορφωθεί  περίπου στο 7%.

Τονίζουν δε, ότι την περασμένη χρονιά, το κοινωνικό μέρισμα δόθηκε σε εξαιρετικά περιορισμένο βαθμό σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη και επισημαίνουν ότι τα ελληνικά νοικοκυριά πνίγονται κυριολεκτικά από το πρωτόγνωρο κύμα ακρίβειας σε βασικά προϊόντα, καύσιμες ύλες και θέρμανση  και χρειάζονται την άμεση στήριξη του κράτους, όπως το κοινωνικό μέρισμα, το οποίο χορηγείται ετησίως και αποτελεί σημαντική οικονομική ενίσχυση και προσφέρει ανάσα ανακούφισης για τις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες της χώρας.

Για τους λόγους αυτούς, ερωτούν τον αρμόδιο Υπουργό, ποια είναι, η πρόθεση του Υπουργείου σχετικά με τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος για το τρέχον έτος, όπως, και εάν η Κυβέρνηση θα δεσμευτεί ότι η χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος θα αποτελέσει προτεραιότητα και ότι θα εξαντληθεί κάθε οικονομική δυνατότητα πριν τις όποιες οριστικές αποφάσεις του Υπουργείου Οικονομικών

 

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

                                               

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

ΠΡΟΣ

τον Υπουργό Οικονομικών, κ.  Χρήστο Σταϊκούρα

               

Θέμα: «Ήξεις αφήξεις του Υπουργείου για την παροχή του κοινωνικού μερίσματος»

 

Την περασμένη Δευτέρα, κατατέθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών, τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το τρέχον έτος, που αφορούν στην περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2021, και, όπως όλα δείχνουν, απομακρύνεται η πιθανότητα να χορηγηθεί το κοινωνικό μέρισμα στους πολίτες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα στοιχεία, παρουσιάζεται έλλειμμα ύψους 11,522 δις ευρώ, έναντι του στόχου για έλλειμμα 11,576 δις. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2021, στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την περίοδο 2022-2025. Επιπλέον, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 44,131 δις ευρώ στους πρώτους 10 μήνες του έτους, παρουσιάζοντας μείωση κατά 338 εκατ. ευρώ ή 0,8%, έναντι της εκτίμησης για το αντίστοιχο διάστημα που έχει περιληφθεί στο μεσοπρόθεσμο.

Ταυτόχρονα, σε δηλώσεις τους, στελέχη του οικονομικού επιτελείου τονίζουν ότι η υγειονομική κρίση της πανδημίας και το δημοσιονομικό έλλειμμα που δημιουργήθηκε, εξαιτίας των κρατικών επιδομάτων και των προγραμμάτων στήριξης της οικονομίας, δεν επιτρέπει την οριζόντια παραχώρηση του κοινωνικού μερίσματος, αλλά υπάρχει η προοπτική της χορήγησής του μόνο σε ορισμένες κοινωνικές ομάδες, όπως οι υγειονομικοί και οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Από την άλλη, ο Υπουργός σε πρόσφατη συνέντευξή του, επεσήμανε ότι η  χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος για το έτος 2021 θα εξαρτηθεί από την πορεία των οικονομικών μεγεθών, ενώ, την ίδια στιγμή, η Κυβέρνηση εκτιμά ότι το μέγεθος της ανάπτυξης θα διαμορφωθεί  περίπου στο 7%.

Σημειωτέον ότι την περασμένη χρονιά, το κοινωνικό μέρισμα δόθηκε σε εξαιρετικά περιορισμένο βαθμό σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη, τόσο στον αριθμό των δικαιούχων όσο και στο τελικό ποσό.

Δεδομένου ότι τα ελληνικά νοικοκυριά πνίγονται κυριολεκτικά από το πρωτόγνωρο κύμα ακρίβειας σε βασικά προϊόντα, καύσιμες ύλες και θέρμανση  και χρειάζονται την άμεση στήριξη του κράτους.

                Δεδομένου ότι, παραδοσιακά, το κοινωνικό μέρισμα, το οποίο χορηγείται ετησίως και προκύπτει από τα υπερπλεονάσματα του προϋπολογισμού, αποτελεί σημαντική οικονομική ενίσχυση και προσφέρει ανάσα ανακούφισης στις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες της χώρας.

 

Δεδομένου ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης είναι διφορούμενες και ασαφείς, με αποτέλεσμα να δημιουργούν στους δικαιούχους-πολίτες αίσθημα σύγχυσης αλλά και ανησυχίας.

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός :

 

 1. Ποια είναι, εν τέλει, η πρόθεση του Υπουργείου σχετικά με τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος για το τρέχον έτος, προκειμένου να ενημερωθούν υπεύθυνα οι πολίτες-δικαιούχοι;
 2. Δεσμεύεστε ότι η χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος αποτελεί προτεραιότητα της Κυβέρνησης και ότι θα εξαντλήσετε κάθε οικονομική δυνατότητα, προτού προβείτε στην τελική σας απόφαση;

 

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ευαγγελία Λιακούλη

Αντωνία (Τόνια) Αντωνίου

Γεώργιος Αρβανιτίδης

Νάντια Γιαννακοπούλου

Χρήστος Γκόκας

Μιχάλης Κατρίνης

Βασίλειος Κεγκέρογλοy

Γεώργιος Μουλκιώτης

Μπουρχάν Μπαράν

Δημήτριος Μπιάγκης

Απόστολος Πάνας

Ανδρέας Πουλάς

Γεώργιος Φραγγίδης

 

 


 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

  Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου