Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας κατέθεσε αναφορά προς τον  Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Ν. Παναγιωτόπουλο,

σχετικά με τα εκκρεμή θέματα που απασχολούν εδώ και αρκετό καιρό τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, με βάση και την επιστολή της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφέρειας Ηπείρου (Ε.Σ.ΠΕ.ΗΠ.).

Ειδικότερα τα μέλη της Ένωσης επισημαίνουν το μισθολογικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, καθώς μετά τις μειώσεις του Αυγούστου του 2012, οι μικρές αυξήσεις που ακολούθησαν δεν εξισορρόπησαν την κατάσταση. Οι οικονομικές τους υποχρεώσεις ολοένα και αυξάνονται, εξαιτίας και των συχνών μεταθέσεων που καλούνται να πραγματοποιήσουν σε τόπους μακριά από την πατρογονική τους εστία, καθώς αυτοί δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από τα λιγοστά στρατιωτικά οικήματα. Επίσης οι αποζημιώσεις για τη νυχτερινή τους εργασία καθυστερούν αρκετά, δημιουργώντας μεγάλη ανασφάλεια για το πότε θα τους καταβληθούν.

Επίσης αναφέρουν ότι το ωράριο εργασίας, αν και θεσμοθετημένο, καταστρατηγείται, με αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με τις απαραίτητες ασκήσεις και άλλες δραστηριότητες των Μονάδων, ορισμένα στελέχη καταλήγουν να απουσιάζουν επί πολλές ημέρες από την οικογένειά τους.

Επιπρόσθετα κάνουν λόγο και για την παραμετροποίηση των μεταθέσεων, στην οποία είναι ανάγκη να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές και να τεθεί ένα ανώτατο όριο μεταθέσεων και ένας ηλικιακός περιορισμός.

Ταυτόχρονά οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, για όσους είχαν ενταχθεί στην υπηρεσία μετά την 01-07-1990, δημιούργησαν άνιση μεταχείριση για τους στρατιωτικούς, κυρίως για αυτούς που κατετάγησαν τα έτη 1990-1992, καθώς επιμηκύνθηκε ο εργασιακός τους βίος κατά 15 χρόνια, χωρίς κάποιο μεταβατικό στάδιο και χωρίς να ληφθούν υπόψη ιδιαιτερότητες σχετικά με τον αριθμό των μεταθέσεων, το ωράριο εργασίας και τις συνθήκες εργασίας.

 

Τέλος, ο κ. Γκόκας κάλεσε τον κ. Υπουργό να λάβει υπόψη του τα συγκεκριμένα σημαντικά ζητήματα και να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυσή τους.

 

 

Ακολουθεί το κείμενο της Αναφοράς:

 

Προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Ν. Παναγιωτόπουλο

 

  Θέμα: «Επίλυση ζητημάτων στρατιωτικού προσωπικού.»

 

 

Κύριε Υπουργέ,

Σας καταθέτω την υπ’ αριθμ.: 84/2021/1-11-2021 επιστολή της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφέρειας Ηπείρου (Ε.Σ.ΠΕ.ΗΠ.), σχετικά με τα θέματα που απασχολούν του Έλληνες Στρατιωτικούς.

Συγκεκριμένα αναφέρονται στο μισθολόγιο των στρατιωτικών, το οποίο μετά τις μειώσεις του Αυγούστου του 2012 είναι μη βιώσιμο. Αν και έγιναν ορισμένες αυξήσεις οι νέες μειώσεις προβληματίζουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για τον τρόπο που θα μπορέσουν να καλύψουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Στην, ήδη, οικονομικά επιβαρυμένη κατάσταση προστίθενται και τα έξοδα στέγασης, καθώς τα στρατιωτικά οικήματα δεν είναι αρκετά και οι στρατιωτικοί καλούνται, από τη φύση της εργασίας τους, να πραγματοποιούν συχνές μεταθέσεις μακριά από την πατρογονική τους εστία.

Επιπρόσθετα σημειώνουν ότι παρόλο που έχει θεσμοθετηθεί ωράριο εργασίας και για τους ένστολους, στην πραγματικότητα δεν εφαρμόζεται, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις 24ωρων υπηρεσιών που μαζί με τις ασκήσεις και άλλες δραστηριότητες των Μονάδων, έχουν, πολλές φορές, σαν αποτέλεσμα ορισμένα στελέχη να απουσιάζουν από την οικογένειά τους έως και 10 ημέρες το μήνα.

Επίσης τονίζουν ότι σχετικά με την παραμετροποίηση των μεταθέσεων, είναι αναγκαίο να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές στη μοριοδότηση κάποιων Μονάδων, αλλά και να τεθεί ένα ανώτατο όριο μεταθέσεων και ένας ηλικιακός περιορισμός.

Ταυτόχρονα επισημαίνουν ότι οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, επιμήκυναν τον εργασιακό βίο των στρατιωτικών κατά 15 χρόνια, για όσους είχαν ενταχθεί στην υπηρεσία μετά την 01-07-1990, χωρίς κάποιο μεταβατικό στάδιο και χωρίς να ληφθούν υπόψη ιδιαιτερότητες σχετικά με τον αριθμό των μεταθέσεων, το ωράριο εργασίας και τις συνθήκες εργασίας.

Παρακαλείσθε κύριε Υπουργέ να λάβετε υπόψη σας τα σημαντικά αυτά θέματα, αλλά και τις προτάσεις που αναφέρονται αναλυτικά στην επιστολή της Ε.Σ.ΠΕ.ΗΠ., και να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια επίλυσής τους και να με ενημερώσετε για τις αποφάσεις και τις ενέργειές σας.

 


 • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

  Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου