Χρήστος Γκόκας.Ερώτηση σχετικά με τους ελλιπείς χειρισμούς στον Πρωτογενή Τομέα

Ο Βουλευτής, κ. Χρήστος Γκόκας, και οι υπόλοιποι Βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, κατέθεσαν ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχετικά με την αδράνεια της Κυβέρνησης στην επίλυση των προβλημάτων του Πρωτογενούς Τομέα από την κλιματική αλλαγή, την ενεργειακή κρίση και την πανδημία.

Ειδικότερα σημειώνουν ότι ο Πρωτογενής Τομέας έρχεται αντιμέτωπος, τα τελευταία έτη, με το ασταθές οικονομικό περιβάλλον, τις αβεβαιότητες στην αγορά, την πτώση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, την έλλειψη ρευστότητας και τις γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, στα οποία προστίθενται η πανδημία, η κλιματική αλλαγή και η ενεργειακή κρίση.

Αναλυτικότερα αναφέρουν ότι οι ανοιξιάτικοι παγετοί επέφεραν ολοκληρωτικές καταστροφές στις καλλιέργειες, προκαλώντας ακαρπία και μηδενίζοντας σε ορισμένες καλλιέργειες, την ετήσια παραγωγή, αλλά βλάβες έχει υποστεί και το ίδιο το φυτικό κεφάλαιο. Οι παραγωγοί βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο και παρά τις εξαγγελίες του αρμόδιου Υπουργού, σε Επίκαιρη Ερώτηση του Κινήματος Αλλαγής, στο Κοινοβούλιο για αποζημιώσεις εντός του έτους 2021, αυτές δεν υλοποιήθηκαν. Οι δε αποτιμήσεις του φυτικού κεφαλαίου είναι δυσανάλογες με τα πραγματικά κόστη, βάσει του κανονιστικού πλαισίου του ΕΛΓΑ, δημιουργώντας επιπλέον ερωτηματικά για την επιβίωση του Πρωτογενούς Τομέα.

Επιπρόσθετα τονίζουν ότι οι αυξήσεις σε πετρελαιοειδή, λιπάσματα και ζωοτροφές εκτινάσσουν το κόστος παραγωγής, δημιουργώντας μια ασφυκτική κατάσταση για τους παραγωγούς και τους κτηνοτρόφους, και ήδη ορισμένοι από αυτούς οδηγούνται σε εγκατάλειψη της δραστηριότητάς τους.

Επιπλέον επισημαίνουν ότι μεγάλη αναστάτωση προκάλεσε στον αγροτικό κλάδο η απόφαση της Κυβέρνησης για αποκλεισμό από τις μειωμένες χρεώσεις ΕΤΜΕΑΡ των αγροτών, οι οποίοι έχουν οφειλές σε δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, αλλά μέχρι και στους ΟΤΑ, κινδυνεύοντας να επιβαρυνθούν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2019 και έως την 31η Δεκεμβρίου 2021, με χρεώσεις ύψους 17 ευρώ/MWH, απεμπολώντας τη δυνατότητα της μειωμένης χρέωσης των 9,01 ευρώ/ MWH. Ωστόσο σε όλες αυτές τις επιβαρύνσεις έρχεται να προστεθεί και η ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος από το Σεπτέμβριο έως το Δεκέμβριο του 2021, τις οποίες τις περισσότερες φορές οι καταναλωτές αδυνατούν να καλύψουν.

Παράλληλα αναφέρουν ότι ακόμα και οι προσπάθειες εξυγίανσης του αγροτικού κλάδου, με την είσοδο νέων αγροτών, έχουν να αντιμετωπίσουν τους «σκοπέλους» της γραφειοκρατίας κατά την καταβολή της β’ δόσης στους δικαιούχους του Υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014-2020, οι διαδικασίες ελέγχων των εγκεκριμένων φακέλων σχεδίων βελτίωσης προχωρούν με υπερβολικά αργούς ρυθμούς, αλλά και οι καθυστερήσεις κατά την έκδοση των αδειών γεωτρήσεων και χρήσης νερού προκαλούν προβλήματα στους ιδιοκτήτες αρδευτικών γεωτρήσεων.

Τέλος οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς για το εάν σκοπεύουν να προχωρήσουν σε τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας του ΕΛΓΑ, ώστε να αποπληρωθούν πληγέντες παραγωγοί που βρίσκονται σε αναμονή πάνω από δύο χρόνια, και εάν προτίθενται να προβούν σε ουσιαστική βελτίωση της νομοθεσίας για την ενίσχυση του ενεργειακού κόστους των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Επίσης ζητούν απαντήσεις για το εάν θα προχωρήσουν σε νομοθετική ρύθμιση για την εξισορρόπηση των τιμών των λιπασμάτων και των ζωοτροφών και εάν θα απλουστευθούν οι διαδικασίες εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων των θεμάτων που άπτονται του Πρωτογενούς Τομέα.

 

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

 

Προς:  1) τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό

            2) Υπουργό Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκουρα

            3) Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Α. Γεωργιάδη

            4)  Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκα

 

Θέμα:  Καταστροφικές συνέπειες στον πρωτογενή τομέα από την κυβερνητική αδράνεια και την επιφανειακή αντιμετώπιση των προβλημάτων από την κλιματική αλλαγή, την ενεργειακή κρίση και την πανδημία».

Στα μόνιμα και κυρίαρχα προβλήματα του πρωτογενή τομέα, όπως το  εξαιρετικά ασταθές οικονομικό περιβάλλον, οι πολλές αβεβαιότητες στην αγορά, η συνεχή πτώση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, η έντονη έλλειψη ρευστότητας και το πρόβλημα επισφαλειών οι  γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, ήλθαν να προστεθούν αυτά της πανδημίας, της κλιματική αλλαγής και της ενεργειακής κρίσης.

Οι φετινοί ανοιξιάτικοι παγετοί, όπως είναι γνωστό, προκάλεσαν ολοκληρωτικές καταστροφές στις καλλιέργειες αρκετών περιοχών, όχι μόνο στην ετήσια παραγωγή αλλά και στο φυτικό κεφάλαιο, με τους παραγωγούς να αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα . Η ακαρπία σε διάφορες καλλιέργειες ήταν το πιο συχνό φαινόμενο , ενώ οι δεσμεύσεις του αρμόδιου Υπουργείου-κατόπιν Επίκαιρης Ερώτησής μας στο κοινοβούλιο- για αποζημιώσεις εντός του έτους 2021, ειδικότερα για την βρώσιμη ελιά, δεν υλοποιήθηκαν. Η κορωνοενίσχυση επίσης για τη βρώσιμη ελιά για προηγούμενα καλλιεργητικά έτη, η οποία έχει εξαγγελθεί, ουκ ολίγες φορές, από θεσμικούς και όχι μόνο φορείς ακόμη αναμένεται. Οι δε αποτιμήσεις των καταστροφών του φυτικού κεφαλαίου, όπως τα μήλα Τριπόλεως, τα κεράσια  κλπ, οι οποίες καθίστανται αμφίβολες και δυσανάλογες σε σχέση πάντα με τα πραγματικά κόστη αποκατάστασης, ακολουθούν το αναχρονιστικό κανονιστικό πλαίσιο του ΕΛΓΑ.

Οι αυξήσεις επιπλέον σε πετρελαιοειδή, φυτοπροστατευτικά προϊόντα, λιπάσματα και ζωοτροφές , ήρθαν να επιδεινώσουν το ήδη βαρύ οικονομικό κλίμα του πρωτογενή τομέα και οδηγούν για πρώτη φορά τους παραγωγούς σε εγκατάλειψη καλλιεργειών λόγω υπερβολικού κόστους που τις καθιστά ζημιογόνες.

Παράλληλα, η μείωση του Φ.Π.Α. στις ζωοτροφές στο συντελεστή του 6% και η αύξηση του κόστους παραγωγής σε σχέση με τις πενιχρές ή και ανύπαρκτες αυξήσεις των παραγόμενων προϊόντων, έχει προκαλέσει ποικίλα προβλήματα και στην αγορά αλλά και στους κτηνοτρόφους.

Οι ανεξέλεγκτες αυξήσεις πετρελαιοειδών και ενέργειας με τις επόμενες αυξήσεις των υλικών κατασκευής των αρδεύσεων, έχουν προκαλέσει αύξηση στο κόστος αγοράς και εγκατάστασης αρδευτικών συστημάτων, που σε μερικές περιπτώσεις αγγίζουν το 50%.

Επιπροσθέτως, μεγάλη αναστάτωση προκάλεσε στον αγροτικό κλάδο η απόφαση της κυβέρνησης  για χιλιάδες αγρότες, οι οποίοι έχουν οφειλές σε δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία αλλά μέχρι και στους ΟΤΑ, σύμφωνα με απαντητικό mail του Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ), προς αιτούντα αγρότη, να τους αποτάξει από μειωμένες χρεώσεις ΕΤΜΕΑΡ στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος με άμεσο αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να επιβαρυνθούν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2019 και έως την 31η Δεκεμβρίου 2021, με χρεώσεις ύψους 17 ευρώ/MWH απεμπολώντας τη δυνατότητα της μειωμένης χρέωσης των 9,01 ευρώ/ MWH. Παρά τις επανειλημμένες προτάσεις που έχουμε υποβάλλει, οι υπέρογκες αυξήσεις στις καταναλώσεις του ηλεκτρικού ρεύματος σε συνδυασμό με την  ρήτρα αναπροσαρμογής, ήρθαν να αποτελειώσουν στην κυριολεξία τους οικονομικούς προϋπολογισμούς των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, σε μια δύσκολη καλλιεργητική χρονιά αφού τόσο το ύψος όσο και η περίοδος εφαρμογής από Σεπτέμβριο έως Δεκέμβριο του 2021 είναι εκτός πραγματικότητας.

Σε όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν ανελαστικές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και κωλυσιεργίες με πολύ μεγάλες  καθυστερήσεις πληρωμών της β' δόσης για τους νέους αγρότες που έχουν ενταχτεί στο Υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014-2020, ενώ οι διαδικασίες ελέγχων των εγκεκριμένων φακέλων σχεδίων βελτίωσης προχωρούν με υπερβολικά αργούς ρυθμούς, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στη ρευστότητα τόσο των αγροτικών εκμεταλλεύσεων όσο και των επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα.  Οι  καθυστερήσεις στις αγροτικές άδειες γεωτρήσεων και τις άδειες χρήσης νερού, δοκιμάζουν τις αντοχές και την υπομονή όλων των ιδιοκτητών αρδευτικών γεωτρήσεων.

Επειδή  οι εξαγγελίες για επιστροφή ή μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα , μόνο σε μέλη συνεργατικών ομάδων αποκλείει χιλιάδες παραγωγούς από την οποιαδήποτε οικονομική ελάφρυνση, καθιστώντας τους μη ανταγωνιστικούς στην ίδια τους τη χώρα και δημιουργεί διαχωρισμούς πολιτών στον ίδιο παραγωγικό τομέα.

Επειδή η αστάθεια που έχει προκληθεί στον πρωτογενή τομέα αποθαρρύνει και αποκαρδιώνει ακόμη και τους πιο αισιόδοξους δυνητικούς  γεωργούς ή κτηνοτρόφους.

Επειδή οι αγρότες με εκκρεμείς φορολογικές και ασφαλιστικές και δημοτικές εκκρεμότητες, κινδυνεύουν να επιβαρυνθούν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2019 και έως την 31η Δεκεμβρίου 2021 και έτσι δεν γίνεται σαφής η διάκριση των κακοπληρωτών από τους οικονομικά ασθενέστερους

Επειδή η μείωση του Φ.Π.Α. σε ένα είδος πρώτης ανάγκης για τους κτηνοτρόφους, δεν μπορεί να ισοσκελίσει τις υπέρογκες αυξήσεις σε ζωοτροφές , πετρελαιοειδή και ενέργεια

Επειδή πρέπει να υπάρξουν εναλλακτικοί και άμεσοι τρόποι οικονομικής αποσυμφόρησης του πρωτογενή τομέα που θα έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί :

 1. Σκοπεύετε να προχωρήσετε άμεσα  σε τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας του  ΕΛΓΑ με σκοπό την άμεση διαδικασία αποπληρωμής των πληγέντων παραγωγών που εκκρεμούν για πάνω από δύο χρόνια;
 2. Προτίθεστε να προβείτε σε άμεση ουσιαστικής βελτίωσης της  νομοθετικής ρύθμισης για την ενίσχυση του ενεργειακού κόστους των γεωργικών εκμεταλλεύσεων;
 3. Σκοπεύατε να προχωρήσετε σε νομοθετική ρύθμιση για την εξισορρόπηση και την εξομάλυνση των τιμών των φυτοπροστετυτικών προϊόντων, των λιπασμάτων και των ζωοτροφών με μοναδικό σκοπό την διατήρηση της υφιστάμενης παραγωγικής ικανότητας και της βιωσιμότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων;
 4. Προτίθεστε να νομοθετήσετε άμεσα την γραφειοκρατική απλούστευση των διαδικασιών εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων των θεμάτων που άπτονται του πρωτογενή τομέα;
 5. Ο Ερωτών Βουλευτής

   

  Απόστολος Πάνας

  Μιχάλης Κατρίνης

  Ευαγγελία Λιακούλη

  Γεώργιος Αρβανιτίδης

  Αντωνία (Τόνια) Αντωνίου

  Ιλχάν Αχμέτ

  Νάντια Γιαννακοπούλου

   

  Χρήστος Γκόκας

  Γεώργιος Καμίνης

  Χαράλαμπος Καστανίδης

  Βασίλειος Κεγκέρογλου

  Χαρά Κεφαλίδου

  Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

  Δημήτριος Κωνσταντόπουλος

  Ανδρέας Λοβέρδος

  Γεώργιος Μουλκιώτης

  Μπουρχάν Μπαράν

  Δημήτριος Μπιάγκης

  Γεώργιος Παπανδρέου

  Ανδρέας Πουλάς

  Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης

  Γεώργιος Φραγγίδης

 


 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

  Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου